In primul rand pentru ca sunt cartofi si au multe glucide(care ingrasa, zaharuri) si in al doilea rand fiind si prajiti au mult ulei in ei, care nu este deloc sanatos si mai adauga si el pe langa cartofi.
Cartoful in sine este un aliment util pentru cei care au o activitate fizica intensa si un necesar caloric si de carbohidrati mare.
Cei mai valorosi nutrienti se gasesc in coaja. Curatarea si prajirea lasa produsul finit(cartoful prajit) gol, fara cantitati semnificative de nutrienti, cu exceptia amidonuli, care da doar energie si in exces duce la ingrasare.
Ei retin de asemenea si cantitati mari de ulei, care aduce si el calorii ascunse.
Oricum faptul ca ingrasa e ultima problema a cartofilor prajiti si a prajelilor, in general. Cel mai grav lucru e ca iti creste riscul de cancer si de boli degenerative.
Daca nu stii cum sa-ti distrugi sanatatea mai repede, n-ai decat sa bagi in tine cartofi prajiti cu sacul.
@andutza - Uleiul (grasimile) ingrasa si sunt daunatoare numai daca se indeplinesc anumite conditii. In primul rand daca acestea sunt asociate cu carbohidrati si daca grasimile respective provin din surse denaturate adica grasimi trans, oxidate, denaturate, cum vrei sa le zici. Coteaza si raportul omega 3/omega 6, majoritatea uleilor vegetale contin prea mult omega 6, pe cand cantitatile de omega 3 sunt insignifiante. Uleiul de in est printre cele mai apreciate, datorita cantitatii mari de omega 3 pe care il contine.
Ai auzit de dieta ketogenica? Pe o asemenea dieta, sursa principala de energie este grasimea, carbohidratii fiind redusi la minim 20-30 g/zi. Si da, paradoxal, aceasta este o dieta pentru slabit, deci poti sa tragi singura concluzile.
Desi grasimile au fost puse la zid multi ani, in ultima vreme studii medicale pe termen lung dovedesc avantajele de necontestat ale grasimilor in alimentatie. Pe langa faptul ca sunt un nutrient esential anumite tipuri de grasimi reduc riscul cancerului, al bolilor cardiovasculare, amelioreaza simptomele depresiei si ale sindromului premenstrual.
@adelina - Tu dispui de un metabolism rapid, la exterior lucrurile nu vor prezenta mari schimbari din punct de vedere al stratului adipos, insa in interior lucrurile se schimba. Aceste pseudoalimente iti vor macina organele, sanatatea incet, dar sigur.
Imi cer scuze pentru greselile din postul anterior.
@andy - Intr-adevar, prajirea amidonului produce acrilamida(afecteaza ADN-ul, cauzand probleme de fertilitate si cancer) si oxideaza grasimile, rezultand alti derivati toxici...
Unde am zis eu ceva de untura si ca mor toti? sau imi pui cuvinte in gura? Nu am sa ma leg de aberatiile care le-ai scris in primul post cu rosiile, dar hai sa te lamuresc cum sta treaba cu prajelile.
Grasimile, pe langa alte caracteristici au si un "smoking point".
"Smoking point" este temperatura la care incepe sa fumege, semn ca treaba s-a stricat rau. Adica din grasimi utile pentru organism devin substante toxice, cu POTENTIAL cancerigen.
Untura este sanatoasa pentru organism daca provine din surse curate, iar pentru prajit exista alte optinuni mai bune decat untura.
"daca era asa mureau toti"
Asta e ceva de genul: Bunicul a trait 90 de ani si a fumat Carpati toata viata. Hehe, o ceafa de porc la gratar, cartofi prajiti si vin… uite ca nu ma ingras. O viata ai… ce faci cu ea? Speri ca mai ai cateva "ture" prin lumea asta?
Geneticul este baza peste care se aseaza toate celelalte. Insa aici este o loterie: poti fi rezistent la bolile cardiovasculare si sa mori de cancer. Poti avea pielea perfecta dar sa iti cada toti dintii la 40 de ani. Poti avea o potenta sexuala mare in tinerete si sa ramai fara prostata la 50. Nu te poti baza pe faptul ca rudele tale au avut sau nu anumite boli.
Din moment ce nu putem sti decat o singura varianta a viitorului si aia doar cand ajungem la ea, suntem nevoiti sa ne folosim creierul pentru a decide calea de urmat in acest moment. Eu unul aleg sa fiu prevazator si sa am grija de mine. Prefer sa bag banii in alimente de calitate, suplimente si un mod de viata mai relaxat. Nu stiu la ce mi-ar fi folosit amintirea unei masini scumpe la 70 de ani cand singurul lucru pe care o sa-l vreau e inca 10 ani in plus.
P. S: Vezi ca sunt 400. 000 bolnavi de cancer in Romania, oare de ce?
Deoarece contin amidon, iar amidonul in contact cu uleiul prajit nu numai ca ingrasa, dar creste si riscul de cancer.
Pentru ca (,) cartofii sunt prajiti in ulei, cartofii absorb uleiul, uleiul ingrasa...si prin urmare... te ingrasi de la cartofii prajiti.
@zhady vs @andy - Intr-adevar, prajirea amidonului produce acrilamida(afecteaza ADN-ul, cauzand probleme de fertilitate si cancer) si oxideaza grasimile, rezultand alti derivati toxici...
Si eu am scris ca a existat untura pentru prajirea cartofilor dintotdeauna si nu s-au mai imbolnavit de cancer, citeste intai si nu te repezi ca-ti face rau la intelect de copiat stiu si eu, tu nu vezi ca n-ai logica daca copiezi?
Repet: orice mancat in cantitati mari ingrase inclusiv rosiile, nu este nici o aberatie.
anoooonimm77 întreabă: