| Mara1234510 a întrebat:

Dacă mama ta suferă de epilepsie, dar boala a început să se manifeste la multă vreme după ce te-ai născut, atunci mai ai o predispoziție genetică la epilepsie? Mama mea a suferit un AVC acum aproape 3 luni din cauza unei malformații arterio-venoase care a sângerat, iar în urma lui a rămas cu convulsii pentru care ia tratament anti-epileptic. Chiar dacă nu avea această boală atunci când am fost concepută este posibil să am și eu un anume fond sau să fiu predispusă la astfel de convulsii? Mulțumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
8 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

"Cauzele epilepsiei

Epilepsia nu are o cauza identificabila la aproximativ jumatate dintre persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune. In mod normal, celulele creierului primesc mesaje din toate zonele corpului, prin intermediul unui impuls electric continuu. Epilepsia perturba acest model ritmic de impulsuri electrice, provocand schimbari la nivelul cunoștinței in ceea ce priveste senzatiile, emotiile si miscarile musculare"

in ceea ce priveste factorii de risc ai epilepsiei printre ei se enumera si mostenirea genetica, cu toate acestea pot afirma ca nu inseamna neaparat ca vei dezvolta si tu!
https://www.drmax.ro/articole/epilepsie-cauze-simptome-tratament

| Violleta2022 a răspuns:

Da, poti sa fi mostenit boala ei, cgiar daca primele crize le-a facut tarziu, dupa ce te-a nascut pe tine.

| dullcat a răspuns:

Citeste aici despre AVC si te vei lamuri:

https://www.reginamaria.ro/......rebral-avc

| Furnicuta000 a răspuns:

Nu am inteles. La ea au aparut convulsiile dupa ce a facut avc? Atunci nu e epilepsie boala clasica. Daca la ea cauza a fost acea malformatie si tu nu ai malformatia, esti in siguranta. Desigur ca poti avea predispozitie pentru boli cardiovasculare dar daca ai un stil de viata echilibrat nu cred sa fie probleme

| StoicAnalysis a răspuns:

Nu. Epilepsia ei s-a dezvoltat in urma unui traumatism. Genetic vorbind, tu nu ai sanse considerabile incat sa-ti faci griji.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru StoicAnalysis):

P.S. Pentru toti habarnistii care-si dau cu parerea si induc in eroare lumea cu informatii citite de pe "goagal", eu unul, sufar de epilepsie si fac controale periodice la medicul neurolog. Deci e si normal sa stiu lucrul asta.
Epilepsia se produce atunci cand toti neuronii tai trec printr-o "furtuna energetica" in acelasi timp.
Asta se produce ori din nastere/genetic, in urma dezvoltarii anormale a creierului, caz in care trebuie sa iei tratament toata viata pentru a reduce numarul de crize sau daca este depistata problema, prin extirparea portiunii problematice din creier.
Ori prin traumatisme cerebrale induse de anumiti factori interni sau externi: AVC, consumul exagerat de droguri si alcool, contuzii/lovituri puternice in zona capului, etc. La fel ca si mai sus, se ia tratament toata viata sau pana cand nu mai patesti o criza de mai bine de 5 ani, sau prin extirparea portiunii problematicii din creier.

| HUAWEHUAWE a răspuns:

In urma a ce ai zis, cred ca in situatia ta ar fi, daca mama are caracteristici mai slabe care conduc la producerea problemei asteia sa fi mostenit si tu aceleasi caracteristici putand sa faci si tu.
Depinde, daca mama ta era o persoana normala si a intampinat problema asta, NU ai treaba.
Daca mama ta avea caracteristici slabe si a facut asta, mai ramane partea cu ce anume ai mostenit de la ea (Daca si ai mostenit de la ea ) si esti decat o persoana mai predispusă la a avea problema asta, neavand nici o boala mostenită decat caracteristicile mamei tale (mai sensibile la asta ).

| missunderstoodx a răspuns:

Este posibil ca există o predispoziție genetică la epilepsie, chiar dacă mama ta a început să manifeste simptomele acestei boli după ce te-ai născut. Epilepsia poate avea o componentă genetică, iar existența unui istoric familial de epilepsie poate crește riscul de a dezvolta această afecțiune. Cu toate acestea, nu este garantat că vei dezvolta epilepsie sau că vei avea convulsii similare cu ale mamei tale.

Este important să discuți aceste preocupări cu un medic sau cu un specialist în neurologie, care poate evalua mai bine riscurile și poate oferi îndrumare și consiliere adecvată în funcție de istoricul familial și de propriile tale condiții de sănătate. De asemenea, un control regulat și o monitorizare medicală adecvată pot ajuta la gestionarea oricăror riscuri potențiale.