| Catalina_Maria_2001 a întrebat:

De ce conul barbatesc este floare iar cel femeiesc inflorescenta?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
1 răspuns:
| felix666 a răspuns:

Pentru inceput trebuie facuta o clasificare a plantelor, iar apoi vedem unde se plaseaza coniferele si daca au flori sau nu.

PLANTE
- nevasculare (Bryophyta, ex. muschi, licheni)
- vasculare (Tracheophyta, au sistem circulator, vezi seva)
Plantele vasculare se impart in plante care nu produc seminte (Pteridophyta, ex. ferigile) si plante cu seminte (Spermatophytes). Cele care produc seminte se impart la randul lor in:
- angiosperme (produc flori, semintele sunt inchise in fruct)
- gimnosperme (nu produc flori sau fructe, samanta e la vedere)
Subimpartirea continua, insa nu face obiectul discutiei noastre.

In ceea ce priveste coniferele, acestea nu au flori sau fructe, ci conuri (strobili). Cand vorbim de conuri de fapt ne referim la partea feminina, care sunt conuri "adevarate" si au o structura lemnoasa. Cele masculine sunt mai mici, trecand aproape neobservate. Conurile feminine contin semintele, iar cele masculine, polenul.

Oamenii in general, dar si cei care se ocupa cu reproducerea plantelor, numesc conurile masculine "flori", insa corect din punct de vedere stiintific este strobil sau inflorescenta. Sau si mai tehnic strobil microsporangic. Cat priveste conurile feminine, acestea sunt conuri si nimic mai mult.

Pentru a simplifica, majoritatea oamenilor numesc "flori" organele reproducatoare ale plantelor. Dar nu e valabil peste tot. Ca observatie colaterala, ceea ce in mod generic numim flori sau inflorescenta sunt de fapt plante care fac flori. Floarea in sine se refera doar la organul reproducator al plantei. Asadar nu cumparam sau oferim flori, ci plante cu flori. Evident notiunea de floare s-a generalizat la intreaga planta.