Hepatita virală A este boala mainilor murdare. Deci nu se transmite.
Hepatita virală B are 3 cai de transmitere:
La naştere, de la mamă la copil. Cu toate acestea, NU este obligatorie cezariana, iar alimentaţia la sân a nou-născutului este posibilă, daca se administreaza copilului la nastere in primele 12 ore Imuno-globuline anti VHB (HBIG), pe care mamele din Romania trebuie sa le cumpere din farmacii, precum si vaccin antiVHB (se face gratuit de catre maternitati).
Se transmite uşor pe cale sexuală.
Contactul cu sânge contaminat, prin transfuzii, seringi refolosibile, la stomatologie „murdară", prin instrumente de manichiură-frizerie, endoscopii, tatuaje etc.
Hepatita virală C
Principala cale de transmitere este SÂNGELE CONTAMINAT (transfuzii, droguri, tatuaje, instrumente nesterile, etc). Rareori se transmite de la mamă la copil, în mai puţin de 10% din cazuri (6-8% dupa unele studii). Transmiterea VHC pe cale sexuală este discutabilă, se întâmplă destul de rar (sub 6%), însă este binevenită precauţia (sangele menstrual si leziunile genitale favorizeaza infectia).
NU se transmite: pe cale aeriană, strănut, tuse, etc., prin îmbrăţişare, sărut, coabitare sau atingere. Atingerea aceloraşi obiecte nu constituie o problemă pentru nimeni, în absenţa sângelui, ca de altfel nici înţepăturile insectelor ( ţânţarii).
anonim_4396 întreabă: