Eu cred ca motivul este ca persoanele cu pistrui au tenul deschis la culoare si, in general, pielea deschisa la culoare este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru cancerul de piele.
Da. Faptul ca ai pistrui indica o sensibilitate mai crescuta a pielii, si de aici si un risc mai mare sa faci cancer de piele. Incearca sa te feresti de soare foarte puternic, si riscul e minim.
Da. Faptul ca ai pistrui indica o sensibilitate mai crescuta a pielii, si de aici si un risc mai mare sa faci cancer de piele. Incearca sa te feresti de soare foarte puternic, si riscul e minim.
Poate ca stii deja, dar scriu... Pistruii sunt mici pete de melanina ce se localizeaza pe piele in general la nivelul (pometilor) fetii, spate si chiar umeri, sau in parti ale corpului care sunt expuse la soare. Se mostenesc genetic(de la parinti) si se datoreaza prezentei unei gene cauzatoare a aparitiei lor. Apare preponderent la persoanele blonde sau roscate, persoane la care este cel mai des intalnita aceasta gena. Pot aparea si datorita expunerii indelungate la razele solare(prin bronzare) datorita prezentei acestei gene "melanocortin 1"care, sub influenta luminii solare este activata si determina inchiderea la culoare sau inmultirea pistruilor.In general apar cu inceperea pubertatii(adolescentii nu produc suficienta melanina care sa-i protejeze impotriva razelor solare daunatoare) si doar pentru o perioada, pana ce organismul respectiv va produce suficienta melanina necesara protectiei.In mod normal apar in adolescenta, se raresc sau dispar spre batranete sau pana la varsta de 40 ani, depinde de organism...Am scris aceste precizari pentru a intelege etiologia pistruilor, iar in ceea ce priveste predispozitia la a avea o forma cancer de piele(melanom) pot scrie : Orice alunita pe piele poate genera un melanom in anumite conditii, dintre care face parte expunerea prelungita la lumina razelor solare. O predispozitie considerabila o au persoanele cu un ten deschis la culoare( persoanele blonde si roscate). Probabilitatea ca tu sa faci un melanom nu este mai mare decat a oricararei alte persoane ...Toti trebuie sa ne ferim(mai ales persoanele blonde sau roscate) de expunere exagerata la soare, sa nu ne dorim o piele bronzata(ca asa-i modern) deoarece este posibil sa declansam(inconstienti) o boala pe care nici dusmanilor nostri nu le-o putem dori... melanomul. cu efectele lui... in final letale. Sanatate si. mai putin bronz...sau solar(aceleasi efecte si mai sigure)...
Nu esti predispus la cancer daca ai pistrui, totul depinde de constitutia fiecaruia.Acum toti oamenii care au pistrui au si cancer? Nu cred si asta nu este o regula, totul depinde constitutia organismului al fiecarui om.
Vlalslsl întreabă: