Maria, nu stiu de ce am sarit sa-ti raspund tocmai eu, ca doar n-am fost sa-i vad niciodata acasa la ei... dar ma gandesc la temperamentul lor, la obiceiurile lor de a vorbi tare, de a gesticula foarte accentuat(apropos, stii ca persoanele care au miscari repetate si ample ale mainilor-de la dirijori la sportivi, de la spalatori de geamuri la circari, de la dansatori la muncitori ce-si exerseaza cu precadere mainile prin miscari largi, ei bine s-a constatat ca aceasta categorie este mai longeviva)si probabil ca au un fel de ardere interioara care-i ajuta cand vine vorba de silueta. Uite-te la emisiunile lor, sau la filmele lor; parca o tin intr-un dans continuu.Si ce cascada de vorbe.
Pe langa aspectul acesta cred ca e important si cat mananca din felurile lor.Eu stiu ca portiile lor sunt mai mici decat ceea ce consideram noi in mod traditional o portie.Ca sa nu mai vorbim de calitaatea manncarii. Ei au o educatie mai indelungata in ceea ce priveste aportul de legume fructe, mancaruri ce folosesc produse proaspete si nu conservate, sau bazate pe cruditati si nu neaparat fierturi-prajeli, pe cand la noi nebunia calitatii produselor alimentare ne-a lovit doar de cativa ani.
Apoi mai este si timpul in care ei mananca.Pt ei masa e un prilej de bucurie. Vorbesc, petrec in jurul bucatelor mai mult timp decat noi, mananca mai incet in felul asta deci creierul are vreme sa proceseze si sa trimita senzzatia de satietate la timp.Noi(o mare parte, nu generalizez)bagam in noi in trei timpi totul, este? Italienii au un programspecial, in unele parti ale Italiei, pentru ora pranzului se inchidde aproape tottul, inclusiv magazinele, bancile, toti merg cu respect sa manance, pot servi si un pahar de vin, chiar au un cult pentru bauturile naturale de calitate, isi fac siesta ssi asta nu inseamna sa doarma gramada ci discuta sau se plimba, isi creeaza o atmosfera speciala foarte faina pentru ca timpul imediat urmator mesei este la fel de important ca si masa in sine.
Si desigur, felurile lor de mancare nu-s tocmai preponderent grele, pestele e mult mai divers si mai des intalnit, uleiul de masline dar cel adevarat, proaspat, nu ce ajunge la noi! Si chiar passtele ai vazut cum sunt? cat grau dur, cate paste integrale dar integrale nu doar un titlu de integrale si de fapt inauntru cine stie ce maglavais!
Si ei nu pun accent deloc pe bauturi acidulate.Eu ma cutremur cate sucuri se pot vedea pe banda in super magazinele noastre, cate mame tinere si informate dau copiilor lor litri intregi de bauturi albastre, verzi, portocalii, care explodeaza pur si simplu cand desfaci capacul.Ai vazut apa lor minerala? Ai vazut cate feluri au? Si cata din ea e carbogazoasa
Mai avem de invatat... dar asta nu inseamna ca n-avem si noi intelepciunea noastra culinara, o fi fiind ascunsa bine pe undeva pe la tara, nu?
Pastele in sine nu ingrasa, amestecate cu proteine ingrasa. Daca pui sosuri cu ou, smantana, carne, o sa te ingrasi, fiindca e o combinatie proasta si carbohidratii nu se amesteca ok cu proteinele. Mananca paste cu sosuri de legume si o sa vezi ca nu te ingrasi. Aceeasi chestie la pizza. Daca pui pe pizza carnati, salam gras, mozzarella ingrasa, daca mananci pizza vegetariana si fara branza nu ingrasa. Sunt cateva reguli elementare de combinare a alimentelor, precum si cateva trucuri generale (nu bei lichide in timpul mesei, deoarece dilueaza sucul gastric si incetinesc digestia, chestie care la noi nu se practica: daca mergi la un restaurant si comanzi ceva de mancare intreaba imediat "si ceva de baut?"; nu mananci fructe la desert deoarece putrezesc in stomac si ingreuneaza digestia celorlalte alimente etc.).
Si eu de multe ori ma intrebam si mai ales ca ei la 12 papa paste si seara gratar sau hrana mai bogata in calorii, misterul ar fi pastele si sosul de rosii si appp, in italia sau alimentele lor au mai putine EEEurii
Dar ce poate ingrasa din paste?Nu sunt deloc consistente, dupa ce le mananci, peste o ora ti se face iar foame.
Salut!
O explicatie care se alatura celor de mai sus este ca ei pot sa manance multe paste, dar fiecare italian face miscare.Fiecare,indiferent ca e tanar sau batran, merge, alearga, merge cu bicicleta, face miscare. E plina Italia de oameni batrani pe biciclete, iar noi daca vedem unul pe la noi il batem si ii si luam bicicleta.De asta suntem grasi
Pa pa si Bafta!
Si in Cipru la fel.Aici cipriotii au tot meniu mediteranean si mananca mult peste si fructe de mare dar si foarte multa carne "sufla" la gratar insa fac multa miscare indiferent de varsta.Sunt longevivi si nu vezi grasi.Conteaza foarte mult stilul de viata.