Inafara de efectele cele mai cunoscute si vizibile, mai ai de-a face cu efecte pe termen lung. Fumatul contribuie la inrautatirea unor afectiuni care apar la batranete (de exemplu, scleroza in placi sau paradontoza) si ingreuneaza functionarea tuturor organelor vitale (inima, plamani, ficati, creier).
http://www.sfatulmedicului.ro/......t_441.html
http://www.eva.ro/......-4052.html
Bebelusii cu mame fumatoare
Se stie ca toti cei 2500 de compusi chimici dintr-o tigara afecteaza dezvoltarea copilului, iar daca acest lucru nu se vede in cele noua luni de sarcina, se va observa cu siguranta sigur dupa ce copilul se va naste.
Tutunul afecteaza fertilitatea
Persoanele care vor sa isi intemeieze o familie si care vor sa aduca pe lume un copil, trebuie sa se documenteze si sa fie constienti de faptul ca tutunul poate duce la contraceptie intarziata. Un studiu realizat in Marea Britanie a dovedit faptul ca femeile care fumeaza au probleme de conceptie si ca jumatate dintre acestea au sanse foarte mici de a ramane gravide in primele 12 luni de incercari. De asemenea, barbatii care fumeaza poti intampina probleme asemanatoare, reusind cu greu sa aiba spermatozoizi fertili.
Cum afecteaza tutunul nou-nascutul
Copiii femeilor care fumeaza pot avea mari probleme de sanatate inca din primele luni de viata. In primul rand pentru ca exista sanse mari ca bebelusul sa se nasca cu o greutate foarte mica. De asemenea, copiii risca sa aiba handicapuri cronice (paralizie cerebrala, probleme de invatare si retardare mintala) si uneori se poate ajunge chiar la deces.
Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca gravida fumatoare are un fat care se dezvolta extrem de incet, studiile de specialitate aratand ca femeile insarcinate care fumeaza au cu 20% mai multe sanse decat nefumatoarele sa nasca prematur. Alte cercetari recente arata faptul ca in momentul in care exista diverse interactiuni genetice nedorite, o mama fumatoare risca sa nasca un copil cu defecte fizice majore, ca de exemplu „buza de iepure" ori „gura de lup" (bolta paladina deschisa).
De aceea, este foarte important ca gravidele sa evite locatiile in care se fumeaza pentru ca si fumatul pasiv poate crea probleme de dezvoltare sau afectiuni genetice fatului.
Complicatii pe perioada sarcinii
Medicii au fost de acord ca fumatul produce o multime de complicatii pe durata sarcinii. Asadar, femeile care fumeaza in primele luni de graviditate risca sa aiba o sarcina ectopica (copilul sa aiba o pozitie anormala) ori o sarcina extrauterina. O alta mare problema pe care o poate cauza fumatul este avortul spontan.
De asemenea, gravidele fumatoare pot intampina complicatii placentare, deoarece tutunul priveaza placenta si copilul de oxigenul si nutrientii necesari. Tot legat de aceasta, mai poate aparea riscul de placenta praevia (atunci cand placenta este pozitionata prea jos in uter si acopera o parte din cervix), sau placenta abruptio, (atunci cand aceasta se desprinde de peretele uterin inainte de nastere). In ambele cazuri placenta tinde sa se mareasca si sa se ingroase pentru a produce nutrienti fatului, insa acest lucru nu ii mai permite copilului sa creasca, nascandu-se, in cele din urma, cu o greutate foarte mica. Din aceasta cauza, bebelusul poate intampina dupa nastere foarte multe probleme de sanatate, mai ales in ceea ce priveste plamanii.
Alte probleme intampinate de bebelusii cu mame fumatoare
Copiii nascuti din mame fumatoare sunt de trei ori mai expusi sindromului mortii infantile subite, comparativ cu bebelusii nascuti din mame nefumatoare. Astmul si autismul sunt alte doua mari probleme de sanatate pe care noii nascuti risca sa le intampine mai devreme sau mai tarziu. Cercetatorii au descoperit de curand faptul ca mamele care fumeaza in primele saptamani de sarcina risca sa nasca copii care sunt cu 40% mai predispusi autismului. De asemenea, bebelusii ai caror mame au fumat pe timpul sarcinii pot avea probleme de comportament si pot suferi de un deficit de atentie.
Renunta la fumat!
Toti medicii recomanda intreruperea fumatului atat pe perioada sarcinii cat si pe perioada alaptarii, insa daca nu poti face acest lucru de una singura, apeleaza la ajutorul unui specialist, intra intr-un program antifumat si cel mai important aspect... gandeste-te la sanatatea ta si a copilului tau.
Experimenteaza. Ia o batista alba curata. Rupe filtrul la o tigara, aprinde-o si trage un fum prin batista. Uita-te apoi la ea. Ceea ce s-a depus pe ea se depune la fiecare fum pe peretii plaminului tau. Dupa n tigari, imagineaza-ti tu ce este in plaminii tai. Organismul lupta din rasputeri sa elimine acele gudroane dar fara succes. Mai devreme sau mai tarziu cedeaza. Si toate astea fara a mai socoti citi alti compusi din fum ahung pe aceeasi cale in singe si evident in intregul organism cu consecintele de rigoare. Mai esti curios cum afecteaza?
pe scurt: ingroasa vasele de sange; in plamani determina modificarea epiteliului normal (in plamani avem niste "cili" pe celulele ce acopera caile respiratorii, si acesti cili au o miscare continua care favorizeaza scoaterea impuritatilor, iar fumuld e tigara blocheaza acesti cili) cu riscul aparitiei cancerului pulmonar; favorizeaza aparitia cancerului alringian/faringian/traheal/lingual/cancerul buzelor (dara sta mai ales la fumatorii de pipa); poate produce aritmii, ingrosarea vocii, ingalbenirea dintilor si a unghiilor, cancer al vezicii urinare;
ca un fact asa: 2 tigari contin doza letala de nicotina (nu ca nicotina ar fi singura problema din tigare...restul continutului e mult mai al naibii), dar nu murim de la 2 tigari pentru ca mai eliminam din nicotina prin expir, se mai arde in timp ce arde tigarea etc
Fumatul cauzea: probleme cardio-vasculare, depozite de celule canceroase in gura, gat si plamani (care pot intra in sange, cauzand metastaza – raspandirea cancerului in toate celulele corpului). In plus, iti afecteaza pielea, dintii si unghiile, respiratia iti va mirosi a canal iar vocea ta va suna oribil... e de ajuns?
Pai in primul rand iti afecteaza foarte mult plamanii incat poti sa faci cancer la plamani si incepi sa tusesti din ce in ce mai des.stiu ca aia mai auzit asta dar asta e adevarul:lasa-te de fumat! cat mai repede! iti trebuie doar un pic de vointa.
Consecinte negative ale consumului de tutun:
-afectarea tenului
-ingalbenirea unghilor
-subtierea firului de par + k se imbiba un miros nu prea putin placut in parul tau...
-respiratie groaznik indiferent de cate gume orbit ai folosi
-fumul de tigara afecteaza si pe cei din jur, nu doar pe tine...
tu fumezi sau ai intrebat asa din curiozitate! kci daca fumezi gandeste-te k o amarata de tigara te controleaza pe tine?! o chestie de cativa cm iti e asupra vointei tale?! ...noi,oamenii ne deosebim de celelalte vietuitoare prin faptul ca gandim(una dintre diferente!)...asa ca demostreaza k gandesti in kz k fumezi! ...eu ti-am dat niste factori negativi minori... exista altii si mai gravi! ...in kz k esti curioasa vei kuta diferite surse de informare!
Fumatul afecteaza dramatic si functiile reproducatoare: calitatea spermei si potenta (la barbati) si fertilitatea (la femei). De asemenea, femeile expuse la fumul de tigara pot avea avort spontan sau pot dezvolta o sarcina cu probleme (fat dezvoltat anormal). Eu zic ca astea plus cancer plus astm sunt motive suficiente sa te lasi sau sa nu te apuci!