In primul rand 1 g de "grasime" are in medie cam 9 calorii. Deci 200g = 1800 calorii. Dar tu nu mananci lipide (grasime) pure ci le extragi din diverse alimente, ca doar nu mananci 200g ulei.
Totodata "grasimea" pe acre o mananci nu e aceeasi grasime de pe burta etc; aia se formeaza altfel si da, are legatura si cu aportul caloric dar si cu tipul alimentelor pe care le mananci.Deci grasimea pe care o mananci nu se depune imediat sub piele. Ca exemplu: daca mananci paine multa si paste si cartofi, o sa te ingrasi destul desi ele reprezinta carbohidrati, nu grasimi. Totodata, in curele de slabire este recomandat consumul unei linguri de ulei de masline pe zi. Organismul ARE NEVOIE de lipide. Gandeste-te ca miocardul(muschiul inimii) are ca sub strat energetic acizii grasi!
Si grasimile se clasifica in mai multe tipuri: acizi grasi saturati, nesaturati si polinesaturati, cei din urma fiind cei mai indicati pentru a fi consumati. Acizii grasi saturati sunt cei nocivi.
In medie, glucidele ar trebuis a reprezinte cam 60% din caloriile pe care le dezvolta ce mananci intr-o zi, lipidele cam 20-30% si proteinele aprox 10%.
Referitor la ideea ca daca mananci 300 calorii si faci sport cat sa arzi cele 300 cal, se anuleaza acele calorii, teoretic asa ar merge treaba insa dupa cum am zis, nu ne ingrasam numai daca luam ins eama caloriile ci conteaza si ce mananci, cand mananci si rata metabolismului tau. Daca mananci 2 big mac pe zi (adica 1000 de calorii = foarte putin mai ales pentru un baiat in crestere) o sa arati ca naiba, faci "celulita" si cu siguranta nu slabesti; daca mananci 2000 calorii dar mamanci corect (fripturi la gratar cu salate, paste fara carne, fructe etc), cu siguranta o sa arati mult mai bine si poti sa si slabesti, mai ales daca faci sport.
Organismul uman nu functioneaza dupa legi pur fizice --- el are legile lui proprii, biologice. Ca sa intelegi urmareste exemplul :
daca ti-ai obisnuit organismul timp indelungat cu un aport caloric sa zicem, de 2500 calorii /zi si la un moment dat vrei sa slabesti diminuand acest aport de 2500 calorii la 2000calorii/zi. In prima faza, organismul "raspunde" la dorinta ta :va consuma o cantitate din grasimile de rezerva pentru a compensa aportul pierdut iar rezultatul este cel dorit ( vei slabi!). Pentru ca ai obtinut cea ce doresti, vei da organismului numai 2000 calorii/zi timp indelungat dar, in tot acest timp, vei constata ca incepi sa iei in greutate, sa te ingrasi! De ce?--- ce se intampla?
Daca aportul caloric se stabileste, de acum, la 2000 calorii/zi fata
de cele 2500dinainte, organismul – determinat de instinctul supravietuire isi va ajusta foarte rapid nevoile energetice la nivelul aportului. Din moment ce nu i se dau decât 2000 de calorii, nu va consuma decât 2000. Prin urmare, pierderea de greutate va fi întrerupta rapid.
Dar organismul nu se va opri aici. Instinctul de supravietuire îl va împinge la o prudenta si mai mare : isi va face din nou rezerve! Daca nu i se dau de aici inainte decat 2000 de calorii, organismul se va ADAPTA : isi va diminua nevoile energetice, sa spunem, pana la 1700 calorii/zi si va stoca diferenta de 300 calorii in grasimi de rezerva.
Se ajunge astfel la un rezultat opus celui scontat, pentru ca, in mod paradoxal, in timp ce tu mananci mai putin, incepi din nou sa te ingrasi.
In concluzie, totul depinde de renuntarea la sedetarism si obiceiuri alimentare gresite( de ex: friptura cu cartofi prajiti = gresit! --- friptura cu legume= acceptat! )
.
Problema este mult mai complexa, nu se reduce doar la slabit si ingrasat. De exemplu, o dieta in care predomina grasimile saturate sau hidrogenate duce la boli grave ale sistemului circulator, arteroscleroza, hipertensiune arterial, cardiopatie si infarct miocardic.
Este bine sa ai grija ce mananci.
Renunta la gustarile dintre mese.
Cand simti nevoia sa rontai covrigei, alune sau batoane de ciocolata intre mese, inseamna ca te supara ecva, ca esti stresata sau plictisita. Chiar daca ciugulesti de foame, este bine sa renunti la acest obicei cu efecte devastatoare in timp. Nu sari peste micul dejun, manaca exact atat cat iti trebuie la mesele principale, si inlocuieste gustarile cu fructe. Cand iti este foame, poti servi jumatate de mar sau un iaurt slab cu cereale integrale.
Consuma alimente foarte sarace in grasimi
Toate alimentele semipreparate, pizza si dulciurile contin cantitati foarte mari de calorii, lipide si glucide. Trebuie sa renunti la ele din prima zi in care incepi dieta, deoarece organismul supus regimului va retine mult mai repede grasimile. Inlocuieste-le cu salate si legume, carne de peste sau de curcan. Eliminarea grasimilor inseamna si sacderea cantitatii de colesterol.
Redu portia din farfurie.
Chiar daca nu esti plinuta, dar vrei sa ai un meniu echilibrat si un tonus ridicat, trebuie sa mananci numai atat cat iti trebuie. Incearca sa reduci treptat cantitatea de mancare pe care ti-o pui in farfurie, astfel incat sa te scoli de la masa cu senzatia ca nu iti mai este foame. Redu inclusiv portia de friptura, chiar daca este facuta la gratar.
Fa multa miscare.
Activitatea fizica este aliatul de baza al acestei diete. In primul rand, gimnastica, arde caloriile, apoi te ajuta sa capeti o forma mai zvelta. Chiar daca schimbi dieta, nu renunta la bunul obicei de a face miscare. Nu trebuie sa devii sportiva, dar plimbarile lungi, pe jos sau cu bicicleta, inotul si alergarile usoare in parc elimina grasimile si iti fortifica inima. Fa miscare 30 sau 40 de minute zilnic.