Capacitanța corpului uman sau capacitate electrică a corpului uman este proprietatea fizică a corpului uman, care îl face să acționeze ca un condensator. Ca orice alt obiect conductor electric, un corp uman poate stoca sarcină electrică dacă este izolat.
În special, o combinație de încălțăminte cu unele tipuri de soluri, umiditate scăzută, și un uscat covor (fibrele sintetice(d) în special) poate provoca ca mersul să încarce capacitanța corpului unei persoane până la câțiva zeci de kilovolți față de pământ. Omul și împrejurimile constituie atunci un condensator foarte încărcat. O apropiere de orice obiecte bune conductoare electrice, conectat la pământ (sol), poate crea un șoc electric, chiar și o scânteie vizibilă.
Cristian Presură: „Suntem înconjurați de atomi. Dacă două obiecte se freacă, unii atomii se sparg și eliberează electronii din ei. Când mergem în cameră, de exemplu, picioarele se freacă de covor și sparg atomii de acolo. Se eliberează electroni din atomi, iar o parte din ei ajung pe corpul nostru. Noi îi purtăm fără să știm. Spunem că am căpătat sarcină electrică sau că am acumulat potențial electric. Când atingem clanța de la ușă, se întâmplă ceva special. Clanța este conductoare, iar electronii sar pe clanță, pentru a ajunge mai târziu jos pe podea, la atomii care au electroni lipsă. Se produce un curent electric de scurtă durată, pe care noi îl simțim ca un șoc. La fel se întâmplă dacă atingem o altă persoană, pentru că și corpul uman este conductor, fiind format din apă.
Interesant, nu ne curentam pe o zi ploioasă. De ce? Pentru că sarcina electrică acumulatata este disipată repede la podea de apă, care este conductoare".
Răspunzand la întrebare, depinde până unde ajunge apa privitor la acea persoana, deoarece cizmele îl protejează într-o oare care măsură (ca și cum ai sta in mașină când fulgera, daca doar stai pe scaun nu vei fi electrocutat) dar e posibil să simtă o furnicătură sau o durere, chiar de are cizme, dar asta depinde și cât de puternic e curentul electric.
andrada_marin întreabă: