Toate alimentele cresc glicemia, daca te uiti la un diabet dupa ce mananca si o bucata de slanina, o sa i urce glicemia, la fel si daca mananca o friptura.
E un mecanism complex, dar practic orice ai manca iti va creste glicemia, unele alimente cum sunt lipidele o sa creasca productia de glucide, sau afecteaza sensibilitatea la insulina si practic ai avea o glicemie mare fara sa mananci glucide.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609492/
Lipidele si proteinele cresc timpul de absorbtie al glucidelor, de aceea e bine sa le consumi in acelasi timp, dar oricum le ai manca o usoara urcare, se va gasi, mult mai mica decat daca ai manca zahar gol, lipidele au indice glicemic mic, dar inca o sa creasca foarte putin glicemia.
Proteinele afecteaza si ele putin.
Mai e si faptul ca insulina are un rol in metabolismul proteic si lipidic(rolul ei principal e de a scadea glicemia, dar are rol pe toto macronutrientii, sunt tot extrem de importante), practic ajuta la stocarea grasimilor in celule grase, ceea ce poate consuma din receptori de insulina necesari pentru a baga glucoza in celula, cam tot ce intra in celule,
In schimb alcoolul nu se baga direct in celule ca grasimi, proteine sau glucide(glicogen), el afecteaza in schimb aceste procese, afecteaza si ficatul, si pancreasul, si modul in care procesam ceilalti macronutrienti, dar si rezistenta la insulina.
Cred ca intrebarea era de ce cresc asa de mult? cam tot ce are zahar, indiferent daca e natural, sau artificial, va face salturi glicemice mai mari, deci nu te gandii ca mierea va face alt salt fata de zahar, fructele da, deoarece au fibre si scad putin viteza absorbtiei, dar nu suficient. E bine sa mananci fructe, dar daca ai diabet e bine sa ai un pic de moderatie la cele foarte dulci, mere banane, etc.
Nu știu de alcool și de legume crude dar merele dulci au fructoză deci trebuie consumate cu moderație.
anonim_4396 întreabă:
Carmen133 întreabă: