| lote00 a întrebat:

Daca eutanasia ar deveni legala in Romania, credeti ca situatia ar scapa de sub control? Ar fi ucisi si pacienti impotriva dorintei lor? Se pot numi acei medici criminali?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
13 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca ar fi legalizata eutanasierea in Romania nu cred ca ar scapa situatia de sub control.nu vad de ce ar fi ucisi pacienti fara voia lor.ar fi doar o optiune care ar permite bolnavilor in stadiu terminal ori celor care sufera de boli incurabile grave sa decida daca vor sa se lupte cu boala si cu viata sau daca prefera o cale mai scurta si nedureroasa.mai degraba as crede ca ar fi mai multi sinucigasi la noi in tara, pentru ca acest gest poate fi considerat sinucidere.

| sese a răspuns:

Probabil legala nu va fi niciodata; asta si pentru ca totdeauna se mai spera intr-un miracol care uneori chiar se intampla.
PS.sunt oameni in faze terminale care platesc bani grei ca sa fie"eutanasiati" o solutie imorala atat pentru doctori cat si pentru pacienti, care insa se practica la cateva clinici in Elvetia.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In primul rand, nu cred ca va deveni legala prea curand straight face. Nimeni nu are dreptul sa hotarasca cand sa termina viata cuiva. Daca e sa moara, tot moare.Sa fie ucisi pacienti impotriva dorintei lor... pai eu cred ca inainte de a se aplica "procedura", este nevoie de acordul familiei, cel putin.Si cine ar fi de acord cu asa ceva? Cum sa-i spui unul om ca o persoana draga lui se duce sigur, sa-l faci sa accepte si sa-si dea acordul pentru "eutanasiere". Daca totusi prin absurd, ar deveni legala, fiecare ar trebui sa fie intrebat ce doreste intr-o astfel de situatie, daca vrea sa fie tinut in viata de aparate sau daca vrea sa moara...nu stiu, e cam "macabru", pe mine ma cam trec fiori.Cum sa eutanasiezi un om? Doar nu e caine...nici pe ala nu-l omori pana nu faci tot ce poti sa-l salvezi...

leonardk
| leonardk a răspuns:

In general sunt eutanasiati pacienti irecuperabili care nu mai pot lua o decizie. Decizia o iau rudele in cazul in care au fost epuizate toate posibilitatile de revenire. Daca acestea decid sa doneze organele pacientului dau astfel sansa la viata altor oameni care sunt recuperabili. Medicii sunt si nu sunt criminali - este greu de definit. Daca ei pot fi considerati, criminali fac o crima la comanda sau cu acordul celor care i-au fost aproape "condamnatului". Ar trebui, atunci cand ne gandim la asta sa luam in calcul chinul oamenilor care sacrifica totul pentru a ajuta un om care nu mai poate fi ajutat. Greu de ales!

pupimik
| pupimik a răspuns:

Ar fi o mare prostie.
voi va dati seama...ar fi mai usor sa te omori?!
singurii fericiti ar fi copiii emo.
un om cand e bolnav...se simte o povara pentru toata lumea si isi doreste sa moara...cu toate ca are sanse foarte mari de recuperare.
chiar am avut un meci de debate pe tema asta. ar fi o gramada de argumente de spus...

| adyth a răspuns:

Normal ca sunt criminali daca o fac fara acordul pacientilor si/sau a familiei straight face
cum indraznesti tu ca medic sa omori un pacient ca asa iti pica tie... (in cazul in care sufera si nu mai are scapare)

| adyth a răspuns:

Ma intreb de ce sunt oamenii asa de rautaciosi
ma refer la ironia asta si toate cele...impotriva emoneilor...
nici eu nu as fi, al o adica, de acord cu "cultul" asta... dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne batem joc straight face
reveniti'va fratilor.si va mai puneti intrebari de ce sunt "oamenii rai" pai da...ca si noi facem parte tot din "oameni", asa ca daca noi nu suntem altfel. ce pretentii sa mai avem la altii

pupimik
| pupimik a răspuns:

Adyth...deduc ca faci referire la mine...ca ma iau de copilasii emo.Pai tie ti se pare normal ca un copil la 15 ani sa se inchida in el, traind cu idei ca viata de de cacao ajungand sa isi taie venele ...ba chiar sa se sinucida?
Odata intrati in jocul acesta...il joaca. Daca unul din ei da inapoi... ceilalti nu il vor mai considera "tru`".
Cum altfel vrei sa ii trezesti la realitate daca nu prin ironie?

Nu am treaba cu acest curent...doar ca intrebarea m-a dus cu gandul la ei.

| lote00 explică:

Pupimik, daca un om este bolnav de cancer in stadiul final si mai are de trait cateva luni? Oare ce ar alege: o moarte usoara sau una in chinuri?

| EUSIATIT a răspuns:

Eutanasierea? la animale nu? nu te inteleg...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

N-ar scapa. Eutanasia nu se face pur si simplu la cerere ci situatia este analizata de o comisie de medici, care numai daca boala este incurabila si invalidanta, determina dureri atroce, nu exista posibilitatea obtinerii unui remediu, numai atunci aproba eutanasierea.
Un medic nu poate fi obligat de nimeni sa faca asa ceva, dac-o face nu poate fi numit criminal, tot asa cum un ginecolog care face avorturi nu poate fi numit criminal.

gyzzard
| gyzzard a răspuns:

1)Eutanasia va ajunge un instrument utilizat doar de cei in stadii terminale. Toata chestia asta trebuie tinuta sub niste lanturi(legi) foarte puternice si stranse, iar asta e motivul pentru care multe tari nu accepta acest tip de practica. Nu poti sa aprobi aceasta lege fara sa opresti orice portita care ar lasa un om care nu e in faza terminala sa poata sa fie eutanasita.
2) Aici nu e vorba de crima, nu exista ucisi si nici criminali. Eutanasia se refera (ma refer la metoda care poate fi adoptata) la o moarte realizata prin oprirea aparatelor, oprirea tratamentului sau administrarea unei substante care induc coma si apoi deces. Pentru ca cineva sa fie eutanasiat (si aici ma refer la legislatia Olandei) trebuie sa existe o aprobare de la o comisie acreditata, care va hotara daca pacientul e in stadiu final a unei boli, daca e in suferinta, daca nu se mai poate face nimic, si daca vrea asta (fiecare eutanasiere se face strict la semnatura pacientului, si nu a alte persone (indiferent daca e ruda sau cadru medical)), si daca e in stare sa ia o astfel de decizie (Daca decizia nu e indusa de suferinta puternica sau alterarea starii mentale). Fara aprobarea acestei comisii orice eutanasiere e considerata crima.
3) Nu cred ca poti sa numesti acesti doctori criminali. Recunosc ca nu as face asa ceva pe baza unor principii morale, dar metoda aceasta e mai putin cruda decat sa lasi un pacient sa sufere dureri cumplite sau sa il lasi sa incerce sa se sinucida singur. Eutanasia trebuie vazuta ca o sinucidere asistata si nu ca crima. Doctorul nu te omoara, ci iti asigura modalitatea sa te sinucizi cat mai sigur si nedureros.

Oricum la intrebarile "trebuie legalizata eutanasia?", "doctorul devine calau?" fiecare va raspunde in functie de multe variabile proprii (convinderi, legi morale, religie, istoric propriu). Si fiecare are dreptate in felul sau. Cand am vorbit la facultate de eutanasie, mi-am pus o intrebare: "Daca intr-un accident, mi-as pierde mainile si picioarele, si toate simputrile, adica sa pierd orice modalitate ca sa ma bucur de viata, si sa ma aleg numai cu suferinta, as dori sa traiesc sau sa mor?".

| pisi dy a răspuns:

Daa, cred ca doctorii de aia au facut medicina, sa omoare nu sa salveze cati mai multi oameni...Doamne, ce idei au unii...