| Skarr a întrebat:

Daca fac transplant de măduvă osoasă. Mi se schimba ADNul?
De exemplu daca primesc măduvă de la un chinez.
Then can I say i m part asian? laughing))
Și dacă aș face test ADN ar apărea ADN de asiatic?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| halogen001 a răspuns:

ADN-ul e în fiecare celulă a corpului, deci ar trebui schimbat tot corpul :)
https://www.wtamu.edu/......ntain-dna/

| Skarr explică (pentru halogen001):

Măduvă produce peste 95% din celulele corpului.
Deci deși glumeam cu parțial asiatic.
Întrebarea e pe bune.
In cazul meu de exemplu s-ar putea sa fac transplant de măduvă și după transplant măduvă donatorului ar trebui să producă celule noi de unde și întrebarea.

| Skarr explică (pentru Skarr):

Celulele sângelui * voiam să zic

16 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Transplantul de maduva osoasa se face cu cineva compatibil din familie, deci nu ai nici o sansa pe lumea asta sa nimeresti tu la un chinez sau orice alt asiatic.

| Skarr explică (pentru Violleta2022):

Ba nu. Daca nu ești compatibil cu nimeni ce faci? Ghinion? Te lasă să mori?
Și în plus transplantul de măduvă se face in familie daca ai un frate 100% compatibil. Daca ai un frate 50% de exemplu din partea unui singur părinte atunci șansele să fie compatibil mai mult de 50%. Sa nu mai vorbim de 100% sunt extrem de mici.
Doar 1 din 4 frați 100% sunt compatibili.
Și da probabil să primești ADN de la un asiatic nu e așa de comun ca altele.
Dar sunt șanse mult mai mari sa fi 100% cu un străin decât cu cineva din familie. Asta venind direct de la doctor nu de pe net

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu se schimbă.

| relian a răspuns:

Da cu siguranmta de faci pechinez laughing indiferent ce transplant faci,vei avea tot ADN tau,daca ar fi asa cum viseaza oamenii,sa introduci in sistemul tau alt ADN,adica alt soft,mori,organismul crapa laughing
Organismul nu primeste absolut nimic ce nu este al lui,ce are alta informatie,deci ceva cu alt ADN este eliminat.

Cind se fac transplant de organe,inima,rinichi etc,acele persoane ia medicatie toata viata,daca nu ar fi asa sistemul imunitar ejecteaza,organul respectiv,pentru ca stie ca nu face parte din propriul organism.

La implanturi de astea anorganice,gen tije,suruburi, la fel sistemul imunitar incearca sa le elimine,dar cand vede ca nu poate,le inconjoara cu un strat p[roteic si astfel le izoleaza,asa ca alea ramin acolo.

In cazul tau,implant de maduva,se poate face din celulele tale prorprii,ori din celule altei persoane care doneaza.
Dar nu te gindi ca scoate maduva de la ala si tio baga tie laughing nici pomeneala de asa ceva,de ar face asa imediat ai si da coltu.
Din celulele tale sau celulele donorului se extrag stem,daca au auzit,celule stem.
Daca nu stii ces alea celule stem,is celule care inca nu au primit specializare,inca nu au informatie genetica,nu au ADN,alea se recolteaza de la tine sau de donor si se implanteaza.
In momentu implantarii ele primesc specializare,deci cum sa zic li se da informatie,dar tot de la tine din organism,tot ADN tau si informatia aia le spune ce sa faca,ce job au de facut.
Cam asa se face implantu asta,altfel nici o sansa.

De exemplu implant de os, chiar daca osu provine de la o alta persoana, daca til lar pune tie, organismul la refuza.Asa ca ce se face? Se macina acel os,se elimina din el orice urma de ADN,apoi se mai adauga ceva de la tine,se pune la locul respectiv,apoi organismul tau simtit ca acolo e ceva trimite nervi,vase de sange si il colonizeaza,il face os propriu,ii baga informatia ta, ADN tau
Asa ca nu prea ai sanse sa ajungi chinez laughing ramai la vise, sau la filme, acolo da se poate orice.

| gabicoo a răspuns:

Nu știu, dar sigur te vei numi MuCinCiai!

| MihaiSpeedster a răspuns (pentru gabicoo):

Dacă primește celule de chinezoaică îl va chema Yao La Chok. happy

| halogen001 a răspuns:

Măduva osoasă produce celulele sângelui, celule roșii care nu au ADN, celulele albe și trombocitele. Numai măduva, celulele albe și trombocitele vor avea ADN diferit. În rest totul rămâne cu ADN-ul vechi. Sângele va avea ADN asiatic.

| relian a răspuns (pentru halogen001):

laughing da de unde, ai vazut tu un om cu 2-3 tipuri de ADN laughing eu sincer nu am auzit mavcar,si nici nu exista asa ceva.
Cind faci transfuzie,pai celulele alea is folosite pe post de transport,asa si dupa ce isi fac kilometraju,is scoase la casat laughing deci,mor,is eliminate,organismul tau produce sange propriu in continuare, de unde sange chinezesc laughing atit mai trebuie chinazarie in corp laughing

Singurul care are alt ADn is transplanturile de organe, dar pentru asa ceva iei medicatie toata viata, sa tii sub control sistemul imunitar si ce se mai tine sub control, ca organismul sa nu cedeze.

Nu exista om, animal care sa aiba stiu si eu 2 rinduri de ADN laughing.Am explicat omului cum se face transplantu de maduva, cum se face transplantu de os etc.

| halogen001 a răspuns (pentru relian):

ADN-ul corespunde unei celule. Celula când se înmulțește, acel ADN se copiază și rezultă celule cu același ADN. Dacă fac un transplant de organe, acel organ are celulele toate cu alt ADN decât am eu și când se divid acele celule pentru refacerea organului, acele celule vor avea ADN-ul celulelor care s-au înmulțit, deci vor avea tot ADN-ul organului transplantat.
Aici e vorba tot de transplant, transplant de măduvă și dacă măduva pe care o am eu e înlocuită în totalitate cu o măduvă cu alt ADN, atunci tot sângele care se va produce în viitor va fi produs de măduva cu ADN străin și va avea întotdeauna ADN străin, pentru că și celulele stem au ADN.

https://medicalxpress.com/news/2018-01-bone-marrow-transplant-dna.html

https://www.thetech.org/ask-a-geneticist/ask208

| relian a răspuns (pentru halogen001):

Da asa este,ai dreptate,dar nu stiu daca oamenii aia traiesc mult timp,ori duc o viata normala.Din ce stiu, toata viata trebuie sa ia o medicatie anume,altfel mor imediat.
Deci natural nu stiu daca avem mai multe tipuri de adn. Teoretic asa se pare ca ar merge,dar organismul care a primit nu este unul viguros,nici macar normal nu mai este.
Sansa de supravietuire este f redusa, asa teoretic da spunem merge brici, dar se pare ca lucrurile nu stau chiar asa.
Ce am zie eu a fost natural, deci natura nu cred ca face exemplare cu 7 rinduri de ADN.,iar daca apar,aia is anomalii,is defecte,nici nu cred ca supravietuiesc prea mult.

Hai ca am mai invatat si astazi ceva laughing desi nu-s sigur ca asa ar sta lucrurile.
Ma refer ca ADN-ul este informatia care ajuta celula sa supravietuiasca,adica sa se divida sa stiu si eu ce sa mai faca,sa se repare etc.
Deci pana la urma nu conteaza ce adn ai,conteaza sa ai laughing si sa ai bun,nu alterat.O alta chestie este legata de sistemul imunitar,indiferent ce ADN ar avea acele celule,ele vor ataca chiar si organul cu acelasi ADN ca al lui nu?

Pt ca daca e sa luam asa teoretic un caz,facem transplant de un organ, inima, rinichi etc, apoi ne gindim ca organismul nostru nu o sa il accepte.Atunci facem si transplant de maduva de asta si vom avea sistem imunitar cu ADN ca al rinichiului transplantat,deci teoretic nu ar mai trebuie sa fie respins.

Problema este cine respinge organul transplantat,sistemul imunitar sau altcineva,altceva? Daca sistemul imunitar ar fi cel care sa il atace,atunci el de ce ataca propriul organ,ambii au acelasi ADN.
Daca asa ar sta lucrurile,asta urmeaza sa caut sa citesc alta zi,dar zic ca idee,daca sistemul este cel care ataca organul transplantat,atunci inseamna ca ceva se intampla cu acele celule albe in limfa,acolo ele devin soldati,cum,sau cine le face sa isi primeasca jobu?

Eu stiam de la plante ca celulele stem,cum ai zis si tu desi au ADN ele nu au nici o functie,adica nu stiu ce sa faca,apoi primesac ceva si vor deveni tesut de tulpina,radacina etc,adica in ADN de fapt nu se afla informatia asta,ce vor fi acele celule mai departe.
ADN doara este informatia prin care celula stei sa se divida,sa se repare si chestii de astea,dar nu este info ala care sa le zica tu urmeaza sa fii stiu si eu ce tip de cella.
Daca informatia nu este in ADN atunci unde este,ori ce se intampla? Stiu ca la plante se administrau ceva hormoni acelor celule stem,apoi imediat stiau deja ce job or sa aiba.,am facut si practic asta,faci o farfurie cu celule stem,adica ceva nedefinit,un ghem de celule,apoi le dai ceva gibereline si auxine si dintr-o data celuele respective fac radacina,respectiv tulpina,fiecare celula,deci dintr-un ghem faci milioane de plante.

Ele aveau ADN,asa dar nu aveau forma,erau pustii si goale laughing exact ca in biblie,si dintr-o data pocnesti din degete si ups ai sumedenie de plante noi,identice.

Deci ADN e de fapt pistol cu apa laughing sau ma rog vorba vine,nu e suficient sa ai doara ADN,deci asta. lucreaza si cu alte chimicale din organism ca sa poata iesi ceva,altfel raman alea ghem.

Ok deci celulele albe,sau alea care urmeraza sa se ocupe cu paza,ajung la scoala in limfa,acolo is invatate ce sa faca,deci,mda interesanta chestie,deci acei profesori nu recunosc acel adn strain laughing sau cum? Daca nu recunosc,atunci de ce invata celulele astea cu adn strain ce sa faca?
Ok daca ai idei,daca ai timp si stii websiteuri baga ca o sa citesc, doctor ma fac laughing asta e daca nu mi-a placut scoala cand a trebuit.
Bine is asa curios ca idee,desi nu cred tot ce se spune, ori ce spun doctorii, cercetatorii, unia mai baga si de la ei.

| halogen001 a răspuns (pentru relian):

Asa este, e complicat. Chiar la o transfuzie bine facuta, omul supravietuieste si atunci un asemenea transplant de maduva e ca o transfuzie continua. Daca eram doctor sau mai interesat de problema, stiam mai mult.

| Floridori a răspuns:

Raspunsul la intrebarea ta este: si da si nu! happy

In urma transplantului de maduva osoasa, ADN-ul tau nu se va schimba, dar ADN-ul sangelui, da.Practic vei fi posesorul a doua seturi de ADN care vor coexista.Sangele va avea un ADN (cel nou), iar celelalte celule ale corpului tau, ADN-ul tau, pe care l-ai dobandit prin mostenire genetica inca din stadiul celular.
Practic, acesta este si scopul transplantului de maduva osoasa, integrarea unui ADN compatibil, dar "sanatos".
Fenomenul ADN-urilor multiple poarta numele de "chimerism" (himerism), iar oamenii ce prezinta aceasta conditie se numesc "chimere" (himere).
In realitate, exista cazuri in lume (mai rare, ce e drept), de persoane care s-au nascut cu aceasta conditie, dar cauzele in cazul lor, sunt diferite.

| Anonimul151 a răspuns:

ADN-ul nu se poate schimba.

| IceRope a răspuns:

Nici vorbă. În general, ADN-ul donatorului se va degrada în timp, va fi înăbușit de către sistemul imunitar din corpul primitorului. Îl va trata ca pe un invadator foarte slab, anulându-l încet și sigur.