Da sa faca doar 4 sau maxim 6 unitati, si sa manince, de obicei daca face insulina mai multă atunci scade brusc glicemia, iar hipo glicemia afecteaza creierul, este mai bine de exemplu sa fie glicemia 200 decat 60.
Doza de insulina ar trebui facuta in functie de ce mananca. Daca la o masa mananca multi carbohidrati doza va fi mai mare, daca nu mananca deloc carbohidrati doza va fi mica. E foarte complicat cu insulina, la inceput se incearca o schema de administrare dar apoi se schimba in functie de cum merge, in cazul tau nu merge, doza e prea mare si la urmatorul control doctorul o sa schimbe tratamentul. Dar pana atunci asigura-te ca daca glicemia ajunge la o valoare foarte mica sa ii dai zahar sau ceva sa ii mai creasca pentru ca hipoglicemia e foarte periculoasa, ba chiar letala. De asemenea poate incerca sa sara peste o doza si sa vada daca e mai bine. Daca ii merge bine cu o singura doza pe zi doctorul probabil o sa ii spuna sa faca asta.
Daca nu ii merge cu insulina probabil ca o sa treaca pe medicamente mai puternice si o sa renunte la insulina pentru ca nu toti diabeticii de tip 2 au nevoie de insulina. Majoritatea doar de medicamente si alimentatie saraca in carbohidrati. Diabetul nu are un tratament exact, se incearca mai multe scheme pana se ajunge la un tratament potrivit pacientului
Seara are multe unitati de bagat, ir dimineata o are cam 70 pe nemancate, ceea ce e ok, dupa, la 12 are iar de facut insulina si de obicei ii scade cam in ultimele 2 zile, dar baga niste ciocolata ceva sa mai creasca, nu poate sa ia legatura cu dorctora ca nu a lasat nr de telefon nimic, nepasare maxima. Ar fi bine sa mai scada cate 2 unitati la fiecare injectie? Sau nici nu se simt acese 2 unitati daca le scade
Eu cred ca ti am zis bine ce trebuie sa faca sa scada doza de insulina, ce varsta are pacientul? este femeie sau barbat? Ce insulina face? Cum se numeste?
Poate sa mai scada cum vrea ea, cat vrea si cand vrea, doar sa isi ia mereu glicemia ca sa nu stea cu ea prea mica sau prea mare. Faceti mai multe incercari si vedeti cu cate unitati se intelege ea cel mai bine.
Si tatal meu are diabet (ia doar medicamente) si am cautat o clinica privata dar care are contract cu casa de sanatate, nu plateste nimic si se poarta foarte frumos cu el. Unii medici de la stat sunt foarte nepasatori si dau tratament doar asa ca sa fie dat. Iti sugerez sa cauti si tu o clinica sau un cabinet privat dar care sa aiba contract cu casa pentru a primi cel mai bun ajutor (in Bucuresti si orase mari ai cele mai multe sanse sa gasesti).
Are 23, barbat, nu stiu sa iti zic ce insulina face sincer, este o injectie tip creion/stilou asa, nu stiu daca sunt diferite sau habar nu am, este prietenul meu
Pe data de 9 are primul control, dupa acest control va merge cel mai probabil in Bucuresti sa faca si alte controale. O sa ii zic sa isi mai scada din unitati, mai ales seara ca atunci are mai mult, la ce clinica a fost tatal tau mai exact? Si ce oras
Clinica de diabet si nutritie Dacia
E in Bucuresti.
Multumesc! De exemplu aum o ora avea glicemia tot 60, presupun ca a ramas atat de la insulina de la ora 12? La inceput a avut glicemia mare, acum 2 sapt si cred ca de aia i-au dat umitati mai mari. O fi inceput sa ii mai produca corpul insulina si se mai reface de i-o scadea asa rau de la insulina acum? Sau o fi nevoie doar pe pastile? Adica o incepe sa fie mai bine?
Insulina aia are un nume, sunt multe tipuri de insulină, întreaba l pe el cum i spune la insulină
Daca seara are multe unitati de bagat atunci probabil ca are insulină Lantus si face vreo 30 de unitati,
Seara face 28, dar in ultimele 2 zile a facut cu 26, ca ii scazuse mult si in rest are ziua 8, 12 si aia de seara, am zis
Nu vreau sa iti faci sperante, dar diabetul poate fi in unele cazuri reversibil. De ex unii oameni obezi au scapat de diabet dupa ce au slabit. Unii oameni au facut diabet de la prea mult stres sau de la o anumita problema (gen o infectie in organism) ori de la colesterolul prea mare ori de la excesul de alcool etc si apoi au inceput sa isi revina dupa ce au scapat de probleme dar astea sunt cazuri rare.
Persoana de care vorbesti tu probabil nu are nevoie de multa insulina sau nu are nevoie deloc de insulina ci doar de medicamente si regim. Asta nu poti afla decat daca se incearca anumite abordari (de ex mai putina insulina sau mai rar, de ex medicamente fara regim, de ex medicamente cu regim, de ex doar regim). Tratamentul e in functie de organismul fiecaruia. Si astea le puteti testa sub supravegherea unui medic. Nu stiu ce date are pacientul (varsta, sex, boli, greutate, inaltime, serviciu, de cand are diabet, alimentatie etc) are ca sa stiu daca e posibil sa mai produca insulina sau nu. Dar in general diabetul de tip 2 nu se vindeca ci doar se tine in frau, dar cum ti-am zis deja de 2 ori, nimeni nu poate da un tratament sigur si bun, un medic bun il va pune sa incerce mai multe scheme de tratament pana ramane la unul. Puteti face experimente cu insulina si acasa sa vedeti cum merge mai bine dar trebuie sa va asigurati ca ii luati glicemia din ora in ora ca sa nu fie prea mare sau prea mica.
Nu vreau sa te sperii, dar hipoglicemia e periculoasa, unii diabetici isi pun ceasul noaptea sa se trezeasca sa isi ia glicemia pentru ca pot muri in somn daca le scade foarte mult...
Suna medicul diabetolog si prezinta-i situatia. El stie cel mai bine situatia pacientului. Tot el este cel in masura sa dicteze doza de insulina necesara.
Text preluat:
De cele mai multe ori, hipoglicemia este o consecinta a tratarii necorespunzatoare a diabetului zaharat, dar exista si alte cauze ce pot favoriza scaderea glicemiei. In cazul unei persoane diabetice, administrarea unei doze prea mari de insulina (comprimate sau injectii) duce adesea la scaderea brusca a glicemiei. Acelasi lucru se intampla daca un diabetic nu mananca suficient sau la ore nepotrivite. Alte cauze ale scaderii glicemiei pot fi:
efortul fizic intens;
consumul excesiv de alcool;
administrarea anumitor medicamente (antimalarice);
diverse afectiuni (hepatita, boli renale, insuficienta cardiaca, tumori endocrine sau pancreatice);
consumul de cantitati mari de alimente bogate in carbohidrati;
chirurgia bariatrica;
sindromul ovarelor polichistice;
caldura excesiva;
infometarea sau dietele restrictive.
Pai doctor nu lasa nr de telefon, traim in Romania. A zis doar ca are control in data de 9, nu a zis ora sau ceva. Zici sa mai scada din unitati cand face injectiile? Ar fi bine? Adica gen sa scada cu 2-3 unitati, sau nici nu se simt?
Nu ia pastile, poate dupa controlul pe care il are in cateva zile vor stabilii doctorii, dar pana atunci ne cam ingrijoram ca ii scade cateodata cam rau si nu stiu daca e ok, mai sunt 4 zile pana la control
El a aflat fix acum 2 saptamani cand pur si simplu nu mai putea, i-a fost f rau, se sufoca nu mai avea aer, a avut glicemia peste 400, 500, au zis doctorii ca putea sa moara daca mai statea. Si dupa 5 zile a venit acasa si a inceput sa faca acele doze de insulina, cele pe care le face ziua nu stiu cum se numesc. maine de ex la 12 sa ii zic sa faca cu cateva unitati mai putin? O sa ma uit in seara asta sa vad cum se numeste cea pe care o face ziua. Se intampla ceva daca o mai are asa mica pana pe data de 9? Ieri de ex a avut-o de cateva ori 60, apoi spre seara i-a revenit, 90 si peste 90 cu putin, se incadra in glicemia recomandata gen
Si efort, da a mai facut, adica si atunci cand o avea mare, ieseam sa mearga pe jos la aer, sa faca miscare, asa am facut si aseara
* cu o completare la ce am zis, Humalog se numeste cea pe care o face ziua
Glicemia trebuie sa fie dimineata pe stomacul gol intre 100 si 180, aia este o glicemie bună nu 60 nu 200.
Da, spune i sa i si ia inainte glicemia si daca o are 200 sau peste 200 sa faca 8 unitati, daca o are 160 sau 180 sa numai faca decat insulina de seara atît.
Pai si de exemplu acum o avu 65, ultima data avu de facut injectie la 19 si pe la 00 trebuie sa o faca pe aia de noapte, cand se baga la somn gen, o sa o faca intreaga pe aia sau cum sa faca, sa nu ii scada prea mult
Nu la 12 noaptea se face insulina Lantus( sau lentă asa i se mai spune) ea insulina aceea se face la ora 22, trebuie astazi facută, intrucît la ora 00 :00 este deja maine, daca el face haotic injectiile atunci nu va putea deloc sa aibă un control bun, o sa tot faca hipo glicemie, injectiile se fac la recomandare si la orele date de doctor, păi de aceea face el hipo ca face mult lantus aiurea la 12 noaptea, sa mearga si a discute aceste lucruri cu medicul, sa i spună ca face la 12 noaptea, insulina lantus daca o face la ora 22 sau 22:30, pana maine dimineată glicemia nu i scade asa tare, dar daca o face la 12 noapte si face multă atunci este in mare ericol de a face comă hipo glicemică in somn, nu te joci cu asa ceva, atit hiper glicemia adica glicemie mare peste 600 cit si hipo glicemia sub 100 adica 50, 60, sunt fatale.Cel mai bine ar fi pana merge la medic sa numai faca nici o insulina ca nu stie cît sa faca si are dese episoade de hipo glicemie care nu sunt ok.Tu stai cu el in aceeasi casa? Arata i spune i ca nu face bine si pana cand merge la medic nu il mai lăsa sa faca insulină.
Nu stau cu el in aceeasi casa. Fix in seara asta am fost la el si am vazut ca cea pe care o face seara nu se numeste Lantus. Cea pe care o are de facut seara, i-a zis doctor sa o faca fix pana sa doarma, noaptea. Are ceva cu " t", ce de seara zic, nu mai retin exact cum se numeste
Tresiba se numeste, de o saptamana, doua o face numai la 12 noaptea, atunci cand se baga la somn gen si urmatoarea o are la ora 9 dimineata