Hey! Nu neaparat. Doar daca e ceva foarte grav. Tratamentul initial al entorsei de glezna se face in felul urmator:
- protectie - se foloseste o banda foarte stransa de protectie, cum ar fi un ciorap medical strans sau alte dispozitive de suport ale gleznei, alaturi de o fasa compresiva, cum ar fi un bandaj elastic, in primele 24-48 de ore
- repaus - se folosesc carje pana cand mersul nu mai este dureros
- gheata - in primele 24-72 de ore sau pana cand dispare edemul, se aplica pachete de gheta timp de 10-20 de minute la fiecare 1-2 ore in timpul zilei.
Nu, doar dacă este vorba despre ceva grav. Dacă glezna începe să se umfle și să se învinețească, îți recomand să vezi un medic. Eu mi-am luxat mână acum ceva timp și nu mi-a fost pusă în ghips. Însănătoșire grabnică!
Nu te ingrijora o sa treaca
Daca ai avut ghinionul si ti-ai sucit glezna, nu dispera. Te voi invata ce sa faci sa iti bandajezi si sa-ti tratezi corespunzator glezna pentru a avea cat mai mult suport si a se odihni pe cat posibil.
Mai intai cumpara sau cauta prin casa echipamentul necesar: o rola de 5 cm largime de bandaj si o foarfeca de taiat.
Impatureste o bucata de bandaj sub calcaiul piciorului si apoi adu ambele capete catre glezna de fiecare parte a piciorului. Bandajul trebuie sa formeze un "U".
Lipeste bandajul de piele langa osul care iese in afara de fiecare parte a gleznei, apasand bandajul incet.
Repeta pasul cu impaturirea unei noi bucati de bandaj la baza calcaiului si adu capetele bandajului pe langa fiecare parte a piciorului mergand catre degete. Ar trebui sa formeze un unghi de 90 de grade cu prima bucata de bandaj.
Impatureste a treia bucata de bandaj sub calcai si in sus de fiecare parte a piciorului si a gleznei in acelasi fel in care ai legat prima bucata. Banda trebuie sa fie pusa in asa fel incat sa fie adiacenta primei bucati – ar trebui sa fie fix sub osul protuberant.
Impatureste o a patra bucata de bandaj in jurul calcaiului, trecand fix pe deasupra si fiind adiacenta cu cea de-a doua bucata de bandaj, cu capetele iarasi indreptandu-se catre degete pe marginile piciorului. Piesele de bandaj ar trebui sa se suprapuna si sa se infasoara in jurul calcaiului, extinzandu-se catre degete, apoi se infasoara sub calcai si urca pe glezna.
Apoi mai lipeste cateva bucati de bandaj pe deasupra in felul urmator: 4 fasii adiacente care se infasoara in jurul calcaiului si se indreapta spre degete si 4 fasii adiacente care se infasoara sub calcai si urca spre glezna. Alternarea intre fasii de-a lungul piciorului si fasii de-a lungul gleznei ofera o tesatura care limiteaza mobilitatea si sustine intreaga glezna.
Nu face miscare multa in urmatoarele zile, odihnindu-ti glezna. Stai culcat(a) pe cat posibil si pune multa gheata si comprese umede.
Daca se agraveaza, mergi rapid la un medic.