E o slabire de vedere si ar trebui sa te adresezi cit mai devreme la un specialist.
Urmatorul grup de exercitii pentru profilaxia dereglarilor vederii si imbunatatirea ei se efectueaza in scopul imbunatatirii alimentarii cu oxigen a creierului si in special a centrilor vederii.
Exercitiul 1: Palming: Asezat, corpul drept, picioarele putin departate. Coatele pe masa, palmele incrucisate pe frunte, in forma de caus astupa ochii. Ochii inchisi, respiratie adanca.
Exercitiul 2: Pozitia initiala: Stand, picioarele putin departate, corpul drept, mainile putin departate de corp. intoarcerea lenta a corpului la stanga si la dreapta. Picioarele nu se ridica de pe podea. La intoarcerea la stanga mana dreapta se misca spre stanga inainte iar mana stanga merge pe la spate, si invers. Ochii efectueaza un semicerc mare. Se efectueaza liber. Exercitiul 3: Pozitia initiala: Stand sau asezat liber, mana stanga lasata in jos, cea dreapta se indoaie din cot, palma se afla la nivelul fetei, stransa in pumn. Degetul aratator este drept, ridicat in sus si se afla la o distanta de 10-15 cm de la nasul copilului. Privind in departare, intoarcem lent capul de la dreapta la stanga si invers, creand senzatia ca degetul se misca.
Exercitiul 4: Pozitia initiala: Asezat, picioarele putin departate, mainile cu coatele pe masa, degetele inclestate. Inspiratie - deschidem cat mai tare ochii. Expiratie - strangem cat putem palmele si inchidem ochii, incordand pleoapele.
Exercitiul 5: Pozitia initiala: Stand, picioarele departate larg, mainile atarnand liber, muschii relaxati. Clatinam corpul la dreapta si la stanga, tinand spatele drept. Clatinand la stanga, greutatea corpului se lasa pe piciorul stang, calcaiul drept se ridica de la podea, piciorul drept se atinge de podea doar cu varful degetelor. Se face acelasi lucru in partea opusa.
Exercitiul 6: Pozitia initiala: Asezat, picioarele putin departate, mainile cu coatele pe masa, palmele fixeaza capul sa nu se miste. Inspirand incet, coboram privirea spre masa, concentram privirea pe varful nasului.
Exercitiul 7: Pozitia initiala: Ca la exercitiul numarul 6 ne uitam in stanga atat cat este posibil, inchidem ochii, ii aducem in pozitia initiala; deschidem ochii, ne uitam spre dreapta, inchidem ochii, revenim in pozitia initiala.
Exercitiul 8: Pozitia initiala: Stand, picioarele putin departate, mainile lasate in jos, corpul drept, muschii relaxati, ochii inchisi. Clatinam capul inainte, atingand pieptul cu barbia, si inapoi, atingand cu ceafa spatele de 3 ori. Rotim capul de 3 ori intr-o parte si de 3 ori in cealalta parte.
Exercitiul 9: Pozitia initiala: Asezat, picioarele putin departate, mana dreapta lasata in jos, mana stanga cu cotul pe masa, pumnul la nivelul fetei, degetul aratator indreptat in sus. Privim cand la deget, cand la tabla, de 3 ori. Lasam mana in jos. Privim cand la masa, cand la tabla, de 3 ori.
Exercitiul 10: Pozitia initiala: Stand sau asezat in pozitie libera. Profesorul deseneaza in aer un cerc cu ajutorul aratatorului in sensul acelor ceasornicului de 2 ori, apoi invers de 2 ori. Copii urmaresc aratatorul doar cu ochii, capul ramane nemiscat.
Exercitiul 11: Pozitia initiala: La fel ca la exercitiul 10. Dupa miscarile aratatorului copii misca capul, ochii ramanand nemiscati.
Exercitiul 12: Pozitia initiala: Stand, mainile pe talie, picioarele departate cat distanta dintre umeri. inchidem ochiul drept. intoarcem corpul si capul in partea stanga, privim cu ochiul stang la calcaiul drept. Revenim in pozitia initiala, repetam in partea dreapta, inchizand ochiul stang.
Exercitiul 13: Pozitia initiala: Stand sau asezat, liber, fara incordare, mainile indoite de la coate, degetele aratatoare situate langa nas. Concentram privirea pe degete. Deplasam degetele in parti, urmarind cu ochiul drept degetul drept, cu ochiul stang - degetul stang. Cand degetele nu se mai vad, inchidem ochii si lasam mainile in jos. Relaxam ochii inchisi 3 secunde, repetam exercitiul de inca doua ori.
Exercitiul 14: Pozitia initiala: Asezat, liber; frecam palmele timp de 5 secunde una de alta. impreunam 3 degete - mare, aratator si mijlociu si le apropiem de ochi la distanta de 2-3 mm. inchidem ochii 5 secunde. Deschidem ochii si frecam din nou palmele. Strangem 4 degete in pumn, degetul mare il indoim putin si-1 apropiem de ochi, astfel ca falanga a 2-a a degetului sa se situeze in fata ochiului, lateral, la distanta de 2-3 mm.
Exercitiul 15: Pozitia initiala: Stand, picioarele putin departate, intoarcem corpul de la stanga la dreapta de 4 ori - cu ochii deschisi, de 4 ori cu ochii inchisi, de 4 ori clipind din ochi rapid.
In primul rand partea cu "bataia" ochiului se poate datora unei lipse de calciu. Simptomatologia se incadreaza in a avea probleme de vedere distanta/aproape, ochi rosii, oboseala, dureri de cap...
anonim_4396 întreabă: