| DaciaRomania a întrebat:

De ce majoritatea firmelor de băuturi carbogazoase și sucuri au băgat acum numai îndulcitori artificiali gen aspartam, sucraloza, acesulfam, ciclamat, etc, in loc de zahăr normal? Acestea nu sunt bune deloc pentru sănătate!!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
21 răspunsuri:
| VoidEternal a răspuns:

Aspartam si acesulfam sunt prezente in bauturile light cu "0 zero zahar si calorii"

Alegerea e practic intre diabet sau cancer.

| Frank51 a răspuns:

Sunt și băuturi cu zahăr, cele cu îndulcitori sunt mult mai puține. Studiile arată că îndulcitorii sunt mult mai puțin dăunători pentru sănătate, deoarece sunt în cantități mici, de exemplu xilitolul are de 3 ori puterea de îndulcire mai mare decât zaharul, deci vei avea nevoie de 3 ori mai mică cantitate.

S-au făcut studii care arată că, consumul de zahăr este mai dăunător pe termen lung decât consumul de îndulcitori.

Și să nu uităm că majoritatea indulcitorilor sunt tot naturali, extrași din plante( ia caută ștevia).

| DaciaRomania explică (pentru Frank51):

Îmi pare rău dar nu e așa! Cunosc xilitol dar nu de el vorbeam! Ăla e ok...și nu de ștevie!
Daca intri in oricare supermarket citește etichetele și vezi că cele mai multe au îndulcitori artificiali RĂI!

| DaciaRomania explică (pentru VoidEternal):

Sunt mult mai nocive decât zahărul!

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru DaciaRomania):

Cum sunt mai nocive decat zaharul?

| Kufu95 a răspuns:

Ca să facă rost de bani? Tu crezi că pe aceste firme le interesează sănătatea oamenilor?

| LisaJulie a răspuns:

Pentru a rezista cât mai mult pe raft! Simplu, asta este o strategie de marketing de ani de zile ca să se vândă mai mult

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru LisaJulie):

Zici tu ca bauturile care nu au zahar tin mai putin pe raft? De ce?

Realitatea e ca au scos bauturi fara zahar ca sa se adreseze si publicului cu diabet SUA fiind una din tarile de top unde populatia sufera de diabet. Si bineinteles si pentru persoanele care vor sa evite caloriile in plus de bauturi.

| LisaJulie a răspuns (pentru suntserios):

Băuturile carbogazoase rezista mai mult pe raft

| lizzygrant a răspuns:

1. ca sa le faca mai dulci decat bauturile fara zahar sau cu putin zahar
2. ca sa faca bani cat mai multi, ei stiu ca tot ce e dulce creeaza dependenta, de asta am kilograme in plus si sunt 1 miliard de persoane care sufera de obezitate pe Terra (Pamant)
3. nu le pasa de sanatatea oamenilor
4. nu mai stiu, cauta pe Reddit in engleza intrebarea ta: "why are sodas so sweet nowadays? they're not healthy at all." si o sa iti raspunda lumea cu dovezi stiintifice mai clare, daca asta cauti. foloseste google translate ca sa le traduci raspunsurile in caz ca nu stii engleza. Reddit e un site bun pentru dat si primit sfaturi.

| DaciaRomania explică (pentru suntserios):

Există studii științifice realizate!

| DaciaRomania explică (pentru Kufu95):

Pai tocmai cred că aici e răspunsul!

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru DaciaRomania):

Pai si ce zic?

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru LisaJulie):

Cand au indulcitori? Pe ce te bazezi cand zici asta? Eu ma indoiesc ca exista o diferenta intre data de expirare din acest punct de vedere

| LisaJulie a răspuns (pentru suntserios):

Tu când cumperi o Cola sau un Sprite la și îl ții în soare mai mult timp sau nu îl bagi în frigider, ți se par diferit gustul?

| IL0VEDINER0 a răspuns:

Pai crezi ca sucurile si cam toate alimentele procesate din comert sunt facute pentru a ne face sanatosi? Nu!
Majoritatea bolilor sunt produse de alimentele procesate. Problemele cu tensiunea, cu colesterolul, cancer, diabet, problemele cardiace si muuuuuulte altele sunt provocate de aceste substante pe care unii oameni le consuma zilnic. Pe lânga faptul ca toate aceste substante pot creea dependenta si astfel creste consumul lor, oamenii care consuma asa ceva, din cauza bolilor nu mai apuca nici pensia, caci acestea nu te vor omorâ cât timp esti "bun de munca", iti vor reduce "anii bătrânetii". Profit pentru toata lumea.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Îndulcitorii naturali sunt extrași din surse vegetale și sunt considerați alternative mai sănătoase la zahărul rafinat. Iată câțiva dintre cei mai cunoscuți:
Îndulcitori naturali calorici (conțin calorii, dar au un indice glicemic mai mic decât zahărul)
Mierea – Bogată în antioxidanți și enzime, dar are calorii și poate crește glicemia.
Siropul de arțar – Conține minerale și antioxidanți, dar are un indice glicemic mai ridicat.
Siropul de agave – Mai dulce decât zahărul, dar conține fructoză ridicată.
Melasa – Subprodus al procesării zahărului, bogată în fier și calciu.
Zahărul de cocos – Conține minerale și are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul alb.
Îndulcitori naturali non-calorici (nu afectează glicemia semnificativ)
Stevia – Extrasă din frunza plantei Stevia rebaudiana, nu are calorii și nu crește glicemia.
Eritritolul – Un alcool de zahăr obținut din fermentația glucozei, fără calorii și bine tolerat de organism.
Xilitolul – Se găsește în mod natural în unele fructe, are mai puține calorii decât zahărul și protejează dinții.
Monk fruit (Fructul călugărului) – Extras dintr-un fruct asiatic, nu are calorii și are efect antioxidant.
Recomand produsele cu șteviea, eritritol și monk fruit.
De aia este bine să-ți faci sucuri acasă, din fructe. Nu sunt nici alea curate 100% dar mai puțin nocive.

| Frank51 a răspuns (pentru DaciaRomania):

Nu există niciun studiu care să confirme ceea că îndulcitorii sunt răi, dacă sunt răi sunt mai puțin răi decât zaharul.

Îți înțeleg punctul de vedere dar nu vreau să mă contrazic pe tema asta. Poți crede în continuare că sunt răi și să nu bei băuturi cu îndulcitori.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru LisaJulie):

Nu vad ce relevanta are asta cu data de expirare. Orice băutură ținută la cald își schimbă gustul

| GabiDumitrescu a răspuns:

Ha, ha. Acum? Se folosesc mizeriile astea de zeci de ani...

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru DaciaRomania):

Pai iti tine careva pistolul la cap? Te duci frumos in supermarket sau la piata, iei fructe/legume cit mai curate, eventual bio, iti iei un slow juicer, si iti faci acasa sucuri.