Sigur ca poti.
Am avut si eu pe la 30 de ani si am baut/mancat destule lactate, nu are asa mare importanta mancarea.
Important este sa nu mananci foarte mult inainte de culcare si sa nu te culci inainte de cca 2 ore dupa ce ai mancat.
Respectand aceasta m-am vindecat fara nici un fel de medicatie.
Lapte poti bea cred, dar poate sa te baloneze
Kefir sau iaurt de baut, acelea da iti vor da dureri alaturi de balonare
In orice caz lactatele in general cauzeaza balonare, excludem branza din aceasta afirmatie.
Posibil nici de la iaurt sa nu ai nimic mai ales iaurtul e foarte bun fiind probiotic! Iaurt cat mai natural nu prostii cu fructe sau aditivi!
Da, dar kefirul "cauzeaza la stomac" https://youtu.be/a0ywdoEPWY0?feature=shared&t=241
Noi nu vorbim despre cat este de bun kefirul in general ci ne raportam in aceasta discutie la cat e el de bun in caz ca ai gastrita si/sau reflux gastroesofagian!
Imi place kefirul de capra, il ador, dar cum spuneam nu e pentru toata lumea kefirul si nici laptele batut.
Daca ai intoleranță la lactoză că și mine consuma cel de 1, 5 și nu în cantități mari, de exemplu mie îmi vine de la chefir, ceea ce e ciudat, de la brânză dulce nu am probleme
Da, poti bea lapte.
Refluxul esofagian este produs de prea multa mancare, cand stomacul este plin iar supapa care inchide esofagul nu se mai inchide complet, lasand acidul gastric din stomac, sa urce pe gat si sa produca arsuri gastrice. mananca mai putins eara si nu vei maia vea arsuri gastrice din cauza refluxului esofagian.
Cina se manaca cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare si trebuie sa fie cea mai mica masa cantitativ, din zi.
,,Mai jos, regăsești categoriile principale de alimente, cu exemple de ingrediente permise în boala de reflux gastroesofagian:
1. Cereale și făinoase - pâine, chifle, lipie și cereale integrale cu conținut scăzut de grăsimi, fără semințe sau fructe uscate, biscuiți cu conținut scăzut de grăsimi, orez, orz, ovăz, tăiței, spaghete, macaroane și alte tipuri de paste, dar preferabil integrale sau fără gluten.
2. Lactate cu conținut redus de grăsimi, mai precis lapte, iaurt grecesc, brânzeturi proteice, în combinație cu fulgi de ovăz, griș, fidea, orez, brânzeturi degresate, puțin sărate, nefermentate, cum ar fi urdă, caș, brânză de vacă moale, brânză tofu.
3. Carne slabă de pasăre, cum ar fi pui, curcan, pește, fără pieliță, pește proaspăt sau congelat, conserve în apă, în general orice tip de carne slabă și puțin condimentată.
4. Ouă fierte moi sau ouă poșate.
5. Legume proaspete, conservate prin congelare, zarzavaturi și legume tinere (fasole verde, mazăre, dovlecei, spanac, salată verde, etc.) cartofi copți, fierți sau piure, gătite fără grăsimi.
6. Fructe proaspete, congelate, conservate în compot, fără zahăr, cu excepția citricelor și a celor cu coajă lemnoasă (nuci, alune, migdale, fistic).
7. Grăsimi - unt proaspăt, nesărat, uleiuri vegetale obținute prin presare la rece, sosuri cu conținut redus de grăsimi și puțin condimentate. Se va adăuga ulei sau unt după prepararea termică a alimentelor.
8. Zahăr în cantitate redusă, prăjituri de casă cu aluat uscat sau fiert, budinci de griș sau orez, miere naturală, jeleuri, gem fără semințe, gelatină din fructe, bezele, șerbet.
9. Băuturi - apă minerală plată, ceaiuri din plante neîndulcite
10. Condimente, ierburi aromate - pătrunjel, mărar, leuștean, tarhon, cimbru, chimen, dafin, scorțișoară, enibahar, anason, cuișoare, mâncăruri puțin condimentate, muștar și oțet cu moderație.'' - https://www.doc.ro/......sofagian-1
https://stefantuca.ro/boala-de-reflux-gastroesofagian-regim-alimentar/
https://www.catena.ro/regimul-alimentar-pentru-refluxul-gastroesofagian
Eu cel puțin nu recomand din 2 motive laptele: un bun stomatolog îmi zicea ca lactoza e un inamic pentru un zâmbet frumos, iar a doua, provoacă aciditate. Era o regula generală, orice e bun pentru corpul tau in cantitățile potrivite. Deci întrebarea potrivită e daca ai reflux gastroesofagian cât de mult lapte poți sa bei?
TheRealRumpelstiltskin întreabă:
benetton întreabă: