Daca intrebi oamenii care zic: nu sau da,"-Ce contine energizantul?," si, "-Ce face fiecare ingredient?", nu o sa ti poata raspunde, deoarece oamenii de pe TPU, nu au cunostinte in chimie, se bazeaza mai mult pe Facebook, si pe stiri, care reinterpreteaza fara sa inteleaga.
Practic, o sa ti zica unii: nu pentru ca contine turina, si nu o sa ti spuna ce face taurina, o sa ti spuna ca e chimical si atat si e suficient.
Raspunsul i l-am dat f simplu, nici nu trebuie sa zici ce face fiecare ingredient.
Nu exista energizant fara agitant, excitant al sistemului nervos in el! Orice ar fi, nu conteaza ce substanta e.
Deci e periculos pentru copii.
Ca daca nu are din ala, nu e energizant si deja nu mai are legatura cu subiectul.
Practic, nu am zis ca e sanatos, dar e o mare problema a intelegerii chimice, deoarece multi oameni nici faptul ca substantele sunt excitatoare nu pot spune, si tot ce auzim e doar cuvantul chimical si deci e rau, nu e natural, asta e o problema mare, si de asta o sa scriu ce face fiecare substanta:
vitamina B12 s-a bagat deoarece e si un factor de crestere si dezvoltare, deoarece ajuta la cresterea numarului de molecule de ADN, care practic va creste si numarul de celule, vit B6 ajuta la dezvoltarea unor neurotransmitatori, taurina se produce si in laptle matern, cu rol in dezvoltarea neuronala(se gaseste in produsele de origine animala), nu trebuie sa zic despre zahar, care e principala sursa calorica pentru creier, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874681/ practic, si la o alimentatie full keto, creierul inca are nevoie de zahar, produs macar de organism, prin gluconeogeneza, sau glicogenoliza, la fiecare hipoglicemie mor cativa neuroni,
in cantitate mare, nu e sanatos, practic transforma energizantul in un fel de bautura similara la gust cu un suc, si atrage omul la supraconsum, unele contin ginko biloba, asta e o planta, nu o explic, L carnitina, ajuta la procesarea lipidelor, si a le transforma mai usor in energie, pot fi si alte surse de antioxidanti sau antiinflamatorim minerale, etc.
De asta am scris si cei cu da si cei cu.
Aia e altceva, dar faptul ca agita, ca bate inima mai tare, poate duce la probleme, nici nu conteaza altceva.
Ca de aia a murit copilul ala de 13 ani, se agita si la sport, a mai baut si din astea, si a facut infarct.
De aia a fost discutia aia cu sibutramina de slabit, ca si aia agita si tot asa, era risc de AVC si infarct.
Urca adrenalina, taia pofta de mancare dar pe de alta parte nu era bine.
Ajuta ce ai zis doar daca nu agita organismul, nu urca pulsul si asa mai departe.
Nici nu conteaza ca e natural sau nenatural.
De ex vitamina B6 zice ca agita, dar nu urca pulsul, deci ar fi okey, nu te baga in priza.
Cu hipoglicemia citisem si eu ca mor neuroni dar nu stiu daca mie mi-au murit neuroni cand am avut hipo-uri de 40-43 (sub 60 e hipo).
Nu am zis ca sunt ok, dar nu numai partea cu stimularea e rea, ci si excesul de vitamine, de ex B12, fiind un factor de crestere,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7073937/
el poate creste riscul la diferite tumori, doza e inca mica pentru a considera un pericol, dar daca avem si oameni care mai baga si fripturi(un gratar), mai baga si suplimente din cauza internetului, si daca depaseste doza zi dupa zi, isi creste riscul, desigur ca nu e la fel de grav, deoarece riscul nu e asa de acut, dar na, trebuie luat faptul ca orice substanta in doza mare poate face rau.
Eu nu am pus, acele substante sa zic ca toate sunt rele, ci pentru a intelege toate ce fac, de ex, antioxidantii nu o sa ne faca rau dar ii pun acolo, in caz de orice, pentru ca sigur e unul acolo, care sare cu acel cuvant nenatural:), nu am pus vitamina B6, pentru ca am considerat o periculoasa, ci pentru ca sunt multi oameni care fac diferenta si intre vitaminele naturale si cele adaugtate, ca efecte.
Ai explicat bine (deja pe cel ce a pus intrebarea l-ai cam pierdut cred), dar omul simplu nu sta sa analizeze asa, ala vrea sa stie daca e periculos sau nu si atat.
"Ii dau lu fi-miu bauturi energizante sau nu ii dau? Iar daca e voie cat are voie?".
Ce spui tu sunt chestii sfinte pentru majoritatea.
Plus ca energizantele pot da si dereglari, ca daca bei des, cand nu mai bei, sa ai letargie, etc.
Isi revine daca nu mai ia, dar o perioada poate avea probleme.
Intrebarea era de fapt daca exista energizante nepericuloase fara cafeina, dar din pacate nu.
Am mai zis, ca sa fie enrgizant trebuie sa aiba efectul cafeinei, altfel nu are cum.
Poate sa fie si natural si nenatural, efecul conteaza.
Ca si ciupercile magice-s naturale, si cele otravitoare, dar nu sunt bune.
Ai dreptate, eu am vrut doar sa spun sa fie atent de unde ia informatia, deoarece oamenii imediat interpreteaza, mai ales daca au cunostinte limitate. Tiktokul si Facebook-ul sunt surse pentru prea multi. Cred ca am incercat sa dau un raspuns prea complicat, la o intrebare simpla. In general, mai sar din cand in cand calul, si supra explic, din experienta.
Si eu supraexplic, dar de multe ori supraexplic degeaba, mai ales si pe grupurile de boli de pe FB, supraexplici chestii care e interesul lor si nu le-a spus nimeni, le explic si logica, dar cam degeaba, insa tot ei au probleme si se mira.
Nu exista energizant fara agitanti! Deci automat un energizant va contine ceva excitant al sistemului nervor, agitant ca, cafeina, taurina, etc. Si daca baga altceva, e tot una, are acelasi efect.
Deci nu e recomandat copiiilor sub nici o forma.
Daca nu are asa ceva nu mai e energizant.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: