Te ai contrazis singur in intrebare. Zici ca esti conditionat sa te vaccinezi si pe urma tot singur zici ca poti sa mergi si doar cu test. Deci pana la urma ce vrei sa intrebi?
Vaccinul este gratis... Testul nu... Intelegi nelamurirea mea? De ce testul ma costa +200 lei si vaccinul nu? De ce sunt conditionat sa ma vaccinez pentru a trece granita gratuit?
Nu ești conditionat sa te vaccinezi pentru ca ti se ofera si alta varianta.
Statul iti pune la dispoziție o varianta gratis. Daca tu o refuzi, platesti. Sau stai acasa. Simplu.
Nu e gratis, se deduce din asigurarea medicala.
Ca să nu devii o povară pentru sistemul medical de acolo în cazul că te îmbolnăvești.
Pentru ca e singura solutie momentan. Nu vrei vaccin, stai naibii acasa.
Si vezi ca esti prost informat, se poate iesi din tara fara probleme, chiar si fara vaccin.
Una la mână: nu te obligă nimeni să faci vaccinul!
Doi la mână: vaccinul te ajută să nu crăpi!
1. Nu te-a obligat nimeni sa te vaccinezi. Esti liber sa nu te vaccinezi. Dar asa cum tu esti liber sa nu te vaccinezi, la fel si altii sunt liberi sa nu te primeasca nevaccinat/netestat la ei in tara. Sau credeai ca doar TU ai libertati, iar ceilalti nu au?
2. Sa intrebi "de ce sa ma vaccinez daca vaccinul nu garanteaza protectie 100%" este ca si cum ai intreba de ce politistii si militarii poarta veste antiglont, daca oricum cineva ii poate impusca in fata.
Asimptomaticii transmit mai rar, la fel și vaccinații, la unele persoane asa a fost. Cantitatea de virus se multiplica în corp și atunci omul este mai contagios decât dacă cantitatea de virus nu se mai multiplica, dar depinde de la un caz la altul. Dacă doi vaccinați se întâlnesc sunt șanse mai mici sa transmită virusul amândoi, dacă unul e vaccinat și altul nu sunt șanse mai mari
Unii medici de știință sunt de accord asupra unui fapt că nu există un vaccin 100% impotriva eliminării unui virus, adică să devii "sfânt medical" după ce ți-ai făcut vaccinul. Când vine vorba de virusuri, doar se ameliorează, pentru că se crede că nu suntem atât de avansați să eliminăm un virus. În timp ce, majoritatea bolilor sunt bacteriene, și de asta sunt ușor să ne imunizăm împotriva lor. Toți banii care s-au investit în creearea vaccinurilor presente (covid, în particular) sunt pentru ameliorare; la fel și mii de creme și pastile pentru a "vindeca" ceva de sănătate, când de fapt pentru majoritatea este vorba despre "ameliorare". Partea "bună", nu mori tu, doar dacă nu prinzi vreo altă variantă de virus covid mai periculoasă, în schimb, încă poți fi purtător de virus...
Pentru că dacă sunt în fața a două uși și pe una scrie că în spate e un terorist ce o să mă împuște și pe cealaltă scrie că e posibil să fie un terorist care să mă împuște voi alege ușa a doua din motive evidente.
Gasiti prospectele la toate variantele pe internet.
Atentia totusi la acest paragraf ce este identic:
"Cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)
•reacție alergică severă"
Adica orice. Paralizie, infertilitate, moarte, dereglarea sistemului nervos.
Chiar tu spui: "ne va ameliora forma pe care o vom face".
Si apoi, cine te obliga sa iesi din tara?
Este doar constrangere, ca sa nu-si asume responsabilitatea.In momentul in care devine obligatoriu statul raspunde de eventualele efecte adverse.
"De ce suntem conditionati sa ne vaccinam (nu avem voie sa iesim din tara decat cu test daca nu suntem vaccinati si etc)"
Ai voie sa iesi din tara. Problema e ca alte tari nu te primesc; te trimit inapoi. Asta dintre cele care cer vaccin/test, exista si tari care nu cer. (Prin extensie, companiile de zbor nu te lasa sa urci daca nu prezinti dovada ca indeplineste conditiile impuse de tara de destinatie, ca doar nu s-o intoarce avionul pentru tine.) In plus, atata timp cat ai alternativa (test, poate trecere prin boala, in functie de tara) la vaccinare, nu esti conditionat sa te vaccinezi. Ca tie nu-ti convin alternativele, asta e deja alta poveste.
"daca vaccinul nu garanteaza ca nu vom mai purta virusul, ci doar ne va ameliora forma pe care o vom face"
In primul rand, e o diferenta destul de mare intre a fi intubat si a sta lesinat in patul tau cu ceva febra, nas infundat si ceva tuse. Pana la urma, scopul principal e sa nu mori, respectiv sa nu ai nevoie de spitalizare.
In al doilea rand, chiar daca difera % in functie de vaccin, varianta si categorie de varsta, toate protejeaza intr-o masura impotriva imbolnavirii (mi se pare ca % minim e 60% la AZ si 88% la Pfizer; la celelalte nu am vazut date prea recente). Virusul intra, dar e omorat inainte de a se inmulti, deci nu prea ai cum sa-l transmiti. Asta inseamna mai putini oameni care transmit, deci mai putini care se imbolnavesc - ceea ce cam orice tara isi doreste. Daca faci boala, simptomatologia e redusa si ca timp si ca intensitate, deci, din nou, sanse mai mici de a transmite. Logic luand-o, cine transmite mai mult: cel care isi tuseste plamanii sau cel care are nasul infundat? Chiar si comparand tusea, e una sa tusesti de cateva ori sau toata ziua.
In al treilea rand, incarcatura virala e mai scazuta in cazul vaccinatilor simptomatici (pentru ca virusul nu apuca sa se reproduca atat de mult). Perioada in care sunt contagiosi e, de asemenea, mai scurta. Luand-o logic, cine o da la mai multi: cel care e contagios 7 zile sau cel care e contagios 14 zile?
Pe scurt: vaccinatul are sanse mult mai mici de a transmite comparativ cu nevaccinatul (probabil cu exceptia celui care a trecut prin boala si inca mai are imunitate).
Practic, tarile care impun conditiile respective vor sa reduca sansele de a creste numarul de cazuri. S-a vazut deja cam prin toata lumea ce bine merge cu numarul de cazuri mari si spitale suprasaturate, fie ca privim dpdv moral, fie practic.
Carmen133 întreabă: