Dincolo de oboseala fizica si psihica, din cate stiu in timpul somnului se reface si sistemul imunitar, astfel o perioada mai indelungata fara somn(zile) duce si la scaderea sistemului imunitar care poate provoca afectiuni grave. Mai sunt si alti factori desigur.
Nu putem intelege pe deplin importanta somnului. Stim doar ca somnul este un proces de crestere. Acesta restabileste energia organismului care a fost consumata pe parcursul activitatilor din timpul zilei.
De asemenea, somnul este timpul in care organismul se repara. Tesutul muscular este reconstruit; cresterea hormonala se secreta in timpul somnului, fiind importanta in cresterea copiilor, dar si la adulti pentru reconstruirea tesuturilor.
Daca facem o comparatie cu o masina, aceasta are nevoie de schimb de ulei. Daca nu este alimentata, masina poate merge dar nu asa repede si lin. Asa si cu organismul.
Somnul este si un timp pentru restabilirea energiei mentale. Ne petrecem toata ziua gandind si creand, folosindu-ne toate resursele.
Pentru a intelege importanta somnului, sa ne gandim cum suntem cand nu dormim cat trebuie. Ne afecteaza personalitatea si simtul umorului. Devenim iritati si mai putin toleranti. Lipsa somnului afecteaza gandirea noastra, cunoasterea etc.
Asadar...noapte buna, copii
Somnul este un proces fiziologic foarte complex prin care Creierul şi Corpul uman alternează între perioade foarte active şi perioade liniştite dar nici o dată nu încetează activitatea. Somnul reprezinta o necesitate a vietii, rolul sau in mentinerea sanatatii fiind la fel de important ca si cel al aerului, alimentelor si apei. Daca somnul este perturbat, indivizii nu isi mai pot desfasura activitatile in mod eficient, acesta afectand aproape toate aspectele vietii.
Pai stii cum explodeaza un bec daca il tii cateva zile aprins? asa si cu noi, trebuie sa facem o pauza, si asta nu poate fii doar vacanta... Organismul uman e o masinarie, si e,, setat,, sa functioneze maxim 16 ore din 24. Am zis MAXIM...
cristina45crisss întreabă: