Cu aspirina, ceai fierbinte si invaluire cu plapuma pana-n varful nasului si degetelor de picioare, pentru a transpira ca se poate de tare!
NU SE ADMINISTREAZA ANTIBIOTICE!
Dupa vindecare corecta, organismul va fi si "vaccinat": nu va mai primi aceasta boala niciodata in viata.
Bolnavul este internat de urgenta laizolare pe o perioada de 7-10 zile, tratament cu penicilina, asociat cu paracetamol, aspirina, vitamina c si eritromicina la pers alergice la penicilina, dezinfectia nazo-faringiana este importanta se face cu coargol si faringosept.Regimul alimentar este hidro-lacto-zaharat pana ce scade febra revenindu-se la regim alimentar normal.In caz de profilaxie se recomanda moldamin care se poate repeta la 10 zile de la data externarii pana la incetarea inflamatiei, recomandat este ca bolnavul trebuie sa ramana izolat de la inceputul bolii cam 1 pana la 21 zile, fiind supraveghiat strict de medicul curant.
TRATAMENT
Toti bolnavii de scarlatina se interneaza obligatoriu in spital timp de 7-10 zile pentru izolare si tratament. Repausul la pat este recomandat timp de 7-10 zile, dupa care bolnavul ramane in izolat la domiciliu pana la 14-21 de zile de la inceputul bolii, fiind urmarit in continuare de catre medicul de familie pana la 30 de zile, in vederea depistarii eventualelor complicatii. Se urmareste examenul de urina si exudatul faringian. Se considera vindecat, un pacient care dupa 21 de zile de la debutul bolii, la doua exudate faringiene consecutive nu se mai depisteaza streptococ beta-hemolitic, daca examenele de urina sunt normale.
Regimul alimentar este hidro-lacto-zaharat in primele zile de boala; pe masura ce scade febra si se amelioreaza starea generala si toleranta digestiva, se revine treptat la regimul alimentar normal.
Tratamentul etiologic consta in antibioterapia cu Penicilina - antibioticul de electie, inlocuit de macrolide (eritromicina) la persoanele alergice la penicilina. La acesta se asociaza tratament simptomatic: antitermice (aspirina, paracetamol) si vitamina C. Dezinfectia nazo-faringiana este importanta, utilizandu-se faringosept si instilatii nazale cu colargol.
Pentru profilaxie, la iesirea din spital se recomanda penicilina de depozit, Moldamin, care se poate repeta la 10 zile de la externare sau pana la incetarea inflamatiei si normalizarea ASLO.
Sanatate!
Copiii bolnavi se interneaza de urgenta in spital timp de 7-10 zile pentru izolare si tratament.antibioticul cel mai eficace este penicilina.la iesirea din spital se administreaza o penicilina depozit, moldamin, in doza de 600 000 u, pentru prevenirewa infectiilor, penicilina rezerva (moldaminul)se repeta in termen de 10 zile.in primele 10 zile se recomanda repaus la pat. dupa aceea copilul ramane in casa in a 14 a 21 zi, de la inceputul bolii.si este urmarit in cotinuare de pediatru.pana la 30 de zile de la inceputul bolii.se considera vindecat un copil daca dupa 21 de zile de la inceputul bolii la doua examene bacteriologice consecutive ale exsudatului faringian nu sa mai depistat streptococul hemolitic, daca examenele de urina au fost normale.si daca la examen clinic general nu se constata nici o modificare patologica.se tine regim alimentar!
Supraveghere clinica timp de 10 zile, prin triaj epidemiologic zilnic pentru depistarea anginelor rosii si investigarea bacteriologica a acestora pentru depistarea purtatorilor de streptococ beta hemolitic grup A; Vezi detalii aici http://www.stildeviata.com/ce-aste-scarlatina-si-cum-se-trateaza/