| Ðσℓℓɴιηנα a întrebat:

De ce sughitam? Ce provoaca sughitul?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
14 răspunsuri:
| DrunkenRat a răspuns:

Sughitul este manifestarea contractiilor spastice aparute la nivelul diafragmei. Episoadele scurte de sughit apar foarte frecvent si nu pot fi evitate. Cauza exacta de aparitie a sughitului ramane insa incomplet cunoscuta, insa, cateva din cauzele posibile ar fi:
Băuturi carbogazoase
Lipsa de apă
Mâncatul prea repede
Băutură rece la mâncare caldă
Râcâitul
Mâncare foarte iute (piperată)
Râsul viguros
Tușitul
Plânsul tare
Vorbitul excesiv
Lipsă de vitamine
Laringită
Anestezie generală
Infecții
Operații
Tumori
Diabet
Vomitat

| Ðσℓℓɴιηנα explică (pentru DrunkenRat):

Multe cauze. Din alea enumerate am vreo 3. Multumescwinking

| DrunkenRat a răspuns (pentru Ðσℓℓɴιηנα):

Cu multa placere. happy

| BarBye a răspuns:

Sughiţul este o contracţie bruscă, involuntară şi spasmodică a a musculaturii inspiratorii, în special a diafragmului, care oprește fluxul de aer și produce un sunet caracteristic.

Mecanismul de producere al sughiţului este inspiraţia spontană provocată de o contracţie bruscă a diafragmului. Oprirea subită a inspiraţiei cu zgomotul respectiv este cauzată de contracţia clonică a glotei şi vibraţia corzilor vocale sub acţiunea curentului de aer care, absorbit brutal, trece vijelios prin orificiul glotic întredeschis. Factorii declanşatori pentru sughiţ sunt reprezentaţi de stimulii nervoşi de la nivel visceral, periferic (diafragma, stomac, pleure, abdomen), conduşi prin nervul frenic sau vag, pe cale umorală (uree, în insuficienţa renală), sau prin stimuli care acţionează direct asupra centrilor nervoşi (procese patologice cerebrale).

Sughiţul poate apărea la orice vârstă, fiind mult mai frecvent în rândul bărbaţilor. Apare de obicei pentru perioade scurte și durează secunde sau minute.

Sughiţul poate fi trecător sau de lungă durată, sughiţul de lungă durată putând fi semnul unor boli grave. Sughiţul de lungă durată poate fi de origine centrală şi de origine periferică. Reflexul de sughiţ are un centru la nivelul creierului. Sughiţul central poate indica meningită, tumorile cerebrale, arteroscleroză sau chiar coma diabetică. Sughiţul de origine periferică apare când nervul frenic (nervul motor al diafragmei) este iritat din cauza unor afecţiuni ale organelor interne.

Sughiţul care persistă mai mult de 48 de ore implică adeseori o afecţiune fizică sau metabolică. De asemenea, sughiţul poate apărea şi un sughiţul incoercibil, care nu se mai oprește, este rar și poate dura continuu luni sau ani de zile. Sughiţul survine de obicei cu o frecvenţă de 4 până la 60 pe minut. La bărbaţi, mai mult de 90% din cazuri au o bază organică, în timp ce la femei este mai probabilă o cauză psihogenă.

Cauze sughiţului sunt în cele mai multe situaţii necunoscute: poate fi vorba de tumori cerebrale, cauze ischemice sau locale.
Sughiţul poate fi determinat de alcoolism, leziuni ale sistemului nervos central (tumori, boala Parkinson), iritarea membranei timpanice, corpi străini, faringită, laringită, suferinţe digestive (ulcer, colecistită, colite), cauze metabolice (gută, diabet) sau medicamentoase etc.

Orice persoană care sughite foarte frecvent are trebui să se prezinte la un control medical. Dacă sughiţul este idiopatic (nu este legat de nicio afecţiune) și nu există o explicaţie clară a bolii, se caută alte simptome care împreună cu sughiţul pot fi simptomele unei afecţiuni.

| Ðσℓℓɴιηנα explică (pentru BarBye):

Aoleo nu stiam ca-i grav. Mersi kiss

| DrunkenRat a răspuns (pentru Ðσℓℓɴιηנα):

Nu este grav! Numai daca persista mai mult de 24 de ore, atunci trebuie sa vorbesti cu un medic.

| Ðσℓℓɴιηנα explică (pentru DrunkenRat):

Pfiu ca m-am speriat happy

| TukAnk a răspuns:

Sughitul este o contractie brusca,involuntara şi spasmodica a musculaturii inspiratorii, in special a diafragmului, care opreste fluxul de aer si produce un sunet caracteristic...cauzele care determină sughitul,in cele mai multe situatii,ele nu sunt cunoscute,dar totusi pot fi provocate de alcoolism(deci ipoteza asta ramane valabila,o persoana care a baut lcool ar putea sughita fara alte motive),leziuni ale sistemului nervos central(tumori,boala Parkinson),iritarea membranei timpanice, corpi străini,faringită,laringită,suferinţe digestive(ulcer, colecistită,colite),cauze metabolice(gută, diabet)sau medicamentoase...te-a apucat sughitul si nu stii cum sa te mai opreşti,incearca:sa bei un pahar cu apă rece,sa iti tii respiratia, maseaza intens in zona cervicala sau suge o bomboana, succes!

Răspuns utilizator avertizat
| Criiistinutsa a răspuns:

Sughitul este manifestarea clinica a contractiilor spastice aparute la nivelul diafragmei, contractii ce se repeta de mai multe ori pe minut. Diafragma este o structura musculo - fibroasa care separa cavitatea toracica de cea abdominala si care prezinta cateva orificii prin care trec diverse structuri anatomice din torace catre abdomen (esofag, aorta, vena cava). sughitul este o actiune involuntara, reflexa, spasmul muscular care sta la baza sughitului determinand patrunderea aerului in plamani, aceasta fiind ulterior oprita brusc prin inchiderea epiglotei. Aceasta succesiune de momente va determina aparitia zgomotului caracteristic sughitului. Termenul medical de specialitate pentru sughit este "singultus" si are originea in limba latina. Episoadele scurte de sughit apar foarte frecvent si nu pot fi evitate.

| deliapisicutza a răspuns:

Sughitul e un reflez neconditionat, nu se stie cu exactitate cauzele, dar unele din ele ar fi alea la care a dat ea copy paste mai jos...:p

| thechristine a răspuns:

Sughițul apare din cauza unei perturbări la nivelul căilor nervoase care leagă creierul de diafragm. Așa se explică și de ce apare, uneori, în timpul situațiilor emoționale sau când apar schimbări de temperatură. De asemenea, sughițul poate apărea după ce înghiți prea mult aer, mănânci prea repede sau prea mult, bei alcool sau în momentele în care ești agitat sau neliniștit. Citeste tot articolul aici
https://www.libertatea.ro/stiri/cum-scapi-de-sughit-2245731

| Sobolan123 a răspuns:

Sughitul se provoaca cand te grabesti... Exemplu: Cand te grabesti sa mananci incepi sa sughiti
sper ca ai inteles ceva big grin

| patriciamaryy a răspuns:

Te poate pomeni cineva. de exemplu eu asa am facut ca sa scat tot pomenesti persoane pe care le cunosti dar lent un nume si vezi daca mai sughiti apoi daca sughiti inseamna ca nu e acea persoana funda

Întrebări similare