Epilepsia e de doua feluri: primara, te nasti cu ea, nu se stie din ce cauza, sunt incriminate diferite suferinte intrauterine: infectii virale, medicamente, traumatisme) sau trauma la nastere. Si mai e o forma secundara, care apare dupa un traumatism cranian grav, o tumora cerebrala, o interventie chirurgicala pe creier, o biopsie cerebrala si se datoreaza cicatricii din tesutul cerebral care irita neuronii de vecinatate.
Epilepsia este o dereglare a sistemului nervos care produce descarcari bruste si intense de activitate electrica in creier. Aceasta activitate electrica anormala de la acest nivel se manifesta clinic prin convulsii care afecteaza controlul miscarii, al vorbirii, al vederii sau chiar al starii de constienta. Persoanele cu epilepsie au convulsii repetate care apar de-a lungul vietii si care, fara tratament corect, devin mai severe si mai frecvente in timp. Este in mare parte urmarea altor boli, de multe ori cauza este necunoscuta, ea se face in copilarie sau dupa 60 ani, desi se poate dezvolta la orice varsta si poate sa agraveze dupa o perioada de ameliorare. Apar o serie de factori de risc cum ar fi:-ereditatea(cind au fost mai multe pers in familie cu epilepsie);
-traumatisme craniene asociate cu pierdere de memorie si amnezie;
-accidente cerebrale ce afecteaza circulatia sangvina la nivelul creierului;
-tumori cerebrale;
-meningita si encefalita;
-abuz de droguri;
-convulsii febrile;
-Alzhemer.
Lipirea celulelor imunitare de vasele de sange din creier determina inflamarea acestuia si aparitia crizelor de epilepsie.
Celulele imunitare apara organismul impotriva bacteriilor, virusurilor si infectiilor, iar cand sunt lipite de peretii vaselor de sange cauzeaza mici distrugeri la nivelul acestora prin eliberarea anumitor molecule ce provoaca inflamatii si declansarea crizelor.
Principala cauza a epilepsiei este o disfunctie a legaturii dintre celulele imunitare si vasele de sange din creier.
Cu toate ca este considerata o boala incurabila, exista anumite medicamente care ajuta la controlarea crizelor. Crizele de epilepsie se manifesta prin pierderea cunostintei si tremuratul incontrolabil al corpului.
Multe crize, care sunt provocate de o activitate electrica in exces la nivelul creierului, conduc la pierderea cunostintei si la spasme musculare. Persoanele care au avut mai mult de o criza de acest tip sunt considerate epileptice.
Bunica mea a avut epilepsie...adevarul este ca i s-a tras de la nenumarate socuri psihice. A murit nu demult, in 2006, a facut o criza, a cazut cu fata in jos pe asfalt, si-a spart capul, si-a fisurat nu stiu ce, si-a dat coltul. Adevarul e ca nu vroia sa-si ia medicamentele, sau le lua, dar din an in paste. Sper ca mama si eu sa fim ocolite de epilepsie, e intr-adevar o boala naspa.
Eu am avut o cumnata care suferea de aceasta boala, dar din pacate a murit la 3 luni dupa ce a nascut. a facut comotie cerebrala din cate stiu eu. dupa ce a nascut a dat semne ca s-a vindecat, nu a mai avut crize si apoi amurit subit.deci atentie la o eventuala nastere la femeile cu epilepsie
Epilepsia este o boala cronica degenerativa a S. N. C care poate sa apara la orice varsta incepand de la nou-nascut si pana la cea mai varstnica persoana. Cauzele acestei boli nu sunt in totalitate cunoscute, motiv pentru care este considerata a fi o boala netratabila. Avand in vedere faptul ca exista peste 40 de tipuri de crize epileptice total diferite intre ele ca manifestare, epilepsia este considerata printre cele mai grave afectiuni ale S.N.C.In prezent chiar si in cele mai dezvoltate state ale lumii unde medicina a luat o mai mare amploare decat la noi nu este cunoscut exact mecanismul declansarii acestei boli.Se pare ca, principalii factori declansatori ai epilepsiei sunt atat de natura genetica cat si de natura traumatica[traumatisme fizice si psihice]. Referitor la intrebarea eu sunt de parere ca aceasta boala crunta apare in special la acele persoane care prezinta un prag emotional scazut mult sub limita normala si o sensibilitate exagerata la stimulii psihici.
Ai mai jos un site cu informatii despre Epilepsie.
http://www.topmedica.ro/blog/category/epilepsie/.
Poti pune intrebari chiar pe site iar medicul iti va raspunde in scurt timp. Succes :)
Am pe ficamea a inceput epilepsia de la 8 luni. Facea crize mai rare acum cu ani trecind le face foarte dese si de 3 ori pe zi.mi-a recomandat sa facem PCT.cu ce ma poate ajuta acest examen.multumesc
margarette întreabă: