Ok, e bine cand nu faci anestezie, pentru ca stomatologul sa vada daca nervul e viu, reactioneaza. Evident dintele e ok, e viu (partea nasoala e ca doare). In pansament e cel mai probabil un medicament, care sa calmeze nervul. Daca stii gustul de cuisoare, s-ar putea ca medicamentul sa aiba gust similar. Sper sa-ti treaca repede durerea, ia eventual un nurofen, ceva.
Si pansament pentru ce ti-a pus? sa mai calmeze nervul? sau sa-l omoare? banuiesc ca medicul face tot ce-i sta in putere sa-ti salveze nervul, dintele. Ca altfel e mai nasol pe urma...
Depinde si cat de avansata era caria. Daca te doare e semn ca dintele nu e mort (deci nervul nu e scos). Ti-a curatat caria cu sau fara anestezie? Daca fara anestezie (locala) e normal sa te mai doara, am patit si eu, nervul a fost deranjat si protesteaza. Sper sa cedeze durerea, la mine asa a fost, chiar daca abia a doua zi. Daca durerea persista si dupa... cam aiurea. Cel mai nasol e daca se inflameaza nervul, atunci nu-l mai poti salva. si e mai bine sa-l scoti inainte sa-ti vina sa te urci pe pereti de durere. Stomatologul tau ce parere are?
Mi-a curatat caria fara anestezie si am inteles ca mi-apus pansament sa amorteasca ceva da nu stiu ce
Tot o sa ma mai doara dca de ex :nu mai ma duc la dentist durerea de la mease o sa continue nu?
Tie ce ti-a spus medicul? Cred ca n-ai sa ramai cu pansamentul ala acolo. Ala e doar temporar si trebuie scos si pusa plomba. Altfel risti sa se inflameze. Daca ai dintii asa de sensibili il poti ruga sa-ti faca anestezie locala (o mica injectie) si atunci el poate sa curete si sa plombeze in liniste. Nu neglija si nu gandi ca daca nu te mai duci o sa fie mai bine. Cum e durerea, permanenta? La cald, la rece, cand mesteci pe parte aceea?
Radiografia o face ca sa vada cat de profunda e caria, sa vada nervul, daca e inflamat sau nu. Eu zic sa mergi cu incredere la dentist. El te va ajuta sa salvezi maseluta. Daca ti-e frica roaga-l sa-ti faca anestezie. Si intreaba-l pe el daca mai ai nelamuriri. In rest ai rabdare cu maseaua, incearca sa eviti prea rece sau prea fierbinte. Sper sa nu-ti fie inflamat nervul, ca acolo nu mai e loc de intors, iar daca iti scoate nervul, trebuie pusa coroana si e mai aiurea. De aia e bine sa-ti pastrezi dintii tai. Vezi cum evolueaza maseaua, si mergi neaparat la dentist. Doar el e specialist.
Si Elena, daca nu te duci la dentist, nu inseamna ca problema ta se rezolva de la sine. Doar eviti sa o tratezi si lucrurile s-ar putea agrava, pana la pierderea maselei. Si daca la 18 ani deja te apuci de pus coronite, la 30 ce mai faci? Umbli cu dintii in poseta?
Din cate am citit aici ce spui, se pare ca nu esti sigur/a ca ti sa scos nervul maselei(pansamentul care ti s-a pus, probabil ti a pus o solutie/tratament sa iti omare nervul)sa titi poata vindeca maseaua.
Intreaba medicul stomatolog, daca ti sa scos nervul maselei, daca nu ti sa scos nervul, spune-i sa iti scoata nervul maselei(daca nu il vei scoate tot timpul vei avea probleme cu durerea, ea fiind deja cariata)binenteles til va scoate sub anestezie locala(nu til poate scoate fara anestezie)
Maseaua ta e sensibila si trebuie tratata pana la capat corespunzator, in general o durere a maselei dupa ce a scos nervul, durerea persista in jur de7-10 zile, pana se vindeca rana(locul)nervului, maselei afectate.
Dupa vindecarea maselei completa, probabil iti va pune o plombita, opteaza pentru una mai de calitate, nu vei mai avea probleme, iti spun din propria experienta care am trecut prin asa ceva, multa sanatate si curaj mult.
@ Denisa: mare greseala sa scoti nervul, doar ca sa "scapi" de durere. Cand ai scos nervul ai pierdut un dinte, si cu toate plombele de calitate, dintele nu va rezista decat o perioada limitata, poate un an, doi... apoi va trebui facuta lucrare. De ce sa nu ne pastram dintii atat cat se mai poate? Noroc ca stomatologii stiu ce au de facut!
@Toti_pentru_Ioana. odata maseaua cariata, nervul maselei/dintelui in unele cazuri, nervul maselei e distrus sau nu!(cum a fost si cazul meu cu o masea, nervul era distrus, iar la alta masea nervul nu a fost distrus)
Este absolut normal sa se scoata nervul maselei dintelui, odata ce maseaua/dintele a inceput sa se carieze si sa se inflameze, poate avea urmari grave.Nu este adevarat ca daca maseaua/dintele, nu mai are nerv, automat in timp de un an va cadea maseaua! intereseaza-te mai bine, eu traiesc aceste lucruri pe pielea mea si stiu ce spun.
Din ce specifici tu ca se intampla, dupa scoaterea nervului! insemna ca medicul stomatolog a gesit, scotandumi nervul maselei!(asta insemnand ca trebuia sa mor! ca nu trebuia sa imi scota nervul maselei! sau cum? odata ce eram in stare grava! aveam alta solutie?)
Dar cum iti explici ca la un copil de cinci ani, sa i se scoata aproape totii nervi la masele si la varsta de 30 si ceva de ani, are totii dinti sanatosii, este foarte adevarat, asa ca informeazate mai bine la un specialist.
Pai la un copil ia scos toti nervi de la masele aia sunt dinti de lapte si se schimba si cresc cei defintivi de aceia la 30 si ceva de ani ii au sanatosi ca daca nu ar creste cei definitivi si ar ramane cei de lapte cu nervi scosi la 30 si ceva de ani ar avea masele puse sau o alta solutie de a le trata
@ denisa: vad ca n-am fost prea bine inteleasa. Medicul e singurul care hotaraste daca nervul e de scos. Daca nervul nu e inflamat, repet, daca nervul este inca sanatos si poate fi pastrat/salvat, atunci sub nicio forma se scoate (asa dupa ureche). Asta ziceam. Evident, in momentul cand caria a ajuns pana la nerv si acesta a inceput sa se inflameze, atunci da, nervul se scoate, ca sa eviti niste dureri ingrozitoare (pana "moare" nervul singur). Referitor la dintii "morti" (ramasi fara nerv), crede-ma ca sunt foarte informata, si mai traiesc asta din pacate pe pielea mea.
N-am spus ca in timp de un an iti cade maseaua. Cand maseluta/dintele nu mai are nerv, nu mai este "hranit", nu mai este la fel de rezistent, isi schimba culoarea in timp (se ingalbeneste, pierde stralucirea), si devine mai putin "flexibil" si este foarte usor casabil. Cu alte cuvinte, poti sa ramai cu dintele/maseaua in mana cand ti-e lumea mai draga, si nu neaparat mestecand pietre. Cat de mult va mai rezista dintele fara nerv depinde de mostenirea genetica, de felul cum il ingrijesti...
Asa, sper ca acum am mai lamurit niste treburi.
@Elena18: ai dreptate cu dintisorii de lapte :). Cu toate ca la maselele de 6 ani daca iti scoate nervul, asa ramai, ca maseluta aia nu se mai schimba, iti ramane pe viata. Sa-mi spui cum a fost la stomatolog, ce ti-a mai spus. Daca mai cauti pe net, gasesti multe informatii. De ex:
http://christianferoviarul.blogspot.com/2008/10/durerea-dentala.html
"Eu m-am dus astazi la stomatolog deoarece am maseaua cariata hy cari accea mi-a ajuns pana la nerv si mi-a recomandat doctorul sa ma duc la mine la scoala ca acolo nu im trebuie bani si sa imi tratez maseaua astfel o sa am puroi la ea si o sa am probleme cu ia." Ai invatat limba romana in alta tara? ))) ai probleme mari cu scrisu!
Eu am fost la dentist pentru ca ma durea foarte rau maseaua[ la cel de la scoala] si m-a trimis sa-mi fac film. Dupa ce m-am dus cu filmul la stomatoloaga de la scoala imi zice ca trebuie scoasa maseaua dupa care ma trimite sa-mi fac ceva testare la anestezie(care am auzit ca e destul de scumpa) si m-am hotarat sa ma duc la alt dentist.Acela mi-a zis ca nu trebuie scoasa maseaua ca se poate trata. Ce sa mai inteleg? Mia pus un pansament sa nu ma mai doara maseaua, iar dupa 2 zile trebuia sa merg sa-mi puna un alt pansament care sa-mi omoare nervul. A zis ca trebuie sa fac un tratament timp de nu stiu cate saptamana, iar din 2 in 2 zile sa-mi puna alt pansament care sa-mi omoare nervu. Dupa ce termin tratamentul, trebuie sa-mi puna plomba.Chestia nasoala e ca pentru fiecare pansament care mi-l schimba timp de o saptamana cat fac tratamentul trebuie sa platesc 20 lei + 10 lei pentru ca la inceput mi-a pus un pansament calmant + banii pentru plomba. Parerea mea este ca se cer cam multi bani pentru un singur dinte. Ce ziceti? E normal?
@J7anine.Nervuln-are nicio legatura cu hranitul dintelui, tesuturile se hranesc prin sange.Nervii au doar rolul de a transporta impusuri nervoase(ca acelea care se transmit in cazul infectiei, de aceea te doare). Asa ca dintele se va hrani in continuare fara probleme. Iar caderea dintilor de lapte nu atrage dupa sine si schimbarea nervului, nervul ramane acelasi doar ca deserveste al doilea dintisor.La fel si in cazul in care nu ai nerv. Odata cu cresterea dintelui nu va "creste" altul nou, dintele nou pur si simplu ramane fara nerv, ceea ce inseamna ca in cazul unei infectii nu va durea si nu o vei trata decat atunci cand va afecta tesuturile din jur.
Denysa, sfatul meu e sa te lasi pe mana doctorului, stie el ce face, nu degeaba a facut atatia ani de facultate. Daca va crede ca nervul se poate salva, e important sa-l salveze, daca nu il va scoate si nu vei mai avea probleme cu maseaua respectiva decat in cazul in care se va infecta din nou si infectia va fi atat de mare incat va afecta tesuturile vecine(ceea ce e putin probabil daca plomba e pusa bine si agentii patogeni nu pot patrunde in interiorul dintelui)
anonim_4396 întreabă: