| nemur88 a întrebat:

De câteva săptămâni îmi obosesc rău ochii la calculator, mi am schimbat monitorul cam acum aproximativ 2 luni (i-am facut tot felul de setari dar fara efect), problema e ca acum am problema asta și în timpului zilei când nu stau pe calculator, trebuie sa merg la doctor?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
14 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Luminozitatea si contrastul de baza a monitoarelor se poate regla, independent de calculatorul la care este conectat.
Pentru un reglaj corect, procedezi astfel:
- pe monitor apesi butonul "Setari"
- alegi in meniu "Luminozitatea" (semnul de "Soare") si reglezi valoarea la 33-40%, dupa care iesi in meniul principal
- alegi in meniul (principal) "Contrast" si reglezi la 65-70%, dupa care iesi in meniul principal, urmand sa iesi si din Meniu.

Vei avea nevoie de timp de acomodare (1-2 saptamani), dar ocjii nu se vor mai obosi.

| nemur88 explică (pentru Bula):

Am acest monitor de 2 luni și intr-adevar eu doar i-am schimbat culorile, foarte puțin am scăzut luminozitatea. Ca setări aveam 86 red 87 green 100 blue(pentru ca monitorul are o tenta de galben) poate de asta am și problema cu ochii. Dar de câteva zile am revenit pe standard și am pus 33 brightness și 75 contrast.

| RAY a răspuns:

Exista ochelari de protecție, odihneșteti ochii câteva zile și ia pauze in fiecare ora, eu iau pauze de 15 minute

| doctorandus a răspuns:

Ochelarii de protectie sunt bani aruncati degeaba. Filtrul de lumina albastra e o prostie.

Dar poate ai nevoie de ochelari de vedere.

Ce ti-a zis altcineva e valabil: fa-ti analizele pentru diabet.

Eu stau aproape toata ziua cu ochii-n ecrane și n-am nimic.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

A da, imi plac ecranele să aiba contrast înalt și luminozitate înaltă, plus culori pronuntate.

Dar mereu am o lumina puternica in camera la care accesez ecrane. Contrastul între ecran și restul camerei te termina.

| siriusblack98 a răspuns:

Asa a inceput si la mine pana cand m-am dus la oftalmolog si aparent chiar aveam nevoie de ochelari pentru ca mi-am distrus vederea dupa multi ani de stat 3 sferturi de zi pe PC. Poate tu ai avea nevoie doar de ochelari de protectie, nu neaparat de vedere.

| Invictusman2025 a răspuns:

Vederea ta e deja compromisă! Nu trebuia să stai așa mult pe telefon, acum e prea târziu, trebuie sa porți ochelari.

| Cipi1212 a răspuns:

Nu este bine să stai tot timpul cu ochii in calculator.

| Kufu95 a răspuns:

Ai cumpărat ochelari de protecție pentru perioadele când stai la calculator?

| annonimaaaa555 a răspuns:

Da,trebuie să mergi la oftalmolog. Poate ai nevoie de ochelari(poți sa ceri sa pună și protecție pentru ecran sa nu te afecteze atât de tare pc-ul) sau poate o să-ți dea doar ochelari de protecție. Dar da, trebuie să mergi la oftalmologie

| nemur88 explică (pentru annonimaaaa555):

Am fost la control optometric, nu am dioptrii și mi-a dat ochelari de protecție, e greșit ca nu am fost la oftalmolog?

| annonimaaaa555 a răspuns (pentru nemur88):

E alegerea ta pana la urma. Daca nu ai nici o problema la ochi e bine. Dar sa porti ochelarii de protecție

| UnOmLinistit a răspuns:

Sfatul meu e sa-ti verifici glicemia (zaharul din sange) dimineata pe stomacul gol. Valori ridicate pot duce la o vedere incetosata si pe termen lung scaderi drastice ale vederii.

| Kiss_Vali_2000 a răspuns:

Ai incercat sa pui de la monitor filtru de lumină albastră?