| Amidon413 a întrebat:

De ce antipsihoticele sunt mai periculoase decat antidepresivele?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Sincer, paracetamolul este mai periculos decat risperidona.

| RobertVaka a răspuns:

- Antipsihoticele sunt reprezentate de neuroleptice (avand ca mecanism de actionare blocarea receptorilor dopaminergici d2) sau antipsihotice atipice (blochează receotorii dopaminei si serotoninei).
Neurolepticele se dau in simptomatologie intensa, si pot avea ca efecte secundare confuzie, constipati, retentie urinara, hipotensiune, distonie, parkinsonism, akinexie, akatizie.
Antispsihoticele atipice (ex. clozapina) sunt medicamente de prima linie in tratamentul de întreținere si au mai putine efecte secundare, insa prezinta un risc crescut de agranulocitoza.
Medicamentele antidepresive se împart in mai multe clase. Avem SSRI, care inhiba recaptarea presinaptica a serotoninei, tratament de prima linie pentru depresie/anxietate. Efecte adv sunt disfcuntia sexuala, cresterea ideatiei suicidale la adolescenti, si risc de sindrom serotoninergic.
Mai avem SNRI, care imhiba atay recaptarea serotoninei cat ai a noradrenalinei, folosit in tratamentul depresiei comorbide sau cu dureri neuropate, dar si pentru pacientii care nu raspund la SSRI. Acestea au ca efecte adv greata, varsaturi, insomnie, sedare, disf sexuala, Hipertensiune, risc de sindrom serotoninergic.
Alta clasa de antidepresive sunt ADT, inhibitori ai recaptarii de noradrenalina. Efectele adv sunt sedare, crestere ponderalaz disf sexuala, iar supradozarea lor 5x doza terapeutica poate fi fatală.
Mai exista si antidepresive tetraciclice, care blocheaza receptorii alfa2 si receptorii serotoninei, crescând neurotransmisia noradrenergica. Sunt folosite in depresie cu insomnie/anorexie, iar efectele adverse sunt gura uscata, sedare, stimularea apetitului alimentar. In depresiile cu insomnie semnificativa, se folosesc modulatori ai serotoninei, care imhiba direct recaptarea serotoninei, insa la doze mari exista risc de convulsii.
Sunătoarea este de asemenea cunoacuta ca inhibitor al recaptarii serotoninei si in mica masura a noradrenalinei si dopaminei si poate fi considerat o alternativa terapeutica de prima linie.
Mai exista si inhibitori ai recaptarii noradrenalinei si dopaminei folositi in depresia cu oboseală si dificultati de concentrare. Acest tip de medicatie a dat rezultate pozitive pentru renuntarea la fumat. Efecte adv: insomnie, scadere ponderala. Aici nu apare disfunctia sexuala.