| Theseus a întrebat:

De ce ne afecteaza o eclipsa? Adica de ce ne "avariaza" ochii cand e asa departe(stiu ca suna stupid, da' asta e logica mea...) nu tot lumina de la soare e? luna nu se atinge de soare ca sa schimbe chimic cumva acele raze...

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Air?nMeid?n a răspuns:

Ai incercat vreodata sa focalizezi lumina soarelui cu o lupa pe o hartie? Hartia va arde, eventual.
Radiatile alea iti distrug efectiv retina.

| Lola05 a răspuns (pentru Air?nMeid?n):

Lămurește-mă te rog cine anume joacă rolul de lentilă în toată treaba asta. tongue e vorba de acoperire parțială, nu de focalizare.
Oricum ar fi, e periculos sa te uiți la soare fără ochelari de protecție. Indiferent că e eclipsă sau nu happy

5 răspunsuri:
mira
| mira a răspuns:

Poti privi soarele direct numai cand este eclipsa totala de soare in faza maxima si fenomenul dureaza cateva secunde.Altfel,retina ta se poate degrada pana la orbire Au fost multe cazuri in 1999La eclipsa totala cerul se intuneca precum in amurg si pot fi vazute slab cateva stele. Unele animale sunt derutate de acest amurg si se pregatesc de culcare.Noi nu vom mai avea eclipsa totala de soare cateva decenii.

| Gizăz a răspuns:

"Nu tot lumină de la soare e?" Dar tu ce faci, când nu e eclipsă te poţi uita direct la Soare, nu? laughing)))

Ochii pot fi dăunaţi din aceleaşi motive ca atunci când nu e eclipsă: lumină puternică. Doar că atunci când e eclipsă e mai probabil să te uiţi spre Soare intenţionat, plus că nu mai e aşa deranjant. Dar pericolul rămâne acelaşi.

Lumina excesivă -repet, indiferent de eclipsă sau nu, - "inundă" retina şi ajunge în spatele ochiului. Acolo unde sunt multe celule sensibile la lumină, cărora le datorăm vederea. Când primesc prea multă lumină pot elibera nişte substanţe chimice care să dăuneze retina.

| TiberiuFasole a răspuns:

Nimeni nu a explicat cam bine, ei bine, uite explicatia sa intelegi:
Nu orbesti cand e eclipsa, ci cand apare soarele. Ochii de la eclipsa sunt obisnuiti cu intunericul, la intuneric ochii se micsoreaza. La lumina, se maresc, si cand apare soarele va fi dintr-odata o lumina imensa, ochii nu vor putea procesa acea lumina si gata. Au cedat.

| Lola05 a răspuns (pentru TiberiuFasole):

Ai dat și tu o explicație de mă doare mintea. E vorba de pupile, nu de ochi și e taman invers de ce zici tu. De fapt la lumină se micșorează iar la întuneric se măresc. Soarele nu apare dintr-o dată, ci treptat.