anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce acei oameni care sunt mai predispuşi spre dependentă şi vicii, nu devin toţi dependenţi de acelaşi lucru? De exemplu, unul devine dependent de droguri, altul de ţigări, alcool, jocuri de noroc, mâncare sau chiar sex. Eu am fost dependentă de dulciuri vreo trei ani de zile, în timpul cât am suferit de o formă uşoară de depresie. Am încercat să fumez dar (Slavă Domnului!) n-am putut şi nici alcoolul nu-mi place. Ce face diferenţa aici?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| mastadont a răspuns:

Cred că ține în mare parte de personalitate și de modul în care ai fost crescut. Dacă ai văzut în copilărie multă lume fumând și ai stat mereu în preajma fumătorilor e normal să încerci și să devii până la urmă dependent și tu la rândul tău. Dependența poate apărea și din dorința de a părea diferit, ex toți prietenii mei fumează și doar unul are ceva droguri, ia să încerc și eu să văd cum e și să fiu și eu mai șmecher. Și așa apare dependența. Viciul e doar o metodă de a scăpa din realitatea cotidiană, e propriul colțișor în care te simți relaxat și tu însuți, poate chiar de aceea multe femei par să fie dependente de dulciuri. Societatea pune presiune pe ele să arate într-un fel, să se îmbrace într-un fel și să mănânce doar anumite lucruri așa că, atunci când sunt singure, atunci când vor să se relaxeze și să iasă din tipare își cumpără ceva dulce.

6 răspunsuri:
| aditimus a răspuns:

Fiecare are patimile lui, a te abtine inseamna infranare, doar vointa poate face omul sa se infraneze.

| Mosotti a răspuns:

Pentru ca fiecare dependenta actioneaza in anumita zone a creierului, ca sa ne referim intai la dependenta fizica cand starea fara alea pica urat, depresii, tristeti, etc.
Si in functie de cum functioneaza anumite zone, acolo dependenta se instaleaza sau nu.
Daca sexul actioneaza pe o zona si aia merge mult mai bine, nu devine dependent.
Daca ia cocaina si zona aia e mai prost programata, va deveni dependent.

Dependenta asta e asa:
Folosind acel viciu, se secreta mai mult neurotransmitator decat trebuie in zona aia din creier, receptorii care primesc acea substanta considera ca e abuz pentru sunt suprastimulati, si isi reduc nr, de la 10 receptori ai 5, ca sa evite suprastimularea considerata abuz la cantitatea aia mare de substanta.
Dupa ce scoti drogul, nr de receptori e tot jumate, scade secretia pea mare de substanta, revine la normal, si deci...vor fi stimulati mai slab ca inainte sa iei drogul,

Si deci vei avea sevraj, stare urata.
Si trebuie sa iei iar ca sa te simti normal de data asta.
Daca nu iei totusi, starea aia urata va trece, pentru ca invers, creieru vede ca sunt substimulati cei 5 receptori si incepe sa le ridice nr si ajung iar la 10 receptori, si atunci te vei simti normal fara droguri.
Dar cum de multe ori sevraju e mai nasol, omul ia mai departe, nu asteapta sa treaca timpul sa isi revina de la sine la normal.
Si in functie de cum se reduce nr de receptori la acelasi abuz, asta face diferenta.
Ca daca la altul de la 10 raman 9 in loc de 5 receptori, normal ca ala nu o sa aiba asa probleme cand scoate drogul.
Va simti ca nu mai e high, dar cade la normal apoi, nu la subnormal de sa-ti fie rau.

Deci daca in zona sexului reducerea receptorilor e mai mare, atunci acolo se instaleaza depdenta mai tare, daca in zona jocurilor de noroc, acolo, depinde la fiecare.

Daca vb de dependenta psihica doar, adica ca te simti normal fara drog daca-l lasi, dar vrei high ala, aici depinde de psihicul omului, de preferinte, felul de a fi.
Ca unu zice "vreau pe normal, nu mai vreau high ala ca nu merita sa dau banii pe droguri pentru 30 min de bine", atunci scoate drogu si e ok.
Altul zice "NUU, eu vreau mereu sa fiu sus, ca-mi place".

Deci am explicat pentru fiecare tip de dependenta.
La majoritatea e prima! Cand e simt nasol fara drog, ca aia e dependenta.

| LPCTSTR a răspuns:

Dependentele sunt efecte, nu le poti face fara o cauza. Deci cum cauzele variaza, si dependentele variaza, ar fi imposibil ca un dependrent de fumat sa devina dependent de zahar fara sa aiba o cauza care sa-l aduca la dependenta de zahar.

| Panamax a răspuns:

Poti sa te infranezi cat vrei, Dumnezeu nu are ce face cu cei infranati, decizia trebuie sa vina din interior si sa fie clara.Este ca si cum ai primi in Rai un pedofil caruia ii curg balele de fiecare data cand vede un copil, sau un ucigas care face eforturi sa nu ucida.
Nu sunt vindecati doar infranati, care intr-un moment de slabiciune pot oricand sa recidiveze.
Si ca sa raspund la intrebare anumite vicii au fost vindecate in alte vieti, de aceea se spune sa nu judeci pe nimeni, ca poate ai fost mai rau.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Efectele psihologice ale zahărului. De ce crezi că încă ne confruntăm cu obezitatea?

Consumul alimentelor care conțin zahăr, generează acea nevoie de a consuma zahăr în continuare. În momentul în care eviți zahărul și îți este eliminat din sistem (tu încă nu ai observat ce efecte are zahărul asupra creierului...), atunci această dorință de a mânca dulciuri dispare.

Sexul. Eliberează dopamină. Nu ești dependent de sex, nu ar fi posibil.

Drogurile. Aici la fel ca cea mai de sus, starea aceea în care te induc drogurile sunt motivul dependenței.

Jocurile de noroc. Nimic mai mult decât un joc strict psihologic. Ești învățat că depunând sume mici precum 0.20 bani să câștigi peste 6RON. Ceea ce este destul de bine, într-adevăr. Până constați că ai pus 0. 20RON de aproximativ 50 de ori ca să câștigi 6RON. Dar jucătorii sunt fixați pe faptul că au câștigat 6RON din doar 0. 20RON.

Dependența de alcool... Ar trebui să consumi cam 3 pahare de bere în fiecare zi timp de 2 ani ca să fii dependent de alcool.

Diferența constă în organism, dar și voință. Psihicul e cel care ți-e cel mai bun prieten, dar și inamic în cazul dependenței.

| slayer09 a răspuns:

Parerea mea: Omul este facut sa fie dependent de ceva, mai degraba de cineva si anume de Dumnezeu. Omul cand se departeaza de Dumnezeu simte o neliniste, o durere in suflet, asta datorita cunosterii care se intipareste in creier, datorita informatiilor pe care le adunam de-alungul anilor, si pe care noi le acceptam, constiinta noasta se lupta cu rautatea lumii si e un fel de ping-pong pentru creierul nostru, intre bine si rau, care ne afecteaza psihic si ne stresam, astfel noi incercam sa gasim ceva ce ne deconecteaza de la starea de nervozitate si stres si ajungem sa ne impatimim cu diferite dependente care ne creeaza placere pentru a alunga stresul si agitatia interioara.