| Mosotti a întrebat:

Daca ati avea diabet ce ati prefera?
Sa tineti o viata regimul ala dur fara dulciuri deloc si cu portia mancate painea (de ex o masa ai voie maxim 40 g deci o felie mica si jumate), pastele, mamaliga, orezul, cartofi (ai voie 150 g de cartofi) sau sa bagati insulina si sa mancati ce vreti?
Ca nici un trat medicamentos nu face fata daca mananci orice.

Conditie, nu sarim de kcal permise zilnic, deci nu se risca ingrasare si in caz cu trat si regim si in caz de insulina si regim sau fara regim. Greutatea ramane optima, cazul asta il luam.

Datele problemei stau asa:

Varianta doua este foarte grea, calcul nr de carbohidrati, ajustata doza de insulina f atent, masurat din ora in ora glicemia pana se termina carbo de metabolizat.
De ex daca ai masa de 250 de carbo, te masori de 5-6 ori si eventual bagi insulina in transe, la inceput 2-3-4-5 unitati, apoi la 2 ore dupa ce masori daca incepe sa urce, bagi alte 2-3-4 unitati.
Se metabolizeaza cam 45-50 g carbo/ora in general.

Deci nu e ca la aia care baga dar tin regim, ca acolo e mai simplu, aia au doza fixa si dieta fixa cu maxim 50-60 carbo, in nici un caz 150-200-300-400 chiar cand mananci dulciuri sau altele cu amidon.

Daca nu e extrem de multa atentie si preocupare se risca asa:

1 - Coma hipoglicemica si deces
2 - Coma hipo si apoi trezit dar ramas cu probleme permanent.

Insa in schimb daca esti f atent, nu se intampla asta, iar daca si asa se intampla, iti asumi, nefiind asa grava nu patesti nimic dar iti e cam rau 1-2-3 ore de nu te vezi.
Avantaje, protejezi si pancreasul ca-i mai iei din sarcini si asa poate boala sa stea pe loc luata din timp, nu invers, sa-ti dea cand esti f grav abia.
Contrar ce e cu medicatie, ca aia din contra, trage pe el.

Eu am ales varianta doi. Mi se pare crima sa tin regimul ala, doamne fereste. Nu doar ca-mi plac dulciurile, dar si mancare, nu ma satur cu 40 g de paine sau 150 g cartofi, ce dracu 150 g cartofi e un cartof.
Si sa mananci o oala de mancare goala sau carne gramada ca sa te saturi, nu e o solutie zic eu.

Majoritatea intrebati de mine in real, prefera regim cu sau fara tratament (daca valorile merg bine fara trat).
Si fug de insulina chiar si in ultima faza a bolii unii, cand nu se mai poate fara.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
63 răspunsuri:
| Mosotti explică (pentru relian):

Exact, ai dreptate, daca au fost din fabrica bine, merg ok, ca dovada ca unu fara gene de diabet, nici la 85 ani nu are desi mananca dulciuri.

Putini inteleg chestia genetica, si nu doar la asta, la multe, gasesc ei n cauze, doar pe aia corecta nu.
Ca mediul e factor declansator uneori, sau agravant, este alta, dar nu e cauza principala.

Violeta mai viseaza si ea (chestie care nu e rea de fapt, ca macar speri in ceva), am zis, are curaju sa faca testul de glicemie provocata sa vedem daca si-a revenit?!
N-are curajul.

Nu zice ca s-a reparat de diabet cu mintea, zice un lucru corect, a "disparut" prediabetu sau diabetul ei prin miscare, regim sanatos si scadere in greutate. Normal ca la un prediabet poti avea glicemii bune din nou daca slabesti si ai un regim sanatos de viata.
Dar nu s-a vindecat! Ia sa manance normal, sa vedem cum e?
De ex doua trei clatite cu dulceata, sa vedem apoi.

Luam inainte glicemia (care o sa fie buna), si apoi la 60 si 120 de minute de la clatite.
La o ora trebuie sa fie sub 155, la doua ore sub 140.

Daca la testul cu glucoza iese bine, atunci chiar si-a "revenit", adica n-a avut diabet sau prediabet chiar daca accidental i-a iesit o glicemie peste 100 dimineata.

Inainte pe nemancate sa fie sub 100.
La 1 ora dupa glucoza sub 155 (cand eram mai sanatos mi-a iesit 110).
La 2 ore sub 140 (imi iesise 88 cand eram binisor acum 16 ani).

Sa-l faca cu mine de fata.
Eu cred ca nu a avut nimic, a fost o intamplare ca i-a iesit putin mai mare glicemia. Daca tatal ei nu a avut sau mama ori bunicii, slabe sanse sa aiba ea.

Adevarat ca scaderea in greutate are un rol mare in glicemii, dar un om fara gene nu-l are nici mai gras fiind.

| CrapNertuy a răspuns:

Zahărul alb și brun, mierea, fructoza, siropurile cu zahăr de orice fel
Dulciurile concentrate: prăjiturile, ciocolata, rahatul turcesc, halvaua, nuga, nutella și alte creme, înghețata
Produsele de patiserie: covrigii, plăcintele, ștrudelele, tartele, gogoșile, merdenelele, crochetele și alte foietaje
Snacksurile: covrigeii, sărățelele, chipsurile, pufuleții, napolitanele, floricelele, biscuiții de orice fel
Fructele uscate sau confiate: prunele, caisele, merișoarele, goji, smochinele, curmalele
Fresh-urile de fructe, sucurile acidulate, dulceața, pelteaua, șerbetul, spuma de fructe, iaurturile cu fructe
Băuturile alcoolice (se admit ocazional 330 ml bere sau 125 ml vin sau 40 ml tărie)
https://doc.ro/diabet/alimente-interzise-diabet-zaharat
Sunt interzise la diabetici dar eu nu am diabet.

| Mosotti explică (pentru CrapNertuy):

Fructoza pura merge (struct pe glicemie zic, ca nu e recomandata c poate da ficat gras), ca aia nu urca glicemia, am testat si se stie si de medici, fructoza, urmatoarele sunt recomandate: sorbitol xilitol, manitol, eritritol, stevia, astea merg.

Dar in rest ai zis bine.
Asta e cam regim de ajuns la spitalul de nebuni pentru unii.

In mod normal trebuie sa ne apropiem cat putem de o dieta normala, din toate echilibrat, adica nu abuzuri, sa ne facem cat casa, etc.
De aia majoritatea oamenilor nu tin dieta! Chiar doamna doctor de pe Youtube Daniela Petrache a spus asta.
De ex noi la gradinita mancam de toate, meniurile erau gandite de medici, deci mancam sanatos, dar asta nu excludea paine cu unt si dulceata, o limonada la pranz, etc.

Mda, lumea priveste aiurea ce zic, dar rezultatul? E ca multi nu o tin.
Psihicul trebuie sa fie si el multumit, ca altfel ai stres, iar ala urca glicemia.

Tocmai ca e prea stricta, e cam dezechilibru asta pana la urma.
Un om mananca si o placinta din cand in cand, isi pune la masa cartofi fierti asa cum se pune, nu 150 g, mananca si salata, si peste, de toate.

Asa ca pentru asta trebuie sa rezolvam cauza hiperglicemiilor, nu sa ne opunem efectului, adica cauza e insuficienta insulinica.
Si asa am rezolvat-o, am o dieta ca orice om si stau f bine pe valori.
Ca glicemia nu e sus ca ai mancat tu o placinta, ci ca secretia de insulina nu este suficienta.

Sigur, pentru asta trebuie atentie, sa invatam despre, sa tatonam dozele, colaborare cu medicul, e munca mai multa, masuratori mai dese, dar te apropii de normal sa zic asa.

Merge si cu tratament la unii fara insulina, daca au un tratament bun, pot manca moderat din orice.
Ozempic, Trulicity sau Victoza, Bydureon, una din astea stimuleaza pancreasul sa dea insulina, deci face acelasi lucru, rezolva cauza hiperglicemiilor.
Si sa vezi ca mananca orice si au valori f bune!

Dar iarasi, asta inseamna un medic bun care sa se implice mai mult, nu sa arunce totul in carca pacientului.

Iar faza "vaaaai se ajunge la insulina", si? Corpul nu face acelasi lucru? Baga insulina cata trebuie, daca nu mai poate, completezi tu, e tot una, ca totalul insulinei a ta si interna, e egal cu insulina pe care o baga pancreasul daca erai sanatos.

Asa ca trebuie sa evoluam putin.
Daca nu s-ar putea as zice ca vb din carti, dar merge, iar cu tratament stiu destui asa.
Insa cu munca mai multa si la pacient, si la medic.
Eu stiu ca medicii vor sa nu faca nimic si sa ia banii, dar na.