| guess_who a întrebat:

De ce miopia se corecteaza definitiv prin operatie, iar hipermetropia si strabismul nu?sad

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
8 răspunsuri:
| Cryss a răspuns:

~ Miopia : Desi miopia nu poate fi vindecata, tratamentul poate restabili vederea normala sau aproape normala.
Optiunile terapeutice includ lentilele corectoare (ochelari sau lentile de contact) si interventia chirurgicala. Folosirea ochelarilor este cea mai folosita metoda de tratament.
Lentilele corectoare fac ca lumina care patrunde in globul ocular sa fie focalizata pe retina. Ochelarii si lentilele de contact sunt tratamentul preferat pentru cei mai multi pacienti cu miopie. Ambele sunt sigure si eficiente si sunt mai putin riscante si mai ieftine decat interventia chirurgicala.
Uneori pacientii constata ca ochelarii nu ofera aceiasi claritate a vederii periferice sau centrale ca si lentilele de contact. Desi lentilele de contact ofera o vedere excelenta, ele prezinta riscul de infectie. Retetele pentru ochelari sau lentile de contact cuprind forma si puterea lentilelor.
Scopul interventiei chirurgicale este acela de a corecta tulburarea de refractie prin modificarea formei corneei. Chirurgia corectoare a miopiei este o tehnica relativ noua si cuprinde mai multe tehnici: LASIK, keratectomie fotorefractiva (ambele procedee folosesc terapia laser), implantarea unui inel cornean (Intacs) sau implantarea unor lentile intraoculare (IOLs). [aici gasesti mai multe info : http://www.sfatulmedicului.ro/print_article.php?id=647&catname=Oftalmologie ]

~ Hipermetropia : Majoritatea persoanelor cu hipermetropie nu necesita tratament .
Ochelarii sau lentilele de contact imbunatatesc vederea atunci cand aceasta este alterata.
Prin corectarea cu lentile sau ochelari imaginea se va focaliza pe retina. Ochelarii si lentilele de contact sunt prima optiune terapeutica a hipermetropiei, ambele sunteficiente, au un risc mai mic si suntmai ieftine decat procedeele chirurgicale.
La pescrierea de lentile se specifica atat forma lentilei cat si puterea ei de refractie. Ochelarii nu ofera aceeasi calitate a imaginii in centru si la periferie, pe cand lentilele de contact ofera.
In cazul in care hipermetropia este corectata fiziologic prin acomodare, pot sa apara dureri de cap (cefalee). In acest caz, prescrierea de ochelari nu va ameliora capacitatea vizuala, dar va scadea simptomele.
Procedeele chirurgicale urmaresc modificarea suprafetei corneene, asa incat imaginea sa se formeze direct pe retina. Procedurile chirurgicale folosite sunt: keratectomie fotorefractiva, keratoplastia termica, keratoplastia electrica si implantul de lentile intraoculare.
Avantaje si dezavantaje ale mijloacelor terapeutice:
- ochelarii reprezinta cea mai simpla si mai sigura metoda de corectie; dar se rup sau se sparg cu usurinta
- lentilele de contact produc o corectie predictibila si adecvata, dar cresc riscul de aparitie a leziunilor corneene si de infectii corneene. De asemenea pot fi pierdute usor sau pot fi lovite
Procedeele chirurgicale: desi la cele mai multe persoane chirurgia corecteaza total hipermetropia, la unele este necesara si dupa chirurgie corectia cu lentile sau ochelari. Procedeele chirurgicale au un risc crescut de infectii.
Terapia indicata pentru corectia hipermetropiei depinde de mai multi factori. Sunt anumite profesii care nu suntcompatibile cu anumite procedee, de exemplu profesia de pilot de avion nu este compatibila cu anumite corectii.
Anumite boli sau terapii medicamentoase pot interfera cu terapia chirurgicala, de exemplu, bolile care determina scaderea imunitatii sau anumite medicamente incetinesc procesul de vindecare in urma chirurgiei. Anumite boli ca diabetul zaharat sau stari fiziologice ca sarcina pot determina modificari ale vederii (instabilitate refractara).
Varianta terapeutica trebuie aleasa si in functie de alte afectiuni asociate. La pacientii care au istoric de glaucom, keratocon, boala inflamatorie oculara, keratita herpetica, leziuni oculare sau au suferit o interventie chirurgicala la nivelul ochiului se evita procedeele laser pentru corectia hipermetropiei.

