| Diana3457 a întrebat:

Dau funda! Buna TPU,am nevoie de ajutorul vostru, in special al fetelor. Dau funda! Mi-a intarziat menstruatia, care ar fi cauzele? Trebuia sa imi vina pe 23, si acum suntem in 25. Mi-e foarte frica, vreau sa subliniez ca nu am avut contacte sexuale cu nimeni. Am doar 13 ani.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Am să-ţi răspund chiar dacă NU sunt fată :)

O întârziere de doar 2-3 zile NU este relevantă şi NU are nici o importanţă!
Mai ales că ai doar 13 anişori şi CM de 1 an, NU cred că ai motive de îngrijorare :)

Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!

Un ciclu menstrual este perioada care ÎNCEPE cu PRIMA zi de ciclu ( inclusiv acele zile de menstruaţie ) şi PÂNĂ în prima zi de menstruaţie din ciclul următor - dar fără acea zi, deoarece ea intră la calculul lunii următoare.

Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile ).

Cea mai fertilă zi este în ziua ovulaţiei, iar perioada cu fertilitate RIDICATĂ ( şi cu risc MAXIM de sarcină ) ESTE cu 5 zile înainte de ovulaţie şi până după ovulaţie cu 2 zile ( după ).

În primul rând, e foarte IMPORTANT să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste ( când este cazul ).

Nu se ştie când ai nevoie de el...

Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.

Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.

Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.

Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.

Folosind „metoda calendarului" ( prezentată cu exemple pe site-ul SURSĂ http://www.mamicamea.ro/......eptie.html ), POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!

Apoi, o întârziere ( a menstruaţiei ) de până la 7-10 zile ( faţă de data calculată CORECT cu metoda calendarului ) este acceptabilă - dacă întârzie mai mult, atunci pot fi alte „probleme".

Toate cele bune.

11 răspunsuri:
caramela
| caramela a răspuns:

Bunahappy
Pai stai linistita, cel putin din acest punct de vedere ca nu ti-ai inceput viata sexuala.
De ce nu ceri sfatul m amei? poate fi o raceala/o mica infectie si dereglare hormonala, asa se intampla la inceput cu CM.
Pentru linistea ta, nu crezi ca ar fi mai indicat sa vorbesti cu mami tau? apoi ea va sti ce are de facut.
O zi frumoasa sa aihappy

| Mussette a răspuns:

Esti de abia la inceput.
La varsta ta ciclurile sunt destul de neregulate.
Dupa ceva timp, iti va veni in ziua in care trebuia.
Sau ai racit cumva.
Mai asteapta cateva zile, maxim o saptamana.
Daca tot nu-ti vine, apeleaza la medic. happy

| Diana3457 explică (pentru Mussette):

Nu sunt chiar la inceput, menstruatia mi-a venit pentru prima data acum un an. Deci, poate fi neregulata si dupa un an? Te rog, ajuta-ma, mi-e asa de frica! crying

| Mussette a răspuns (pentru Diana3457):

Cand am zis la inceput, m-am referit la 1-2 ani.
In primii ani e neregulata.
Poate venii neregulat si mai mult timp, din diverse cauze: stress, schimbare brusca de temperatura, posibil vreun medicament, concentratia hormonilor in sange variaza, mai ales cum esti tu in crestere.

| RAY a răspuns (pentru Diana3457):

Maxim pana la 5 saptamani se poate intinde

| Hαppiηеss a răspuns:

La varsta ta astfel de intarzieri sunt normale.
Nu iti face griji, iti va veni.

| StefanChriss a răspuns:

Pai la 13 ani menstruatia nu vine regulat laughing Abia dupa 16-17 se regularizeaza ca sa zic asa. Asteapt-o ca vine ea, nu scapi laughing)

| Diana3457 explică (pentru StefanChriss):

De unde stii tu? laughing

| StefanChriss a răspuns (pentru Diana3457):

Am o familie de doctori, cred ca stiam chestiile astea de prin a6a sau a7a laughing

| Serban_Andra_1999 a răspuns:

Se mi intampla : nu te panica laughing) insa daca trec mai mult de 10 zile consulta medicul

| deeyana a răspuns:

Heii,nu te speria,depinde de organism, normal dupa ce iti vei incepe viata sexuala iti va veni regula si nici atunci nu e ceva sigur, dar pana atunci se poate sa iti intarzie chiar si o luna stiu prietene care aveau asemenea probleme si au fost la ginecolog, ce crezi, acelasi lucru le'a zis si el.Nu te speria asculta'mi sfatul stiu ce zic, sper sa te ajut si sa nu mai fi asa ingrijorata happy :* big grin