Pt ca uleiul nu e asa bun. Daca ii faci in ulei de masline nu ai treaba pentru ca e sanatos si mai curat la fel ca benzina. Uleiu de floarea soarelui e ca motorina.
Tare de tot mgtow! Cu ce e mai buna motorina decat benzina!?!? Pfiu. Bun argument. Ca e mai ieftina.
Uleiurile alimentare se pot categorisi in functie de temperatura la care scot fum. Uite aici o lista.
- ulei de floarea-soarelui: 227°C (rafinat), 107°C (nerafinat - presat la rece)
- ulei de rapiță: 204°C (rafinat), 107°C (nerafinat)
- ulei de măsline: 210°C (virgin), 160°C (extravirgin)
- ulei de cocos: 177°C (nerafinat)
- ulei de palmier: 235°C (rafinat)
Cand uleiul incepe sa scoata fum inseamna ca incepe sa isi schimbe compozitia chimica. Apar radicalii liberi adica incepe sa devina toxic.
Cu cat temperatura de ardere e mai mare (cand incepe sa scoata fum) cu atat vei pastra lucrurile bune in el mai mult timp.
Deci, ca sa il luminam si pe mgtow: 210 grade la uleiul de masline
rafinat sau 107 daca folosesti extravirgin de masline (ala foarte scump cu care nu cred ca iti prajesti cartofii si nici ala din pasta de masline) e cea mai nefericita solutie de prajit cartofii. E de preferat uleiul de floarea soarelui (227 e mai mare decat 160, daaa?) la prajit, sau si mai bun e uleiul de palmier (235). In fast-food-uri uleiul de palmier se foloseste.
Insa, sa-i dam dreptate si lui mgtow (ca a auzit el ceva de uleiul de masline ), acesta e de preferat in salate, presat la rece, extravirgin pentru alti compusi care fac bine la organism. (dar nu la cartofi prajiti, bine?)
Ray, sanatos e si cel rafinat si cel nerafinat. Depinde in ce cantitate il consumi. Cel nerafinat are in plus niste elemente care se pierd prin rafinare (fierbere). Dar totodata e mai "gustos" si mai "curatit" de arome cel rafinat. Foloseste-le cu moderatie pe toate.
Pentru prajit e mai bine sa il folosesti pe cel rafinat (temperatura de ardere e mai mare), pentru salate, ciorbe (pus la final cand ai stins focul) cel presat la rece/extravirgin. Bon apetit!
Asa cu cancerigen depinde cum ai norocul, copii scopul vieti este moartea, din clipa cand existi mor celule, se refac altele, cu cat imbatranesti cu atat celule devin tot mai anormale sa spun asa, depinde si de genetica, sistemul imunitar cum raspunde acelor celule anormale
Cand sare inseamna ca are apa in el. Uleiul are temperatura de fierbere mai mare de 100 grade iar cand ajunge o picatura de apa in el(care fierbe la 100) sare. De fapt apa e cea care sare. Incearca unul ceva mai scump, fabricat in Romania. Unirea de la Iasi, Bunica. Cele foarte ieftine sunt aduse din afara si nu stii cat ulei din floarea soarelui au.
Si mai urmareste ceva: sa nu ai cratita acoperita si de pe ea (din interior) sa picure uleiul in apa.
Pizza e o bomba calorica, o singura felie = 750 de calori, nu aduce nimic benefic organismului uman,decat grasimi si alea rele,daca ar fi grasimi sanatoase as recomanda, cartofi prajiti sunt si ei bombe calorice iar ce e nutritiv se pierde, consumi acel ulei cancerigen + cartofi aia fara nimic bun, consuma cartofi fierti sunt foarte sanatosi, necesari sau cartofi dulci
Pentru că prăjeala irită colonul în mod repetat de câte ori este consumată. Cartofii prajiti in uleiuri sunt extrem de daunatori, deoarece contin amidon, iar grasimile incinse in preajma amidonului genereaza o substanta numita acrilamida. Acrilamida este o substanţă potenţial toxică și nocivă pentru sănătate posibilă canceroasă consumată în cantități mari. Acrilamida se formează în mod natural atunci când alimentele care conțin amidon sunt prăjite sau coapte. Cartofii pai, biscuiții, fursecurile, pâinea prăjită, caramelul, carnea prăjită, chipsurile, cerealele glazurate, papanașii, gogoșile, fast-food-ul – toate conțin acrilamidă.
Prăjirea sau coacerea cerealelor și cartofilor provoacă formarea unei cruste maronii bogată în acrilamide lucru care treptat ar putea îmbolnăvi organismul.Organele cele mai afectate sunt stomacul, ficatul şi colonul: în stomac, alimentele stau un jur de 2 ore, în intestinul subţire alte 2 ore. Prin urmare tot ce filtrează intestinul subtire ajunge la ficat care este cel mai important. Astfel, acest organ este supus la maximum toxinelor din hrană.
De preferabil se recomandă ca prăjelile să fie consumate în cantităti reduse pentru a nu ajunge cu timpul la un anumit stadiu de îmbolnăvire a ficatului și colonului. Cele mai recomandate sunt ciorbele, salatele, pireul, salata de vinete, salata de cartofi, salata de biof, zacusca, cartofi înăbușiți cu castraveți acri, ouă fierte, peste la grătar cu lămâie, tocănițele, tocăniță de cartofi cu costiță afumată, piept de pui file la cuptor cu legume, sau în special mâncărurile preparare prin fierbere.
Hai sa nu exageram. Sunt foarte buni, la fel si pizza. Considerand normale toate valorile analizelor tale de sange, daca esti moderat la consum nu patesti absolut nimic, doar nu-s otravitoare. Pofta buna.
Salut/Buna
Cartofii prajiti nu sunt buni din 2 motive:
1. Ulei in excess, dauneaza si are multe calorii.
2. Sunt prajiti, asta este cea mai importanta idee. Cartofii sunt sanatosi ca produs, dar nu prajiti.
Orice mancare prajita e nesanatoasa pentru ca e cancerigena pe termen lung, nu au valoare nutritiva, si au multe grasimi, calorii si colesterol rau
În general ce este prăjit în ulei nu este sănătos. Dar dacă nu i consumi foarte des nu se întâmplă nimic.
Carmen133 întreabă: