Incepi frumos cu o vizita la medicul ginecolog. Dupa consult+test Babes-Papanikolaou acesta iti va recomanda un set de analize si apoi un tratament. Luand medicamente sau anticonceptionale dupa ureche o sa te trezesti ca ai nevoie de operatie si fertilitatea iti va fi afectata sever.
Eu ieri am fost la ginecolog si mi-a zis ca am pe ambele ovare chistulete mici (ovar polichistic) mi-a zis sa nu ma speriu ca nu e grav... poate diaparea de la sine cu un tratament corespunzator... insa trebuie sa mergi la medic... pentru ca el o sa iti dea ce medicatie trebuie... am gasit pe net ce mi-a zis ginecologul mie in mare...
Tratament - generalitati
Majoritatea chisturilor ovariene functionale sunt inofensive, asimptomatice si dispar fara tratament. Cand tratamentul este necesar acesta se realizeaza astfel:
- tratarea simptomelor - durere sau presiune pelvina
- prevenirea aparitiei altor chisturi prin prevenirea ovulatiei.
Tratamentul cu anticonceptionale previne ovulatia.
Tratament initial
Tinand cont ca in mod normal chistul ovarian functional dispare fara tratament de-a lungul a 1-2 menstre, se recomanda o perioada de urmarire fara tratament (expectativa) pentru a se observa evolutia sa. Se recomanda o examinare pelvina dupa 1-2 luni pentru a se observa daca si-a schimbat dimensiunea.
Daca chistul ovarian nu se amelioreaza dupa 1-2 mentruatii, se recomanda mai multe teste pentru a se depista alte cauze ale maririi ovarine. Tratamentul la domiciliu poate ameliora simptomele in acest timp cu caldura locala sau antialgice (calmeaza durerea).
Tratament de intretinere
Chistul ovarian functional care dureaza de-a lungul a 2-3 cicluri menstruale, are un aspect anormal la ecografie, sau cauzeaza simptome necesita tratament medical sau chirurgical.
Se recomanda tratament cu anticonceptionale timp de cateva luni pentru a se observa daca simptomele se amelioreaza sau dispar.
Daca simptomele severe persista in ciuda tratamentului anticonceptional, se pot folosi agonisti ai eliberarii de gonadotropine (GnRH-agonisti) pentru a se scadea producerea de hormoni care stimuleaza secretia de ovule (deci nu este vorba despre un chist functional). Acestia scad si productia de estrogeni si progesteroni pana la un nivel de menopauza. Tratamentul cu agonisti de GnRH are efecte secundare semnificative si de aceea se administreaza doar cateva luni.
Extirparea chirurgicala a chistului (chistectomie) printr-o incizie mica (laparoscopie) se foloseste daca un chist ovarian functional dureros nu dispare cu tratament medicamentos. Daca la ecografie chistul are un aspect anormal sau daca exista si alti factori de risc pentru cancerul ovarian, se recomanda interventia chirurgicala printr-o incizie mai larga (laparotomie) in locul laparoscopiei.
Tratament ambulator (la domiciliu)
Tratamentul la domiciliu ajuta la scaderea disconfortului produs de chistul ovarian.
Utilizarea caldurii locale, sticla cu apa incalzita, bai fierbinti, relaxeaza musculatura si reduc crampele.
Ceaiurile de plante ca menta, zmeura, mure pot alina tensiunea musculara si starile anxioase.
Se recomanda golirea vezicii urinare la fiecare senzatie de mictiune.
Se evita constipatia. Constipatia nu cauzeaza sau trateaza chistul ovarian dar poate preveni disconfortul pelvin.
Medicatia pentru controlul durerii consta in:
Acetaminofen cum sunt Tylenol sau Panadol
Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
- Iburofen
- Naproxen
- Ketoprofen
- Aspirina.
Optiuni de medicamente
Tratamentul medicamentos poate fi util in cazul chistului ovarian functional recurent (care reapare) si dureros.
Anticonceptionalele orale sunt folosite pentru prevenirea ovulatiei.
In absenta ovulatiei, modificarile chistului ovarian sunt minime si simptomele se amelioreaza.
In timp ce anticonceptionalele nu fac sa dispara chistul mai rapid, anticonceptionalele cu doza mare de hormoni pot chiar sa previna aparitia de noi chisturi.
