Cascatul este un act pe care nu il putem controla, care se manifesta prin deschiderea larga a gurii. El permite o inspiratie profunda si o expiratie pe masura, fiind legat de oboseala, de nevoia de somn sau de lipsa de activitate
Explicatia stiintifica, de ce cascam este ca atunci cand se produce hipooxidare a creierului, dupa un efort fizic, sau o zi lunga, nedormita, se produce un act involuntar, fiziologic, cel de a casca, prin care se reoxigeneaza creierului.
Nu s-a descoperit inca cauza pentru care cascam. A fost o teorie conform careia, oamenii casca atunci cand au nevoie de un plus de oxigen, insa a fost desfiintata.
Cascatul este o actiune involuntara, precum clipitul. In momentul in care gura se deschide larg inspiri puternic mai mult aer care se duce direct in plamani. Cascatul este considerat unul dintre misterele creierului. Nu pot spune uman deoarece si animalele casca. In schimb, noi cascam prima data in burtica mamei, inainte de a ne naste. Iar dupa primul an de viata cascatul devine contagios.