Tratament
In general, ingrijirile la domiciliu permit reducerea primelor simptome ale sinuzitei acute si restabilirea unui drenaj normal al sinusurilor.
Cazurile mai grave necesita tratament medicamentos, sau chiar chirurgical.
Tratamentul ambulator
Tratamentul ambulator are drept obiectiv favorizarea evacuarii secretiilor nazale prin masuri de baza: consum crescut de lichide, inhalarea vaporilor, instilatii cu solutii saline, sau utilizarea expectorantelor.
Baile de abur – Prin umidificarea cailor nazale, se favorizeaza subtierea secretiilor nazale, ceea ce permite degajarea sinusurilor si reducerea presiunii. Pacientul trebuie sa inhaleze vaporii dintr-un bol cu apa fierbinte, cu capul acoperit de un prosop pentru a pastra caldura si umiditatea. Se recomanda de asemenea inhalarea aerului cald si umed in timpul unui dus sau a unei bai calde. In apa se pot adauga uleiuri esentiale de eucalipt sau de menta.
Solutiile saline – foarte utile pentru degajarea sinusurilor, se gasesc in farmacii sau pot fi preparate la domiciliu (prin dizolvarea a ¼ lingurita de sare in 250 ml apa).
Sfaturi:
» odihna in faza acuta a sinuzitei
» consumul de apa si alte lichide hidratante (8 sau 10 pahare pe zi). Aportul suplimentar de lichide contribuie la subtierea secretiilor mucoase, ceea ce faciliteaza drenarea sinusurilor.
» Evitarea expunerii la schimbari mari de temperatura, precum si la aerul rece si uscat.
» Mentinerea unui nivel de umiditate de 40% - 50%, in special in dormitor.
» Evitarea inotului sau a calatoriilor cu avionul in timpul fazei acute.
Tratamentul medicamentos
Antibiotice
Antibioterapia reprezinta principalul tratament pentru sinuzita bacteriana, desi nu este intotdeauna necesara. In 75% din cazuri, sinuzita se vindeca in absenta oricarui tratament, in termen de o luna. Luarea antibioticelor scurteaza aceasta perioada si reduce simptomele. Tratamentul dureaza in general 7 – 10 zile. Luarea antibioticelor cu spectru adecvat este preferabila, deoarece reduce riscul ca bacteriile sa devina rezistenta la antibiotice. In cazul unei sinuzite cronice, este propus un tratament de durata mai mare (pana la 21 zile). In cazurile grave de sinuzita bacteriana, antibioticele vor fi administrate pe cale intravenoasa in spital.
Antibioticele nu sunt indicate atunci cand secretiile nazale sunt limpezi. In acest caz, este vorba mai degraba de un guturai sau de o alergie.
Analgezice
Medicamentele analgezice (aspirina, ibuprofen, paracetamol) sunt prescrise pentru reducerea cefaleelor si a durerilor faciale.
Antihistaminice
Antihistaminicele sunt indicate doar pentru reducerea simptomelor cauzate de alergii. In alte cazuri trebuie evitate, deoarece usuca si ingroasa secretiile nazale.
Decongestionante
Decongestionantele topice sub forma de spray-uri nu trebuie utilizate mai mult de 3 zile. Utilizarea lor prelungita poate irita mucoasa nazala si antrena un fenomen de rebound – reaparitia la sfarsitul tratamentului a simptomelor ce trebuiau eliminate. Fenomenul de rebound este mai putin sever in cazul decongestionantelor orale. Instilatiile de solutii saline pot fi utilizate drept decongestionante nazale.
Corticosteroizii
Pentru persoanele care sufera de alergii, medicul va prescrie intai corticosteroizii inhalatori nazali pentru a diminua inflamatia. Daca rezultatul nu este satisfacator, sunt prescrisi corticosteroizi orali (prednison).