| LTAA a întrebat:

De ce se întâmplă, uneori, ca eu să casc, apoi, imediat să caște altcineva?
Mulțumesc anticipat!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Desi pare o explicatie pretentioasa, cascatul este un act reflex de inlaturare a tensiunii psihice. Se spune ca este de ajuns sa te gandesti la cascat pentru ca el sa si apara.

cascatul

Oamenii de stiinta au descoperit ca actul de a casca este comun tuturor vertebratelor (fie ele mamifere, pasari sau pesti), la fel ca si tusea, clipitul ori respiratia. Oamenii casca dinainte de a se naste, tehnicile ecografice moderne demonstrand ca bebelusii casca inca din burtica mamei.

Odata aparuta senzatia de a casca, este imposibil sa ne mai oprim. De fapt, chiar nu este indicat sa ne abtinem de a casca. Timp de cateva secunde, cat dureaza cascatul, creierul se detensioneaza si se alimenteaza cu oxigen. Atunci cand cascam se contracta diafragma, care este cel mai mare muschi al organismului, dar si musculatura toracica, ceea ce face posibila puternica inspiratia cu care debuteaza cascatul. Gura se deschide, contractandu-se muschii faciali si cei ai gatului, laringele si trompa lui Eustachio se deschid la randul lor. Uneori, atunci cand cascam, in coltul ochiului se poate ivi chiar si o lacrima. Ceea ce urmeaza dupa un cascat sanatos urmeaza o senzatie placuta de relaxare.

De retinut! Cascatul nu este intotdeauna un semn al oboselii. Cascam atunci cand ne este foame sau cand ne-am saturat, cand ne este somn sau cand ne trezim, sau cand stam prea mult intr-o incapere neaerisita.

Potrivit oamenilor de stiinta, cascatul este molipsitor. De fapt, putem verifica acest lucru si singuri. Priviti pe cineva cum casca si veti observa ca la scurt timp dupa asta ne apuca si pe noi cascatul. Nu este vorba, insa, de imitatie, ci de un raspuns automat atunci cand vedem, auzim sau ne gandim la cineva care casca. In opinia cercetatorilor, cascatul molipsitor/ contagios ( si care se intalneste doar la oameni, cimpanzei şi caini) mentine grupurile in aceeasi stare, iar pe membrii lor gata sa lucreze/ reactioneze impreuna. Cu alte cuvinte, cascatul ii ajuta pe membrii unui grup sa isi coordoneze activitatile.



5 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Se zice ca e molipsitor cascatul

| kar1GaNNN a răspuns:

Buna.
Căscatul, despre care oamenii spun de multă vreme că este contagios, este un fenomen care se transmite nu doar de la om la om, ci şi de la om la câine, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii japonezi.
Autorii studiului consideră că irezistibilul impuls de a căsca se transmite într-adevăr de la oameni la câini şi acest fenomen reprezintă de fapt o formă rudimentară de empatie.

| Lαrisα a răspuns:

Inseamna ca va e somn. big grin

| elen1987 a răspuns:

Am impresia ca esti pe aceeasi unda cu persoana respectiva, ori poate fi si din cauza atmosferei.