Oricarui om ii miroase gura dimineata, oricat de ingrijita ar fi dantura! sau poate fi din cauza unei probleme cu bila(dimineata iti simti limba incarcata), iar mirosul poate fi de la stomac.Ai gastrita cumva? Pentru a putea rezolva problema respiratiei urat mirositoare trebuie sa afli ce afectiune ai. Mirosul ar putea fi pricinuit de infectii dentare, gingivita, probleme bucale (afte, angina etc.), sinuzita, probleme gastro-intestinale etc.
Incepe prin a folosi apa de gura cu clorhexidrina si tamponeaza-ti gingiile cu ceai de musetel sau cu solutie de romazulan de la farmacie.
Daca respiratia grea persista consulta un stomatolog (ti-ar putea indica un tratament cu Stamicin sau cu un preparat farmaceutic).
In cazul in care problemele de respiratie se dovedesc a fi de alta natura, fa o vizita medicului de familie.
Nu neglija tratarea afectiunii cu care te confrunti, respiratia este un aspect important in viata unui om, aceasta putand influenta viata sociala si de cuplu. pupici. fundita?
Pai dimineata cand te scoli spala-te pe dinti pasta si periuta de dinti nu sunt facute doar sa albeasca dinti pe dinti este chestia aia ce miroase si se duce odata cu spalarea si nu ai probleme cu stomacu tuturor le miros gura dimineata spala-te pe dinti si va fi ok
Buna
Cele mai frecvente cauze sint unele alimente precum usturoiul, ceapa si cafeaua, produsele lactate cu un continut bogat in grasimi cum ar fi smintina. O alta cauza sint dintii stricati. Daca in acest caz stomatologul este cel mai indicat remediu, pentru celelalte cauze exista solutii simple.
Alimentele care produc respiratia urit mirositoare contin compusi care patrund in sistemul sangvin si pe care, oricit de putin ne-am dori-o, ii expiram in mediul inconjurator datorita circulatiei la nivel pulmonar. Alimentele bogate in glucide pot avea si ele acest efect neplacut. Acestea se „lipesc" de dinti si, dupa citeva ore, fac ca respiratia sa devina urit mirositoare, ducind si la formarea placii dentare si a culturilor bacteriene in gura. Daca si dintii au carii atunci efectul este mai putenic.
Ce facem? Se vor consuma fructe intre mese si atunci cind se efectueaza periajul dintilor se poate freca cu periuta de dinti baza limbii, locul in care se acumuleaza, frecvent, "sursele" mirosurilor neplacute. Iti poti mentine respiratia proaspata mestecind patrunjel, menta, cuisoare sau seminte de anason. Bineinteles ca orice carie trebuie tratata imediat pentru a nu se extinde si la alti dinti.
Respiratia neplacuta se datoreaza unor compusi volatili ai sulfului, produsi prin descompunerea de catre flora microbiana a resturilor alimentare de pe suprafata dintilor, a limbii, precum si din alte locuri retentive aparute in urma patologiei dentare: cariile simple sau complicate, gingivale (pungile false din inflamatia gingivala) sau parodontale, ale osului de sustinere a dintelui (pungile parodontale adevarate, manifestate printr-o carie osoasa).
Halena mai apare si in gura uscata (xerostomie, adica o scadere a fluxului de saliva, mijlocul prin care sunt "spala-te" resturile alimentare). Uscaciunea gurii apare consecutiv respiratiei cu gura deschisa din anumite anomalii dento-maxilare, obstructii nazale, precum si din cauza administrarii unor medicamente sau a unor afectiuni ale glandelor salivare
O alta cauza este lipsa igienei protezelor mobile - acestea trebuie spala-te in fiecare seara cu peria de unghii si sapun. Mirosul neplacut al gurii poate trada o sinuzita, amigdalita, o inflamatie a gatului sau pulmonara, gastro-intestinala, deficit de vitamina C (hipovitaminoza C) sau o boala de sistem (diabetul, cu mirosul caracteristic de "mere verzi").
Halena apare si din cauza ingestiei unor alimente ca ceapa, usturoiul sau in urma consumului de alcool si a fumatului.
Cum combatem halena?
Cel mai la indemana mijloc este igiena orala riguroasa, aceasta implicand nu numai periajul dintilor dupa fiecare masa, dar si al limbii, care datorita morfologiei sale, retentioneaza resturi alimentare si bacteriene, in special pe fata sa dorsala, catre baza. Nu trebuie uitate ata dentara sau apa de gura.
Important: periajul inainte de culcare e obligatoriu, pentru a indeparta resturile alimentare ce vor fi descompuse in timpul noptii indeosebi de bacterii anaerobe. In timpul zilei se poate folosi guma de mestecat, care pe langa efectul mecanic de curatare a dintilor si de stimulare a fluxului salivar contine si substante aromate. Tot in scopul curatirii mecanice si a stimularii secretiei salivare se pot folosi lichide in cantitati mai mari sau alimente tari (paine uscata), fructe si legume crude.
Vizita la medicul stomatolog la cel putin 6 luni este esentiala. Numai medicul poate depista cariile interdentare, spatiile retentive rezultate in urma unor obturatii nefinisate sau a unor lucrari protetice incorecte, afectiunile parodontale care scapa ochiului pacientului. In aceste cazuri, desi exista o igiena riguroasa si cavitatea bucala pare sanatoasa, poate persista halena. Folosirea apelor de gura, a spray-urilor sau a gumelor aromate doar mascheaza mirosul neplacut pentru o perioada de timp, insa nu il si combat. Doar tratarea afectiunilor orale duce la combaterea halenei.
Daca medicul decide ca halena nu e o consecinta a problemelor de sanatate a cavitatii bucale, atunci se impune o vizita la un medic specialist generalist.
Nu, nu ai.Asa mi se intampla si mie (am aparat dentar). Ti se intampla asta deoarece nu mananci...Mananci dimineata?
User252426 întreabă: