La ora actuala cele mai folosite si bune sunt plombele de "portelan" adica din material fotopolimerizabil, pe care le gasesti sub forma de pasta in diferite culori (in functie de ce ne trebuie) in niste siringi... care sunt asezate in cavitatile preparate (dupa ce am curatat caria) si cu ajutorul lampei foto ("laser") se intareste... e mult mai folosit pentru ca e usor de utilizat, culorile se gasesc intr-o gama larga, unele dintre ele contin ca si flor (in cant mai mari), fizionomic arata bine, nu-si schimba culoarea (decat daca face carie sec ), nu trebuie asteptat 2 ore pana manaci, si multe altele... ar mai fi si materiale de obturatie - ionomer de sticla- autopolimerizabil... dar astea se foloseste mai des la copii... sau ca si obturatii provizorii ...amalgamult... este bun daca medicul care il face este profesionist... adica trebuie sa stii cum sa manevrezi amalgamul - relativ repede... ca sa aiba inchidere buna, sa intre in toate detaliile si absolut necesar sa fie curatat cum trebuie caria, neaparat cu ciment si calciu dedesubt... e ffff bun pentru ca tine mult timp... insa mie nu-mi place pentru ca nu arata bine... sanatate
Din cate stiu eu sunt plombe de amalgam, plombe din rasini compozite si Inlay-uri si Onlay-uri din portelan.
Amalgamul e un material controversat la momentul actual in lumea stomatologiei. i se atribuie atat avantaje cat si dezavantaje. clasicii il aproba, modernistii nu. acum la mare cautare este compozitul care are proprietati superioare amalgamului. in primul and e fizionomic in al doilea e mai rezistent. acesta ar fi alternativa amalgamului. mai sunt si lte mteriale insa sunt considerate provizorii nu d edurata ca aceste 2.
scp3008 întreabă: