Pe foarte scurt, corpul nostru e o masinarie incredibila. Febra apare in majoritatea cazurilor atunci cand in corpul nostru exista organisme straine/daunatoare: bacterii, virusuri... Corpul isi creste temperatura pentru a ajuta sistemul imunitar sa lupte cu acele microorganisme, majoritatea bacteriilor sunt sensibile la variatile de temperatura, si febra apare tocmai pentru a omora aceste bacterii si pentru a face ca organismul nostru sa fie un loc neplacut pentru ele.
Temperatura corpului e controlata de o parte a creierului numita hipotalamus si febra poate sa apara si atunci cand acest centru din creier este "bolnav" si nu functioneaza bine sau e "dereglat" de anumite substante/medicamente/droguri.
Febra mai poate sa apara, mai rar insa, si in alte afectiuni, insa nu intru in mai multe detalii.
Febra nu este nimic altceva decât o reacție de apărare a organismului supus la atacuri cu viruși și bacterii, un răspuns al sistemului imunitar
În momentul în care organismul tău este bombardat de corpuri străine (adică microorganisme precum bacteriile neprietenoase, pentru că există și bacterii prietenoase de care avem nevoie), el intră în stare de alertă și crește ușor temperatura pentru a ajuta procesul de eliminare a acestora din corp. Celulele albe, soldățeii corpului, pornesc în căutarea "străinilor" răi și îi ucid, iar temperatura crescută a corpului ajută la moartea lor mai rapidă, pentru că nu suportă prea bine căldura.
Totuși, febra trebuie verificată constant cu ajutorul termometrului corporal, deoarece dacă depășește 39 de grade, crește foarte tare riscul de a avea convulsii, delir și de a se coagula sângele în vene. Din acest motiv, febra care ajunge la 40 de grade trebuie neapărat scăzută pentru a nu provoca leziuni cerebrale ireversibile (adică probleme la creier care nu se vor mai vindeca niciodată).
Febra numită şi pirexie se defineşte ca o creştere a temperaturii interne peste valoarea nomală a organismului (de obicei, 37°C) (temperatură rectală mai mare decât 38°C, temperatura orală mai mare de 37, 5°C, temperatură axilară peste 37, 2¬¬¬°C, iar cea auriculară peste 37, 2°C ). În general febra arată existenţa unui proces anormal în corp. Efortul fizic, temperatura ridicată a mediului ambiant şi vaccinările obişnuite ale copiilor pot duce de asemenea la creşterea temperaturii corpului.
Febra nu este o boală, ci, mai degrabă, este un simptom sau un indicator al unei tulburări apărute în organism. Febra nu poate indica ce afecţiune o produce. Ea poate apărea în cursul unei infecţii bacteriene sau virale, ca reacţie la o alergie la alimente sau medicamente sau poate apărea ca o supraîncălzire în cazul expunerii la soare sau prin joacă.
Febra se face sistemul imunitar se lupta cu infectia, boala, ex esti racit/a sistemul imunitar se lupta cu raceala iar din cauza luptei trupul tau se incalzeste.
Eu acum am febra, ma ameninta raceala , dar las sa treaca de la sine, medicamentele iti fac mai mult rau decat bine, deci daca ai febra lasa sa fie macar stii ca sistemul tau imunitar isi face meseria