| VulpeaDinUmbra a întrebat:

Cum trebuie sa fie o supa sau o ciorba ca sa ajute in caz de colon iritabil? Sau nu conteaza cum e? Numai sa nu fie nimic iute in ea?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
24 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| relian a răspuns:

Povesti, odaca ce o piesa se defecteaza, nu prea vad cum poti ameliora prin mincare.Desi asa se spune, doar se spune, nu este ceva clar s-au batut in cuie, aceasta afectiune nu tine de mincare, mai degraba de sensibilitatea colonului la micoorganismelor care traiesc acolo.
Mai simplu spus intestinul gros este plin cu carcalaci laughing adica bacterii, ciuperci, care ajuta acolo la digestie, la ce se mai intampla in colon.
Aceasti carcalaci, de regula ajuta, iar colonul lucreaza impreuna cu ei.
Dar la un moment dat colonu o ia razna, adica considera ca aceste microoprganisme nu prea sunt bune, mai simplu spus, colonul devine sensibil la actrivitatea acestor microorganisme.

Asa cum tu cand esti tinar ai forta mare da? Cind imbatranesti gata nu mai, forta slabeste, nu mai poti duce in spate pe careva, spui gata is obosit nu mai pot.

Desi colonul nu oboseste, uite ca se intampla sa se defecteze.Am putea spune ca este de fapt o defectiune a colonului, nu mai vrea sa lucreze cu acele organism, sau nu le mai suporta si devine iritat

Un om batrin, sau unia din ei, daca misuna copii mici pe linga ei, ii deranjeaza, is plictisiti, agitatia le provoaca o stare naspa.

Astea is asa exemple sa intelegi ce ar fi cu acest colon iritabil.

Desi nu se stie exact, doar se banuie ce se intampla, la fel si cu alimentele doar se banuie ca ar ameliora, asa ca omu incearca, doctorii sfatuiesc si in sensul asta, la unia functioneaza, la altii nu, de aia am spus ca nu-i batut in cuie si de aia se spune ca nu se cunosc cauzele nici ameliorarile si sunt doar sfaturi.

Ca maninci corbe sau nu, nu stiu de te ajuta chestia asta.In stomac, intestine nu stau separate, gen eu sunt ciorba, eu sunt tocana.Toate acolo se amesteca, asa ca daca bei lichide, bei apa, vin suc etc, astea se amesteca cu mincarea mai solida oricum.

Sunt oameni care maninca numai uscat si nu au nimic.Bei apa, deci lichide sunt, problema nu este mincarea sau lichidele ci organul in sine, adica colonu.

Te constipi, de ce? Pentru ca colonu nu se mai misca la fel de repede, nu mai vea, deci nu-i ca nu poate, pur si simplu nu vrea, se face lenes, dar continua sa faca alte munci, scoate apa din tot ce trece prin el.
Daca resturile sunt miscate spfre afara mai lent, colonu are mai mult timp sa scoata apa din ele, asa ca acele resturi se usuca foarte rau si asa te constipi.

Unia spun bea lichide, doctorii spun bea multe lichide.Bei un butoi de apa si tot te constipi laughing pentru ca nu lichidele sunt de vina, pentru ca nu duci lipsa de lichide, duci lipsa de colon harnic, care a devenit lenes, nu mai vrea sa mute alimentele sau resturile catre afara.

Cam asa stau lucrurile, nu-i vorba de apa, nu-i vorba de mincare, este vorba despre organul care nusi mai face treaba.

Scuze ca am scris mai mult, dar am zis popate nu stii ce anume se intampla de fapt.
Asa ca daca la unia functioneaza chestia cu mincarea, asta nu inseamna ca este valabil pentru toti oamenii, la multi altii poate sa nu aibe nici un efect.
De ce? Nu ma intreba ca trebuie sa scriu romane pe aici, asa ca doar am vrut sa spun ca nu mincarea este problema in cazul asta.

Daca poate ameliora? Poti sa incerci, iar daca nu vezi rezultate in cateva saptamani, nici nu vei vedea rezultate nici mai tirziu, ma refer legat de alimentatie si ameliorarea acestei afectiuni.

| StoicAnalysis a răspuns:

Depinde ce simptome ai. Daca te stii predominant cu diaree, consumi mai mult mancare solida. Daca te stii predominant constipat, poti manca de care ciorba vrei tu. Atata timp cat consumi si fibre, pentru un tranzit mai usor.

| VulpeaDinUmbra explică (pentru StoicAnalysis):

Si e ok si ciorba care are grasime multa de exemplu? Cu smantana grasa

| StoicAnalysis a răspuns (pentru VulpeaDinUmbra):

Nu. Daca ai probleme digestive, e de recomandat sa eviti grasimile in exces.

Deci ciorbe cu smantana cu grasime putina sau chiar fara smantana deloc?

Si carne am voie sa mananc? Daca da, am voie si cu grasime? Sau cum am voie sa mananc carnea

Poti manca ciorbe cu smantana, daca smantana respectiva are putine grasimi sau deloc.
Poti manca carne, atata timp cat nu are grasime pe ea. Si eventual sa mananci carnea cu legume ca garnitura. Daca mananci carne cu cartofi, nu mai consuma paine. Painea si cartoful au continut de carbohidrati ridicat. Ori mananci cu paine ori cu cartofi. Dar niciodata amandoua. Asta daca nu vrei sa te ingrasi sau sa te constipi.

Si ce sa nu mai fac ca sa nu ma mai constip?

Sa consumi alimente bogata in fibre.

Asa nu o sa mai am nici colonul iritat?

In timp da. Mie mi-a luat 2-3 ani sa-mi revin cu digestia la normal.

Am inceput si eu de alaltaieri sa iau tratament dar nu mi-a trecut deloc inca durerea la burta. E normal?

Iau ibutin doar, e bine?

| gllopel a răspuns:

Cine a pus diagnosticul? Un medic? Si nu ti-a spus ce ai si ce nu ai voie? Pentru ca nu toti sunt sensibili la aceleasi alimente.
Da, in primul rand nimic iute. Dar si multe legume prin fermentare deranjeaza colonul.
Mai intreaba o data medicul tau.

| VulpeaDinUmbra explică (pentru gllopel):

Pai el nu mi-a spus, a spus doar sa mananc legume si fructe si ca daca mananc normal si de toate, atat. Trebuia sa intreb. Deci cum fac acum?

| gllopel a răspuns (pentru VulpeaDinUmbra):

Daca ti-a spus sa mananci de toate, NU ai colon iritabil. Poate ti-a spus sa mananci ce nu iti face rau. Sa observi singur ce poti si ce nu poti manca.

Pai cica daca esti constipat si te tot doare burta ai colon iritabil.

| gllopel a răspuns (pentru VulpeaDinUmbra):

Se pare ca nu ai trecut pe la medic. Stii de la radio-sant.

Am fost.