Grasimile au 9 cal per gram, ingrasarea din grasimi este cea mai rapid avand o alimentatie bazata pe grasimi
1. Semintele de in macinate
O sursa mai putin cunoscuta de grasimi sanatoase sunt semintele de in. O cantitate de 268 de grame furnizeaza 38, 325 g de acizi grasi omega-3, 48,3 grame de grasimi polinesaturate si 6, 2 grame de grasimi mononesaturate.
Semintele de in macinate ajuta in special la mentinerea sanatatii si tineretii pielii, completand generos si aportul zilnic de fibre si regland nivelul inflamatiilor in corp. Introduceti-le in salate, cereale sau preparatele la cuptor.
2. Pestele gras
O sursa foarte bogata de grasimi sanatoase omega-3 este pestele gras, in special somonul, macroul, heringul, pastravul, sardinele si tonul. Aceste alimente contribuie la mentinerea sanatatii cardiace si protejeaza functiile cognitive, odata cu inaintarea in varsta.
Asociatia Americana de Sanatate a Inimii sugereaza consumul a doua portii de peste gras pe saptamana, pentru a va bucura de beneficiile grasimilor sale sanatoase (o portie trebuie sa fie de marimea unui pachet de carti).
3. Fructele de avocado
Deliciosul fruct de avocado este benefic sanatatii inimii si poate ameliora chiar simptomele osteoartritei, datorita continutului generos de grasimi mononesaturate, care diminueaza nivelul colesterolului rau in organism.
Consumati fructul de avocado prin asociere cu alte alimente bogate in vitamine si minerale, astfel incat acestea din urma sa fie mai bine absorbite in corp. Atentie, insa, la cantitatea de avocado folosita in retete: o jumatate de fruct mediu furnizeaza aproximativ 115-160 de calorii.
4. Semintele
Fie ca sunt de dovleac, de floarea-soarelui sau de susan, toate aceste seminte contin grasimi sanatoase, care reduc semnificativ nivelul colesterolului LDL (rau) in corp. Consumati-le pe cat posibil in stare cruda, fara sare si neprajite in ulei, astfel incat sa oferiti organismului doar nutrientii benefici din seminte.
5. Fructele oleaginoase
Nucile, alunele de padure, fisticul si toate fructele oleaginoase sunt alimente care intretin sanatatea cardiovasculara, tocmai pentru ca au un aport important de grasimi sanatoase. Ele sunt totodata hipercalorice, de aceea este important sa le consumati cu moderatie. O portie inseamna 14 jumatati de nuci, 24 de migdale, 35 de alune de padure, 18 nuci caju sau 15 jumatati de fistic.
6. Uleiul de masline
Ingredient de baza in cea mai sanatoasa dieta a lumii, cea mediteraneana, uleiul de masline este o sursa excelenta de grasimi sanatoase (in special acizi grasi omega-3). Adaugati-l in salate sau folositi-l la gatit, tinand cont si de continutul important de calorii!
7. Ouale
Un ou mare contine pana la 5 grame de grasimi, majoritatea benefice, pe langa cantitatea mare de proteine esentiale tonusului muscular si rezervelor zilnice de energie. Unele tipuri de oua sunt chiar fortificate cu acizi grasi omega-3 (acest supliment este mentionat pe eticheta cartonului de oua). Consumati maximum un ou pe zi, pentru a evita cresterea nivelului de colesterol total.
8. Fasolea
Fasolea alba, neagra sau rosie, alaturi de boabele de soia, contribuie la restabilirea echilibrului dintre minte si trup. Motivul consta in aportul generos de grasimi esentiale omega-3, care ajuta totodata si la imbunatatirea starii de spirit.
9. Alimentele fortificate
De cand oamenii de stiinta au descoperit numeroasele proprietati benefice ale grasimilor esentiale omega-3, acestea din urma au inceput sa fie adaugate in mai multe produse alimentare fortificate cu vitamine, minerale si alti nutrienti esentiali.
Din aceasta categorie speciala pot face parte lactatele, ouale, painea, cerealele integrale sau batoanele cu multicereale.
10. Untul din fructe oleaginoase
Untul obisnuit este periculos prin prisma aportului bogat de grasimi saturate, care cresc nivelul colesterolului rau in organism. Untul obtinut din fructele oleaginoase se afla la cealalta extrema, intrucat majoritatea grasimilor din compozitia sa sunt mononesaturate si polinesaturate. In afara de untul de arahide, piata alimentara ofera si sortimente speciale, din nuci caju sau din migdale.
Untul din nuci si alune furnizeaza si proteine din plin, crescand totodata aportul de fibre. Asigurati-va ca produsul achizitionat nu are zahar adaugat si are cat mai multe ingrediente naturale si cat mai putina sare!
http://www.sfatulmedicului.ro/......oase_13045
Vitaminele nu ingrasa, doar intareste sistemul imunitar!
Si nu as recomanda prafuri si chimicale pentru ingrasat, ci mancare sanatoasa si variata: 3 mese pe zi, cate 1200-1500 de calorii la fiecare masa.
Pentru ca nu esti in surplus caloric. Vitaminele nu te vor ajuta sa te ingrasi, gainerul da. Desi probabil e plin de zahar si chimicale, mai bine iti iei niste un de arahide, fructe si dulciuri.
Din ce am mai citit trebuie sa consum peste 2000 calorii pe zi?
Depinde de multi factori.
Salut! Si eu am avut aceeasi problema. Poti sa iei in greutate punând pe tine fie grasime, fie muschi si nu cred ca vrei sa vrei sa pui grasime Si sa nu cumperi un gainer, mai ales daca nu mergi la sala. Te vei umfla ca un balon. Eu iti recomand sa mergi la sala (dar sa nu faci ce vrei tu, iti trebuie un program regulat, deci trebuie sa te documentezi inainte, gasesti foarte multe informatii pe internet) sau sa incepi acasa cu niste exercitii (desi daca vrei sa vezi rezultate mai rapide si mai proeminente iti recomand sa mergi la sala, acolo gasesti mult mai multe echipamente si poate pe cineva care sa te ajute). Fiecare corp este diferit, trebuie sa vezi ce functioneaza cel mai bine pentru tine. In plus trebuie sa ai un program regulat cand vine vorba de mese, sa mananci ceea ce trebuie si suficient. Desigur, nu trebuie sa te fortezi, dar daca mai adaugi niste gustari cu poate va merge. Cel mai bine este sa mergi la un specialist daca chiar iti doresti sa vezi o schimbare rapida, dar este costisitor, deci iti recomand sa te documentezi de pe internet in ceea ce priveste dieta si exercitiile.
Bafta!