Agonistii de GnRH pot fi utilizati pentru a scadea nivelurile serice de estrogeni si progesteron care cauzeaza un status temporar de menopauza. In acest stadiu ovulatia este suprimata si aparitia chisturilor ovariene legate de productia de hormoni este prevenita. Efectele secundare sunt semnificative.
Anticonceptionale orale sunt recomandate pentru oprirea ovulatiei si controlul nivelului de hormoni in organism.
Agonisti de GnRH sunt recomandati pentru oprirea ovulatiei, prin oprirea productiei de hormoni, punand ovarele intr-un status temporar de menopauza.
Multi experti sunt impotriva utilizarii anticonceptionalelor pentru a micsora sau a elimina chisturile ovariene care sunt deja formate. Unele studii arata ca micsorarea chisturilor apare cu sau fara folosirea anticonceptionalelor.
Agonistii de GnRH nu sunt recomandati pe termen lung datorita efectului de rarefiere a matricei osoase (osteopenie).
Tratament chirurgical
Tratamentul chirurgical este folosit pentru a confirma diagnosticul de chist ovarian sau de a evalua maririle de volum ale ovarului cand exista riscul de cancer ovarian. Chirurgia nu previne regresia chisturilor ovariene decat daca se extirpa ovarele.
Tratamentul chirurgical este necesar in urmatoarele situatii:
- un ovar sau un chist s-au rasucit (torsionat) sau s-a rupt
- dureri severe si sangerari
- dimensiune mai mare de 7.6 cm (3 in) sau comprima alte organe abdominale
- nu a disparut dupa 2-3 luni de expectativa (observare, fara tratament), mai ales daca au existat 1-2 menstre in aceasta perioada
- cand se suspecteaza cancer ovarian bazandu-se pe existenta factorilor de risc si a ecografiei ce depisteaza un chist anormal
Tintele tratamentului chirurgical sunt:
- confirmarea diagnosticului de chist ovarian
- excluderea diagnosticului de cancer ovarian
- extirparea chisturilor care provocau durere
- scaderea presiunii pe care o produc chisturile mai mari de 7.6 cm pe vezica urinara sau organele pelvine.
Tratamentul chirurgical pentru chistele sau maririle de volum ovariene, se realizeaza cu incizie mica (laparoscopie) sau cu o incizie mai mare (laparotomie).
Laparoscopia se foloseste pentru confirmarea diagnosticului de chist ovarian la o femeie de varsta tanara. Chisturile ovariene persistente, mari sau dureroase care nu prezinta semne de cancer ovarian, pot fi extirpate prin laparoscopie, lasand ovarul intact.
Laparotomia se foloseste cand chistul ovarian este foarte mare, cand se suspecteaza cancer ovarian, sau atunci cand apar probleme la nivelul organelor pelvine sau abdominale. Daca se depisteaza cancer, o incizie mai mare permite chirurgilor o examinare a intregii suprafete si o extirpare in siguranta a tumorii.
Chisturile ovariene dureroase dispar la menopauza (foarte rar un chist functional persista la menopauza). Combaterea simptomelor cu medicatie pana la menopauza este o optiune.
Unele femei prefera sa isi asume riscurile interventiei chirurgicale contra simptomelor care le scad calitatea vietii. Daca este recomandat tratamentul chirurgical se analizeaza care este optiunea - lapascopie sau laparotomie.
Chirurgia nu previne formarea de noi chisturi decat daca ovarul a fost extirpat.
Se trateaza cu tratamentul prescris de medicul specialist, in nici un caz cu leacuri culese de la cunostinte...
Deci incepe cu o vizita la medicul ginecolog.
Pai normal nu te poti trata singura, stiu ca trebuie sa folosesti anticonceptionale cateva luni, daca nu prin interventie chirurgicala, dar asta medicul tau ginecolog iti spune...sanatate
Leacuri babesti in nici un caz.
Am avut si eu probleme cu chisturile ovariene.Asa ca dr de la echo m-a trimis la endocrinolog si acesta mi-a dat sa iau Lutenyl. A fost foarte bun si acum nu mai am nici o problema. Iau in continuare pentru a nu recidiva.Stiu ca se pot tratata cu tratament pana la un moment dat, adica sa nu depaseasca 5 cm.Acum depinde de organism.Eu am avut unul de 6 cm si cu Lutenyl m-am facut bine.Succes.
victoriapapi întreabă:
User252426 întreabă: