Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Utilizatorii cu email-ul neconfirmat nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi şi nu mai mult de 10 în total. Pentru a retrimite email-ul de confirmare click aici
Utilizatorul care a pus această întrebare te ignoră. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorul care a pus această întrebare este în lista ta de utilizatori ignoraţi. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorii avertizaţi nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi.
Deoarece sangele se aduna pe peretele urerului pana cand are greutatea suficienta ca sa se desprinda, iar in zilele de dinainte incep sa se desprinda dar mai dureaza pana ajung in trompa uterina. primesc o funda?
Cauzele care provoaca durerile menstruale pot fi legate de procesele fiziologice care au loc in timpul menstruatiei (contractii uterine intense care dau acele dureri ca niste crampe, eliberarea unor substante chimice care provoaca durere, scaderea circulatiei uterine datorita contractiilor muschiului uterin care compreseaza vasele locale, iradierea pe nervi etc.). Aceste cauze fiziologice stau la baza dismenoreei primare, insa exista si dismenoree secundara determinata de anumite afectiuni clar definite.
In primul rand, pentru ca adesea este lasat sa cada in derizoriu, pe nedrept. Prin anii '70, de pilda, mai mult de un sfert dintre medici credeau ca dismenoreea si, mai ales, sindromul premenstrual sunt mai degraba probleme emotionale pasagere, cu o componenta imaginara puternica, decat afectiuni reale, care sa merite a fi tratate cu atentie. Ulterior, odata cu dezvoltarea industriei si, mai ales, a comertului cu medicamente de sinteza, optica asupra acestor tulburari de sanatate a mai "evoluat": la cele mai mici simptome de durere sau de indispozitie, inainte sau in timpul menstrelor, se dau cu generozitate cat mai multe calmante, antispastice si antiinflamatoare de sinteza. Daca problemele continua, atunci se trece la un tratament cu anticonceptionale. Ei bine, tratamentul cu anticonceptionale "ia cu mana" orice problema legata de menstruatie, ignorandu-se - ce-i drept - efectele adverse, care ocupa mai mult de jumatate din prospectul acestor medicamente, ori reactiile foarte dure ale organismului la intreruperea administrarii acestor pastile. Mai mult, studiile arata ca persoanele care au dureri puternice si stari de indispozitie inaintea menstruatiei, adica sindrom premenstrual, precum si cele care au ciclu menstrual dureros, adica dismenoree, au predispozitie spre afectiuni cum ar fi cele tumorale in sfera genitala, infertilitatea, unele tulburari emotionale majore. Or, daca ne marginim doar sa reprimam niste simptome cu ajutorul medicamentelor, in loc sa ne insanatosim prin echilibrarea stilului de viata, atunci nu facem decat sa agravam problemele de sanatate, in loc sa le rezolvam. Iata, asadar, de ce ne propunem sa ne ocupam in continuare de aceste doua tulburari cu care se confrunta milioane de femei intr-o alta viziune, si anume: aceea a medicinii naturale.
Mai mult decat o "pasa proasta"
In Statele Unite, tara celebra pentru pragmatismul ei, s-a facut un calcul foarte interesant, care da dimensiunea raspandirii celor doua afectiuni printre femei. Ei bine, anual se pierd peste 10 miliarde de dolari doar in aceasta tara, datorita tulburarilor legate de menstruatie. Iar principala sursa a pierderilor sunt cele 140 de milioane de ore pe an, cand femeile americane lipsesc de la serviciu datorita dismenoreei si a sindromului premenstrual. Iata, in continuare, si cum sunt definite aceste doua boli:
Prin dismenoree se intelege menstruatia insotita de durere si, cel mai adesea, de tulburari emotionale. Majoritatea femeilor au suferit sau vor suferi pe parcursul vietii, mai mult sau mai putin intens, de dismenoree, iar aproximativ 7% dintre ele prezinta dureri atat de intense, incat sunt nevoite sa-si intrerupa munca. Cel mai frecvent simptom al acestei afectiuni este "crampa" in zona inferioara a abdomenului, iradiata in coapse, vagin, rect, care apare de obicei in primele 4-6 ore de la inceputul menstruatiei si poate dura 48-72 ore. Alaturi de durerile din abdomenul inferior, mai pot aparea alte... 150 de simptome, intre care cele mai frecvente sunt: sangerarile abundente, vertijul, starea de depresie sau de iritare psihica, greata, tulburarile de tranzit intestinal, durerile de spate, astenia, somnolenta.
Sindromul premenstrual este un termen folosit pentru a descrie varietatea de simptome care intervin la femei, cu 1-12 zile inainte de menstruatie. Cele mai frecvente simptome sunt: oboseala, lipsa de energie, sensibilitatea si umflarea sanilor, balonarea, crampele abdominale, greata si voma, migrenele, durerile de spate si in tot corpul, modificarile de apetit, umflarea mainilor, a picioarelor sau a gleznelor (datorita retentiei de apa). Se estimeaza ca 75% dintre femeile care au menstruatie se confrunta si cu unele forme ale sindromului premenstrual, iar 10% dintre ele au simptome severe, care le impiedica sa-si indeplineasca activitatile cotidiene. Aceasta forma severa poarta numele de disfunctia disforica premenstruala (DDP).
Am grupat aceste doua afectiuni intr-un singur articol, dintr-un motiv simplu, si anume - ca tratamentele naturale (si nu numai) de reglaj hormonal cu care s-au obtinut rezultate terapeutice excelente sunt, practic, identice la ambele boli.
DIETA
Alimente contraindicate
Alimentatia are un rol foarte important in aparitia si in raspandirea acestor tulburari de sanatate. In urma cu o suta de ani, dismenoreea si sindromul premenstrual erau afectiuni aproape necunoscute, ceea ce explica intr-o buna masura si de ce, la inceput, comu-nitatea medicala a fost reticenta in a accepta realitatea acestor boli. Si atunci apare intrebarea fireasca: Ce s-a schimbat in ultimii o suta de ani, de s-a ajuns ca aceste afectiuni sa devina probleme de sanatate nationala? Raspunsul este simplu - s-au schimbat alimentatia si stilul de viata. Mancam mult si, mai ales, prost, facem putina miscare, am pierdut contactul cu natura, locuim in mediul de "sera" creat de oras, suntem dependenti de mult prea multe lucruri artificiale. Vorbind despre alimente, unele dintre ele produc adevarate ravagii la nivel hormonal si sunt recunoscute ca factori care agraveaza tulburarile de menstruatie. Iata, in continuare, o lista succinta a alimentelor contraindicate:
* Cafeaua si bauturile care contin cofeina - s-a constatat prin studii bine documentate ca amplifica simptomele sindromului premenstrual si ale dismenoreei. Cafeaua intensifica in special crampele si spasmele menstruale, favorizeaza anxietatea si starile de iritare psihica.
* Proteinele animale - cu zece zile inainte de menstruatie este bine sa se consume cat mai putina carne si produse lactate, foarte bogate in proteine, care la multe femei, prin mecanisme inca necunoscute, agraveaza simptomele neplacute, mai ales legate de dismenoree. Un consum ridicat de proteine animale in timpul menstrelor, dar si inaintea declansarii lor, este asociat adesea cu sangerari mai abundente, cu stari de greata si de disconfort abdominal, cu tulburari de tranzit intestinal, cu eruptii acneice.
* Prajelile, grasimile hidrogenate, chipsurile, dulciurile cu zahar - toate sunt o adevarata otrava pentru femeile care se confrunta cu tulburari hormonale. Ele agraveaza crampele abdominale din timpul menstruatiei, tulburarile digestive, durerile de cap si de muschi.
* Alcoolul si tutunul - sunt considerate ca un fel de "garantie" a aparitiei tulburarilor menstruale sau premenstruale, producand perturbari serioase la nivelul sistemului nervos si al celui endocrin.
Alimente-medicament
Regula de aur in tratamentul tulburarilor legate de menstruatie este: cat mai multe legume si fructe. Nenumarate studii arata ca un regim cu multe alimente vegetale in stare naturala, tinut cu 14 zile inainte de aparitia menstrelor, este imbatabil in prevenirea si combaterea sindromului premenstrual si a dismenoreei. Iata, in continuare, si cateva alimente recomandate in mod special contra acestor tulburari:
* Cereale integrale - se consuma mai ales dimineata, sub forma de fulgi, mai ales de grau, de ovaz, de orz, de porumb, de secara. Asigura un aport insemnat de fibre alimentare si de minerale, cum ar fi magneziul sau manganul, precum si de vitamine din complexul B.
