Buna ziua,
Este bine sa evitati alimentatia cu grasimi (carne de porc, mezeluri, unt, oua, lactate grase), prajeli, rantasuri. Atentie si la prajituri (multe sortimente au multe grasimi in continut)! Va recomand sa cititi si articolul urmator/sectiunea tratament, pentru mai multe detalii: http://www.i-medic.ro/boli/litiaza-biliara-calculi-biliari-pietre-la-fiere.
Oricum, ar fi bine sa mergeti la un medic pentru un consult si un tratament adecvat (poate chiar chirurgical).
Multa sanatate!
Cafeaua slaba
Potrivit unui nou studiu, consumul unei cani de cafea slaba in fiecare zi ajuta la prevenirea afectiunilor aparute la vezica biliara. Totodata, mai exista studii care sustin ca prin consumul a 2 cesti de cafea slaba (fiarta la ibric) in fiecare zi riscul dezvoltarii afectiunilor la fiere este diminuat cu 40%.
Cu toate efectele pozitive, cercetatorii nu stiu sigur ce anume din cafea ajuta la reducerea riscului formarii pietrelor la fiere. Se poate sa fie vorba despre cafeina, insa in urma consumului de ceai si alte bauturi care contin cafeina nu au fost identificate aceleasi efecte.
Fibrele
Persoanele care consuma mult zahar si grasimi sunt mult mai expuse riscului de a avea pietre la fiere. Adaugand in dieta alimente bogate in fibre si consumand o cantitate mai mica de zahar si grasimi iti poti mentine sanatatea vezicii biliare.
Linte
Un studiu a descoperit ceva destul de interesant si anume faptul ca femeile care consuma: linte sunt mult mai rezistente la atacurile afectiunilor biliare in comparatie cu femeile care nu consuma acest aliment.
Adrei rosu
O alimentatie bogata in vitamina C te poate ajuta sa eviti formarea pietrelor la fiere, iar un ardei rosu contine 95 mg din aceasta vitamina, adica, mai mult de 60 mg din necesarul zilnic recomandat persoanelor care au trecut de varsta de 15 ani.
Astfel, cercetatorii sustin ca oamenii care au mai multa vitamina C in sange sunt mai putin expusi riscului de a avea pietre dureroase.
Somon
Acizii omega-3 s-au dovedit benefici nu numai in prevenirea afectiunilor cardiovasculare, ci si in prevenirea pietrelor la fiere. Atentie insa, somonul este un peste gras si trebuie consumat cu masura, sunt de parere specialistii.
Legumele
Consumul moderat, dar zilnic de legume este un mod sanatos de a preveni formarea pietrelor la vezica biliara. Studiile arata ca vegetarienii prezinta un risc minor de a avea probleme cu fierea.
Cu toate ca nici in aceasta zona cercetatorii nu cunosc modul in care legumele previn afectiunile biliare, aceastia cred ca legumele ajuta la scaderea colesterolului din bila, si astfel se evita formarea pietrelor.
Vinul
O jumatate de pahar cu vin in fiecare zi duce la evitarea formarii pietrelor la bila. Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca o jumatate de pahar cu vin sau bere consumat zilnic reduce atacurile de fiere cu 40%.
Insa, nu trebuie sa mergi prea departe, deoarece studiul nu sustine ca mai multe pahare cu vin sau bere consumate zilnic reduc total riscul aparitiei afectiunilor biliare.
Ce trebuie sa faci?
1. Exercitii - activitatea zilnica ajuta la mentinerea sanatatii in organism, injumatatind riscul de a avea pietre la fiere.
2. Greutatea corpurala normala - chiar daca esti si cu 5 kilograme peste greutatea normala riscul formarii pietrelor biliare se dubleaza.
3. Reducerea cantitatii de grasimi saturate - o alimentatie bogata in grasimi creste riscul formarii pietrelor la fiere. Insa mare grija, nu trebuie sa reduci drastic cantitatea de grasime, deoarece ai nevoie de putine grasimi. Daca vrei sa pierzi in greutate trebuie ca 20% dintre calorii sa provina din grasimi.
4. Adopta o dieta saraca in grasimi si colesterol, dar bogata in fibre - mai multe studii sustin ca aceasta combinatie sta la baza sanatatii organismului si a bilei.
Dey_Deea_1995 întreabă:
Deeaandreea9156 întreabă: