| Tudorash23 a întrebat:

De ce medicii îmi dau anticoncepționale orale în cazul în care eu am hemoglobina 5? Ce conțin anticoncepționalele alea? Nu mi se pare normal sa iau asa ceva, încă sunt virgina. Am făcut transfuzie de sânge, îmi injectează fier acum, Dar nu vreau sa iau anticoncepționale. Ma puteți ajuta? Va rog mult

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
14 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Anticonceptionalele te vor ajuta sa nu mai sangerezi excesiv fara mari reactii adverse. Nu inteleg, ai acceptat transfuzia de sange cu pericolele ei majore si pe toata viata si nu accepti un tratament hormonal cu efecte excelente si reactii adverse de o mie de ori mai blande? Ce legatura are virginitatea in discutie, contraceptivele sunt, in egala masura, tratament hormonal pentru femei cu probleme genitale, indiferent de activitatea lor sexuala. Gandeste-te ca anemia atat de severa te va omori relativ repede si ca nu prea iti mai poti permite transfuzii de sange, mai ales ca esti tanara, ai o viata intreaga in fata si e posibil sa vrei copii in viitor. Pe cand contraceptive orale poti lua minim 5 ani sub o supraveghere clinica minimala cu riscuri absolut minore (aproape zero pe termen lung)

| K0sti a răspuns (pentru Brigaela):

Ia mai cititi ultimele studii despre anticonceptionale folosite pe termen lung si reactiile lor adverse! Chiar zilele trecute a fost un articol prin presa!

| somebodythatiusedtoknow a răspuns (pentru Brigaela):

In calitate de persoana din domeniul sanitar, va informez ca anticonceptionalele nu au efecte excelente si reactii adverse blande. Dimpotriva, pot produce adevarate dezastre in organism. Nu am studiat ani de zile ca sa aud astfel de afirmatii nefondate. Asa ca, fata e revoltata justificat. Nici eu nu-i recomand sa-si bombardeze organismul cu hormoni sintetici.

| Brigaela a răspuns (pentru K0sti):

Ba chiar le-am citit, dar din niste reviste medicale, nu din presa. O terapie corect condusa, cu supraveghere la 6 luni pentru pacientele cu hemoragii prelungite si abundente nu prezinta nici un risc daca administrarea dureaza maxim 5 ani. Ba chiar, morbiditatea pacientelor scade foarte mult si, se pare, speranta lor de viata creste usor. Nu mai folosi presa pentru informatii medicale. Daca esti interesat din domeniu si il intelegi, investeste 30-50 de dolari anual intr-un abonament la o baza de articole decenta si vei fi foarte multumit

| Brigaela a răspuns (pentru somebodythatiusedtoknow):

Te rog, da-mi si mie un link la studiile tale sau ale altora daca tu ai publicat mai putin in care sa se demonstreze ceea ce spui.

Am o diploma de farmacist si nu cred c-o am degeaba. Cu tot respectul cuvenit, nu vorbesc ca sa ma aflu in treaba. Lasandu-mi studiile la o parte, cunosc diferite cazuri ale femeilor care n-au mai putut ramane insarcinate dupa administrare de anticonceptionale timp indelungat. Negasind nicio alta explicatie la problema lor, medicii le-au spus ca e cel mai probabil raspuns. Asa ca, nu are rost sa ne contrazicem aici pe acest subiect.

| K0sti a răspuns (pentru Brigaela):

Da, studiul ala era facut de lucratori la CAP, nu de medici! A waste of time!

| Brigaela a răspuns (pentru K0sti):

Nu, era transcris de un ziarist fara studii medicale

Cred ca nu vorbesti ca sa te afli in treaba, sunt convinsa ca ai argumente foarte solide. Ai zis ca ai studiat multi ani problema si te-am rugat sa-mi dai un link la studiile tale (sau ale altora daca studiile tale nu au fost inca publicate) pentru a a documenta si eu si a invata. Am maxim respect pentru parerea ta, mai ales ca spui ca esti un expert in domeniu si vreau sa invat si eu.
Stii si tu ca nu exista nici un medic care sa sustina: daca nu gasesc alta cauza, hai sa presupunem ca e aia, asta nu e stiinta, e cel mult o gluma proasta.
Nu vreau sa ne contrazicem, dimpotriva, vreau sa inteleg de ce ai o alta opinie integral fata de lumea medicala si cu ce iti sustii afirmatiile, tocmai ca sa invat si eu. Desi initial tu m-ai contrazis pe mine si respectul minim (pentru tine, daca nu pentru mine) iti cere sa-ti argumentezi primul afirmatiile, uite niste studii in favoarea opiniei mele (iti dau doar rezumatele, fiindca nu iti pot da textele cu acces platit, dar sunt convinsa ca ai si tu abonament la o baza de date si poti accesa aceste articole):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22946701
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24471204
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24912842
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25003228
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25266435
Astept cu nerbdare publicatiile care sustin altceva, sunt cu adevarat interesata de problema si oricat am cautat nu am reusit sa gasesc nimic in sustinerea a ceae ce spui tu (publicat in ultimii 20 de ani)

Eu nu am afirmat niciun moment ca anticonceptionalele nu ar avea un rol important in tratamentul anumitor afectiuni. Am spus doar ca sunt de evitat, cand este posibil. Nu le prefer (medical, nu personal vorbind) in scop contraceptiv. Nu sunt medic, nu-mi asum un rol pe care nu-l am, ci vorbesc din perspectiva unui farmacist care a invatat si niste reactii adverse pe termen lung la anumite medicamente. Din pacate, se urmareste mai mult tratarea patologiei prezente printr-o metoda cat mai eficienta, fara sa se mai puna accentul pe profilaxia unor eventuale patologii asociate medicatiei. Se merge pe principiul "tratam ce-i acum, vom vedea ce este de tratat mai tarziu". Pentru unii, mai tarziu nu exista.

Hai sa vorbim stiintific, te rog. Esti farmacist, eu sunt medic, nu putem vorbi ca la piata, eu am studiat ceva acum mai multi ani si am ramas cu niste impresii. Ai zis ca ai studiat foarte mult, da-mi si mie rezultatele studiilor, te rog.

Ea nu le ia in scop contraceptiv, ci sa corecteze o sangerare care a adus-o la hemoglobina 5 (adica are risc de peste 20% sa moara din cauza anemiei si a complicatiilor ei). Gandeste-te ca a facut deja o transfuzie. Stii ca sangele transfuzat e doar izo-grup, izo-Rh, dar fara sa respecte antigenele majore de histocompatibilitate, deci daca va ramane insarcinata va avea niste riscuri de boala hemolitica materno-fetala in urma acestei transfuzii (iti dai seama ce risc vital avea de i s-a facut unei nulipare transfuzie). Hai sa vorbim despre situatia ei si cu argumente stiintifice.

Deja devine inutila aceasta polemica. Tot respectul pentru dvs., dar imi voi mentine parerea cu privire la prescrierea anticonceptionalelor ca si cand ar fi bomboane. Acestea fiind spuse, va doresc o seara placuta. Banuiesc ca pacienta in cauza va urma tratamentul pe care i-l vor recomanda medicii curanti, nu noi, pe TPU.

Ok, deci nu exista nici un argument stiintific in favoarea parerii tale. Vreau sa ramana asta consemnta, pentru ca oamenii citesc aici si pot fi nelamuriti. Multumesc