Fo-Ti
* Radacinoase proaspete - ne referim aici la morcov, la patrunjel, la telina, la sfecla rosie si la ridichi. Se consuma mai ales sub forma de salate de cruditati. Toate sunt bogate in fibre alimentare, aduc un aport important de vitamine, sunt usor de metabolizat de catre organism, au o actiune diuretica, fiind ideale ca aliment in perioada menstrelor.
* Fructe proaspete - se recomanda in mod special merele, citricele (lamai, portocale, grepfruit), strugurii, caisele, pepenii, gutuile. Aceste fructe vor tine locul deserturilor cu zahar, fiind mult mai sanatoase decat acestea, avand un efect reglator hormonal, mentinand tranzitul intestinal in parametri normali.
* Zarzavaturi verzi - au efect diuretic, reduc (datorita aportului de vitamina K) hemoragia menstruala, regleaza secretia endocrina a ovarelor si a glandelor suprarenale. Se recomanda in mod special patrunjelul verde, leusteanul, frunzele de telina, care se consuma nepreparate termic, ca adaos in mancaruri si in salate.
* Leguminoase - sunt o sursa de proteine vegetale foarte importanta, fiind menite sa suplineasca in mare masura carnea si produsele lactate, care sunt contraindicate inaintea si in timpul menstrelor. Se recomanda soia, lintea si nautul, care pe langa valoarea lor nutritiva recunoscuta, au si un efect reglator hormonal demonstrat.
* Drojdia de bere - se gaseste in magazinele naturiste ca supliment alimentar, sub forma de tablete, care se administreaza conform prospectului. Este foarte bogata in vitamine din complexul B, necesare reglarii activitatii endocrine, previne sau amelioreaza eruptiile acneice care apar odata cu menstrele, reduce intensitatea unor simptome cum ar fi: crampele abdominale, durerile de sani, starile de astenie sau de depresie.
* Catina - se consuma proaspata (cu miere) sau sub forma de ulei de catina, din care se iau cate 60 de picaturi pe zi. Este o campioana a vitaminei A si a vitaminei E, ambele diminuand simptomele sindromului premenstrual si ale dismenoreei.
Plantele medicinale
Sunt marea speranta in tratarea si mai ales in prevenirea acestor tulburari de ciclu menstrual. Iata cateva remedii care au dat rezultate foarte bune in practica:
Angelica
* MENSTROVITAL - este un produs 100% inspirat din medicina chineza, dar elaborat la standardele de calitate (care in materie de plante medicinale sunt excelente) din Romania. Conform unui studiu facut in Australia, pe nu mai putin 3.475 de femei cu tulburari menstruale, cele mai eficiente remedii contra acestor probleme sunt ierburile chinezesti, care devanseaza la acest capitol chiar si calmantele alopate. Or, produsul Menstrovital este compus din plantele chinezesti cunoscute ca fiind cele mai eficiente pentru combaterea acestor afectiuni. Aceste plante sunt: angelica de China (Angelica sinensis), astragalus (Astragalus membranaceus) si Fo-Ti (Poygonum multiflorum). De la toate se folosesc radacinile, care sunt conditionate sub forma de capsule, din care se iau cate sase pe zi, in trei reprize, in cure de 3 luni, urmate de 1-2 luni de pauza. Tratamentul este eficient nu doar in dismenoree si in sindrom premenstrual, ci si in tulburarile de ciclu menstrual sau de fertilitate, care apar la intreruperea tratamentului cu anticonceptionale, precum si in cazul chisturilor ovariene, al ovarelor polichistice, al fibroamelor uterine.
* Muguri de zmeur (Rubus idaeus) - se administreaza sub forma maceratului glicerinat, din care se iau cate 50 de picaturi, de doua ori pe zi. Tratamentul se face vreme de minimum 28 de zile si are un efect similar cu administrarea progesteronului, ameliorand multe din simptomele specifice sindromului premenstrual si ale dismenoreei, cum ar fi durerile de sani, crampele abdominale, starile de iritabilitate si nervozitate.
* Valeriana (Valeriana officinalis) - se ia sub forma de tinctura, cate 2-3 lingurite pe zi, administrate in apa. Are efecte calmante si antispastice foarte bune, administrandu-se conjunctural pentru ameliorarea durerilor si a spasmelor din abdomenul inferior, pentru eliminarea starilor de anxietate si de nervozitate, pentru favorizarea relaxarii si pentru imbunatatirea somnului.
* Cretisoara (Alchemilla vulgaris) - este eficienta mai ales contra dismenoreei, reducand intensitatea crampelor abdominale, a durerilor de ovare, a hemoragiei. Se administreaza pulberea, obtinuta prin macinarea (cu rasnita electrica de cafea) a partilor aeriene, din care se iau cate 3 lingurite pe zi, in cure de 30-60 de zile.
* Pelinita (Artemisia maritima) - se administreaza conjunctural ca antispastic uterin, diuretic si calmant usor, fiind eficienta mai ales contra dismenoreei. Se administreaza pulberea, cate 3 lingurite pe zi.
Tratamente externe
Astralagus
O aplicatie simpla si totodata foarte eficienta pentru combaterea crampelor menstruale este clasica sticla umpluta cu apa foarte calda, pusa pe abdomenul inferior si tinuta vreme de 20-30 de minute. Sub actiunea caldurii, musculatura se relaxeaza, durerile se atenueaza, la fel ca si balonarea, spasmele, senzatia de greutate etc. Iata in continuare si doua aplicatii ceva mai elaborate, care folosesc plantele medicinale:
* Cataplasma calda cu cretisoara - partile aeriene ale plantei se macina cu rasnita electrica de cafea, apoi se amesteca bine cu apa, pana cand se formeaza o pasta. Se intinde pe zona ovarelor, apoi se pune deasupra un tifon si peste el o sticla cu apa calda. Intreaga aplicatie dureaza vreme de 1 ora si este eficienta atat in combaterea crampelor abdominale asociate dismenoreei, cat si a unor simptome specifice sindromului premenstrual, cum ar fi: durerile de ovare, umflarea si hipersensibilitatea sanilor, senzatia de jena in timpul actului sexual etc.
* Baia fierbinte cu musetel si tei - se foloseste contra sindromului premenstrual, ameliorand sau eliminand starile de nervozitate, durerile de sani, balonarea si tulburarile de tranzit intestinal, durerile gastrice, starea de voma. Iata si cum se fac aceste bai: Se pun cinci linguri de flori de musetel si cinci linguri de flori de tei in doi litri de apa, la temperatura camerei, vreme de opt-zece ore (de dimineata pana dupa-amiaza). Dupa trecerea acestui interval de timp, preparatul se strecoara, maceratul rezultat punandu-se deoparte, in timp ce planta ramasa se pune in alti doi litri de apa clocotita si se lasa sa stea acoperita pana se raceste, dupa care se filtreaza. In final, se combina cele doua preparate (maceratul si infuzia racita), care se vor pune in apa de baie, aflata la o temperatura de 38-39 de grade Celsius.
Efortul fizic
Optica generala este ca la primele simptome mai neplacute ale menstruatiei sa se intre in repaus complet, daca se poate la pat, si sa se evite orice forma de efort fizic. Un remediu fara gres: relaxarea[/img] Cercetarile arata, insa, ca de multe ori, efortul fizic, facut cu masura si cu discernamant, poate elimina simptomele neplacute ale dismenoreei si ale sindromului premenstrual. Mersul in pas alert, alergarea usoara, gimnastica la domiciliu se pot dovedi a fi calmante ale durerii si ale nervozitatii, mai puternice decat medicamentele de sinteza. Mai mult, exercitiile fizice, facute de trei ori pe saptamana, previn problemele legate de menstruatie, in timp ce sedentarismul creste riscul de aparitie a acestor tulburari. Exercitiile fizice regulate cresc eliberarea de endorfine (substante cu rol de transmisie a starilor de calm, de placere) la nivelul creierului si, astfel, este redusa perceptia dureroasa, instalandu-se o senzatie de bine. Totusi, la declansarea ciclului menstrual, se vor face doar exercitii fizice de intensitate moderata, care vor fi intrerupte daca amplifica hemoragia, senzatia de vertij or spasmele. De altfel, trebuie cunoscut ca nu toate femeile tolereaza efortul fizic in timpul menstrelor, chiar daca pentru unele, sportul facut la menstruatie este, oricat de greu ar parea de crezut, cel mai rapid si eficient medicament. In schimb, in afara perioadei menstruatiei, exercitiile fizice sunt un adevarat elixir pentru toate femeile.
Relaxarea
Este o completare fericita a efortului fizic, fiind menita se reduca nivelul stresului general, sa favorizeze detensionarea la nivel abdominal, sa ajute la conservarea resurselor vitale. De altfel, exista studii care arata ca femeile care stiu sa se relaxeze sunt practic imune la "furtunile hormonale" nu doar din timpul menstrelor, ci si al altor momente delicate, cum ar fi sarcina, premenopauza sau menopauza.
Un remediu fara gres: relaxarea
Retineti, insa, sintagma "stiu sa se relaxaze", pentru ca acest "a sti" este foarte important, relaxarea nefiind doar simpla imobilitate a corpului sau o reverie, ci o stare mult mai complexa. In starea de relaxare, suntem deopotriva relaxati la nivel fizic, emotional si mental, sufletul nostru comunicand intr-un mod tainic cu intreaga fiinta si echilibrand-o. Iata in continuare doua exercitii concrete care, in masura in care vor fi exersate suficient de mult timp, vor ajuta la intelegerea relaxarii profunde:
Exercitiul nr. 1. Stand in pat, intinse pe spate, ascultati o muzica linistitoare sau sunete din natura (gasiti la magazinele specializate inregistrari cu fosnetul padurii, cu susurul apei, cu cantecul pasarilor etc.). Relaxati-va cat mai bine corpul si imaginati-va cum ascultati muzica, cum percepeti vibratiile acesteia, nu cu urechea, ci cu fiecare parte a trupului. Simtiti muzica, de exemplu, cu palmele, cu zona pieptului, cu zona abdominala inferioara. Percepeti cum vibratiile fine ale sunetelor patrund si detensioneaza fiecare zona din corp, patrunzand apoi in intreaga fiinta si inducand o stare de relaxare profunda.
Exercitiul nr. 2. In aceeasi pozitie, stand pe spate cu mainile si picioarele departate intre ele si relaxate, inspirati adanc de zece ori si apoi lasati aerul sa iasa un pic fortat, ca atunci cand oftati usor. Apoi inchideti ochii si vizualizati cu rabdare cum o lumina alba, extrem de clara si curata, patrunde prin pleoape patrunzand si "invadand" gradat intregul corp. Mai intai intra in zona capului, apoi se extinde spre zona gatului, a pieptului, a abdomenului pana la talpi. In final, simtiti aceasta lumina linistitoare, curata, aducatoare de fericire, cuprinzandu-va intreaga fiinta, bucurati-va de ea cat de mult puteti. Este un exercitiu foarte eficient de regenerare, despre care se spune ca, efectuat doar o jumatate de ora, elimina durerile si starile de indispozitie psihica.
Produsul "Menstrovital", prezentat in acest articol, se gaseste in farmaciile naturiste (mai putin in plafaruri si magazine) sau poate fi comandat la telefoanele 0745/43.58.77, 0788/ 38.81.13 sau pe internet, scriind la adresa: naturavitalia@gmail.com
Doreşti să urmăreşti această întrebare? Vei primi răspunsurile pe email.
Adaugă întrebarea la favorite
Doreşti să adaugi această întrebare la favorite?
Ce notă dai întrebării?
Înainte de a posta răspunsul, te rugăm să te asiguri că acesta nu încalcă regulamentul.
Nu ai introdus un răspuns!
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Răspunsul este publicat...
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
Atenţie!
Succes!
Atenţie!
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
Atenţie!
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (52.15.118.202) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Atenţie!
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Nu poţi posta aceast răspuns la întrebarea aleasă!
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
Raportează răspunsul
Trebuie să fii logat ca să votezi
Pentru a evalua un răspuns trebuie să ai cont pe TPU.ro