| myname93 a întrebat:

Daca muschii creieruluyi s-au atrofiat de la lipsa exercitiului mental cum pot sa ii,, refac", adica sa imi recapat puterea mentala.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| ubox7007 a răspuns:

Da, prin exercitii de memorie si prin matematica si prin sport, prin tot ceea ce reprezinta o noutate si o dificultate pentru tine, creierul este stimul.

| MaybeJustMe a răspuns:

Pe scurt, imaginatie. Creativitate, incearca sa sa gandesti mai mult decat o faci de obicei, matematica, si alte lucruri de astea.

| SebylVane1890 a răspuns:

E imposibil sa iti "refaci" legaturile dintre neuroni, adica "muschiul" la care te-ai referit tu, dar poti sa iti creezi altele.Trebuia,asa cum ti s-a mai raspuns, sa te concentrezi pe, matematica sau chestii asemanatoare, incercand sa memorezi cat mai mult. Daca totusi nu le ai cu matematica sportul e un inlocuitor bun. Chiar s-au facut studii care arata ca atunci cand faci sport, si esti concentrat, ca la sporturile de performanta, nu la meciurile de fotbal din spatele blocului, creierul are anumite reactii asemanatoare celor care apar la rezolvarea unor exercitii de mate.Deasemenea ar fi ideal sa incepi sa citesti mai mult, orice, in afara de comentarii si postari pe facebooklaughing). Poti incerca si arta, in special desenul, daca ai inclinatii. Poti face o gramada de chestii ca sa iti maresti capacitatea, trebuie doar sa vreibig grin

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Nu exista muschii creierului, faci o confuzie. Specialistii spun ca mintea (nu creierul, ci inteligenta si memoria) se comporta ca un muschi, in sensul ca se atrofiaza daca nu o folosesti intens in fiecare zi.
Mintea, insa, din pacate, nu isi mai revine niciodata la forma perfecta. pentru minte e foarte importanta perioada dintre 5 ani si 14-15 ani, perioada in acre se realizeaza mileinizarea si sinapsele rapide. In aceasta perioada, mintea trebuie folosita intens, fiindca astfel creste de la zi la zi. Fiecare zi pierduta, e pierduta definitiv, nu o mai poti recupera pentru a atinge maximul. Dupa 16-17 ani (maxim), mintea trebuie intretinuta. De la varsta respectiva incepe un platou, in sensul ca mintea nu se mai imbunatateste, dar daca inveti zilnic, nici nu se degradeaza pana pe la 30 de ani. Dupa 30 ed ani, incepe un declin inevitabil, care e lent la cei care isi folosesc mintea si mai rapid la cei care nu o fac. Depinde si la ce nivel erai la 30 de ani, fiindca e multa mi usor sa decazi daca ai un nivel redus, obtinut prin neglijarea mintii in perioada 5-15 ani.
Ce poti face ca sa iti imbunatatesti si mentii mintea? Pai in primul rand trebuie sa inveti in fiecare zi macar 6-7 ore, sa retii cat mai multe chestii, sa rezolvi probleme de orice fel (perspicacitate, logica, matematica, fizica, chimie, rebus, nu integrame, etc). Apoi trebuie sa citesti cat mai mult (macar cate 1-2 ore zilnic, fara zile de pauza). sa inveti chestii utile, ca de exemplu limbi straine, limbaje de programare. Sa faci mereu calcule mentale cat mai complexe. Sa inveti zilnic cuvinte noi din DEX si apoi sa le folosesti.
In plus, trebuie sa mananci sanatos, sa nu fumezi si sa nu consumi alcool, sa dormi regulat, sa faci sport, sa eviti televizorul cat mai mult (e de preferat sa renunti al el complet), sa eviti telefonul mobil (cat mai putine convorbiri si cat mai scurte, doar necesitate), sa folosesti calculatorul in scop constructiv (lucru, invatatura, jocuri logice, nu jocuri stupide, conversatii si pierdere de timp)