Tratament ambulator (la domiciliu)

Hipermetropia nu poate fi vindecata sau prevenita. In cazul in care vederea necesita corectie, aceasta trebuie sa fie cat mai comoda si mai la indemana pacientului.
Pentru a imbunatati vederea se indica pauze periodice de la activitatile care suntsolicitante pentru ochi si folosirea de protectie in cazul activitatilor periculoase.
Lentilele de contact necesita o ingrijire speciala care include curatirea conform instructiunilor si depozitarea lor in cutii speciale, care se aerisesc din cand in cand pentru a impiedica contaminarea.
Dupa procedeele chirurgicale se indica uneori purtarea de bandaje, de lentile de contact speciale pentru cateva zile. Se pot administra picaturi pentru a reduce inflamatia, uneori se pot administra cateva luni dupa chirurgie.
Se indica de asemenea evitarea activitatilor sportive, folosirea de farduri sau de alte substante care sa irite ochiul sau sa permita intrarea de apa in ochi. Se interzice de asemenea dusul pentru 2 zile dupa interventia chirurgicala pentru a evita patrunderea de apa in ochi.
Vederea poate fi diminuata cateva zile dupa procedeele chirurgicale.
Simptomele de ochi uscat suntfrecvente dupa chirurgie, dar de obicei sunttemporare.

Tratament chirurgical

In cazul hipermetropiei suntdisponibile mai multe procedee chirurgicale. Prin aceste tehnici se modifica forma corneei, asa incat focalizarea sa se faca direct pe retina.
Scopul procedeelor chirurgicale este acela de a permite persoanelor cu hipermetropie sa vada bine fara lentile de corectie. Majoritatea medicilor considera ca o acuitate vizuala de 20/40 obtinuta in urma chirurgiei reprezinta un rezultat satisfacator. Persoanele cu acuitatea vizuala de 20/40 pot sa conduca masina fara sa necesite ochelari.
Procedeele laser pentru corectarea hipermetropiei nu suntla fel de uzuale ca cele pentru coretarea miopiei. In cazul hipermetropiei, corneea trebuie remodelata si intarita, lucru mai dificl de realizat decat aplatizarea care se face pentru corectarea miopiei.
Procedeele laser se folosesc pentru corectia gradelor mici de hipermetropie.
Alte optiuni, ca implantarea de lentile intraoculare, pot corecta mai usor hipermetropia.
Alte procedee folosite in terapia hipermetroiei includ lentile intraoculare cristaliniene sau inlocuirea de cristalin. Desi indepartarea cristalinului si introducerea unui alt cristalin duce la pierderea abilitatii de acomodare, acest procedeu poate fi optiunea cea mai buna pentru persoanele in varsta, la care oricum acomodarea este aproape pierduta.
Exista 3 procedee principale de corectie laser a hipermetropiei:
Keratomielia laser in situ, care foloseste unda laser pentru a inmuia partea centrala a corneei, a devenit cea mai des folosita terapie in tratarea hipermetropiei. Aceasta tehnica are simptome postoperatorii (durere) mai putin severe decat celelalte proceduri, iar stabilizarea campului vizual dupa terapie este mai rapida. Aceasta metoda este folosita pentru corectarea hipermetropiei moderate sau usoare.
Keratectomie fotorefractiva laser este un procedeu care foloseste laserul pentru a remodela corneea si a o inmuia. Acest procedeu nu implica incizii, dar este un procedeu dureros si cu vindecare mai lenta. Corecteaza hipermetropia mica si moderata.
Keratoplastia termica este un procedeu ce utilizeaza energia calorica pentru a modifica suprafatacorneei, prin scurtarea fibrelor de colagen din interiorul ei. Sunt doua tipuri de keratoplastie: noncontact (keratoplastie laser) si contact (keratoplastie prin conductie). Ambele au risc de a favoriza astigmatismul.

Terapii alternative

Hipermetropia nu poate fi corectata prin alte terapii, iar terapiile complementare, ca dieta, activitatea fizica sau masurile de auto-intretinere nu au nici un efect. [ http://www.sfatulmedicului.ro/......45_76.html ]

~ Strabism : Tratamentul strabismului, poate fi de durata mai lunga sau mai scurta. Primul pas este tratamentul optic, de prescriere a ochelarilor, care este eficient in unele forme de strabism, partial eficient sau fara efect in altele. Pentru a fi si eficienti, ochelarii trebuie purtati constant si continuu, de dimineata de la trezire pana seara la culcare. O alta metoda este stimularea ochiului ramas in urma: se acopera ochiul bun o perioada de timp suficienta pentru a-l forta pe cel deviat sa revina in pozitie normala si sa lucreze. Cu aparate speciale, in compartimente specializate din cadrul clinicilor de oftalmologie, se efectueaza sedinte de stimulare si crestere a vederii, pentru a egaliza performantele celor doi ochi, si a anula astfel si deviatia. Tratamentul chirurgical este aplicat in circa 80% din cazurile de strabism. Scopul operatiei este unul pur mecanic, de a aduce ochii in pozitie normala, in paralelism (sa priveasca drept inainte). [ http://www.farmaciata.ro/SitFiles/articol_no_ph.php?id=387 ]

Si aici :http://www.amaoptimex.ro/index.php?q=node/20 ,zice de operatia de strabism .
Ma gandesc ca poate asa o sa intelegi mai bine cum se pot trata sau nu :) , scuze daca sunt prea multe informatii :"> .

| Andrei_6051 a răspuns:

Salut, am gasit un site in care se pot trata problemele de vedere si fara operatie sau lentile de contact www.renuntalaochelari.com. Mihai

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Se pare ca si dupa operatie miopia se intoarce in foarte multe cazuri.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E o problema de anatomie. Miopia se poate opera pentru ca anatomia ochiului permite acest lucru.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu am strabism din copilarie (nu din nastere) si la 18 ma voi opera, dar depinde de cat de bun este doctorul pentru a decurge operatia cu bine si sa scap de ochelari!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai acum sa-ti spun drept despre miopie nu stiu multe, insa despre strabism stiu ca am mai fost operat de 2 ori, la ambii ochii strabism divergent prima data 3 ani si la 7 ani strabism convergent, acum sunt programat din nou sa ma operez in 13 oct tot de strabism convergent cu hipermetropie mare, ambii ochii. Sper ca interventzia asta sa aibe un efect caci am ajuns la dioptrii de +8 ambii ochii.

| Raluca_7548 a răspuns:

Miopia nu se corecteaza prin operatie.am un prieten care are miopie iar oftalmologul i-a recomandat timp de ceva ani ochelari.Hipermetropie am eu. iar doctorul mi-a dat ochelari de purtat permanent iar cu stabismul te poti naste.si din cate stiu eu nu prea sunt tratamente pentru asa ceva.

| Gogolicious a răspuns:

Miopia,Hipermetropia si Astigmatismul se opereaza.
Operatia se face cu laserul.
Ultimul tip de laser este iLASIK(totul e computerizat-inainte se folosea bisturiul).
Detaliile legate de opertie si laser le gasiti in articolul asta:
http://www.romanialibera.ro/......44763.html

La noi, doar la Bucuresti se poate face si doar la West Eye Hospital(spital privat de oftalmologie).

Documenteaza-te bine sau suna acolo si intreaba ce si cum.
Bafta!

Întrebări similare