| 1975 a întrebat:

Daca sunt programata maine la un RMN cu substanta de contrast si s-ar putea sa fiu insarcina,( sarcina fiind incipienta nu a iesit la testul prin urina iar un betaHCG nu mai e timp sa-l fac) ce efecte ar avea asupra fatului aceasta examinare. Multumesc mult pentru raspuns.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
10 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

RMN-ul nu iradiaza, fiindca functioneaza cu unde magnetice nu cu raze X. Dar nu se cunosc efectele asupra sarcinii, fiindca sunt imposibil de facut studii pe oameni. In plus, substanta de contrast este complet contraindicata in sarcina. Asadar, nu face in nici un caz RMN-ul cand ai suspiciunea de sarcina.

| psiholoaga a răspuns:

Eu stiu ca trebuie sa spui acolo daca exista posibilitatea unei sarcini. Am facut si eu de doua ori rmn si de fiecare data m-a intrebat daca exista suspiciunea unei sarcini. Substanta de contrast e relativ inofensiva, iradierea e problema; mi-e greu sa cred ca e ok sa faci rmn in sarcina, cel putin in primele luni. Eu zic sa intrebi medicul inainte; te poti reprogama pentru rmn.
Probabil trebuie sa faca rmn pentru altceva, allinnna, nu pentru sarcina.

daniela
| daniela a răspuns:

Nu este bine deloc chiar este contraindicata in timpul sarcinii

| lora_9285 a răspuns:

Reprogrameaza-ti mersul la RMN pana afli concret daca esti insarcinata sau nu! Daca esti insarcinata si faci RMN-ul, iti expui si sarcina la iradiere. Dar, ori cum nici un medic nu este atat de tampit incat sa-ti faca investigarea daca, exista probabilitatea unei sarcini.

| nuxerette a răspuns:

RMN (rezonanta magnetica nucleara) este ideal pentru a detecta probleme ale sistemului nervos central sau probleme ce ating scheletul sau articulatiile. In timpul examenului, corpul pacientului este supus unui puternic camp magnetic si este determinata densitatea tesuturilor in protoni (particule elementare incarcate pozitiv). Aceasta tehnica procura imagini ale corpului uman in diferite planuri taiate ( orinzontale, verticale su oblice) ceea ce permite localizarea unei leziui si determinarea conturilor acesteia. Imaginile obtinute sunt mult mai precise si mai clare decat cele oferite de scannerul normal, de exemplu in zona maduvei spinarii. In timpul examenului, se poarta de obicei protectii auditive pentru ca este o practica foarte zgomotoasa si au fost pacienti care au avut o pierdere auditiva de circa 1, 83 decibeli. Aceasta anomalie este de cele mai multe ori detectata. In cazul unei potentiale sarcini, chiar daca aceasta nu a fost inca identificata printr-un teste de sarcina, este bine de spus medicului inaintea examenului. Esre important sa se declare o eventuala sarcina inaintea RMN-ului, pentru ca este destul de periculos pentru evolutia embrionului.
Se poate propune in anumite cazuri, un alt examen care nu este periculos pentru fat.

| Bucatarul.com a răspuns:

S-ar putea sa-l transformi intr-un X-Men, dar daca iese unu cu puteri mintale e bine, sa nu iasa vreun Beast, atunci e naspa sad

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca n-a iesit la testul din urina, mira-m-as sa se vada la alt aparat mai asteapta ca dai banii degeaba si costa destul daca platesti tu. RMN-ul nu se foloseste in sarcina, ecografia este relevanta si costa mai putin. Dar repet este prea mic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Poate este vorba de computer tomograf (CT), RMN se foloseste numai in tr III de sarcina, numai si numai daca exista probleme majore gen malformatii alefatului sau diverse alte suspiciuni.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună.
Atâta timp cât există suspiciuni de existenţa unei sarcini, nu este indicat o iradiere de acest gen. Cel mult un ecograf abdominal.
Poţi amâna examenul R. M. N. peână la confirmarea sau infirmarea unei posibile sarcini.
Pa, pa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Incearca sa amani testarea, sau mai bine cand te duci spui doctorului si vezi ce zice- daca se poate sa faci sau nu.