M-am apucat de fumat in facultate, din curiozitate. Apoi, cand mergeam, dupa cursuri, la o pizzerie, daca ceilalti fumau, fumam si eu.
Fumez cand am pofta. De obicei cand am musafiri, sau cand ies in oras, la o cafea, sau cand am nervi.
Am incercat sa ma las, n-am rezistat mai mult de o luna. Toti prietenii mei fumeaza. Pur si simplu n-am rezistat tentatiei.
In momentul de fata, pot fuma 1 tigara azi, sau un pachet maine. Totul depinde de imprejurari.
Eu una nu fumez, dar interesante intrebari, iti spun despre sotul meu ca fumeaza:din prostie si anturaj sa apucat de fumat: de fumat fumeaza de multi ani in urma, de lasat odata tigara devenita drog cum te poti lasa de ia, in mare parte uni fumatori considera tigara un atu de descarcat nervi pe ia,(datorita greutatilor, problemelor)si e greu sa te poti lasa de fumat, iti trebuie doar vointa si sa iti doresti cu adevarat sa te lasi de fumat.(un obicei il capeti de dezvatat mai greu )
Am uitat sa precizez : fara raspunsuri de genu' - de ce? : "din prostie". Asta este doar o forma de a evita adevaratul motiv si in plus nu are logica.
@mihaelacorlade. Nu vreau raspunsuri de la intermediari pentru ca nu ma ajuta prea mult. Tu nu ai de unde sa stii adevaratul motiv pentru care el a inceput si continua sa fumeze.
Vreau sa aflu mai mult cum gandesc cei care fumeaza si de ce anume continua (eu as c-am stii dar vreau sa vad care are curajul "sa recunoasca" si daca s-ar confirma o teorie - de aceea am zis ca pot scrie si ca anonim).
Pot sa zic ca eu fumez din liceu... intr-adevar nu mult da fumez un pachet pe saptamana... de ce m-am apucat de fumat... buna intrebare... cred ca din prostie... asa cand esti adolescent incerci sa fii cat mai "cool" chiar daca acum realizez ca e o prostie, curiozitatea poate ar mai fi un motiv, de ce fumez? stau si ma gandesc... sincer nu mi-am pus intrebarea aceasta pana acum... fumez pentru ca imi place, imi pica bine dupa o ora sau doua de munca o pauza de tigara, ma relaxeaza... desi stiu ca nu e sanatos si sunt in claritate cu toate riscurile acestui obicei prost tot o fac si nu am de gand sa ma las... de ce nu ma las? nu ma las pentru ca nu vreau, daca as vrea as putea sa ma las avand in vedere ca acasa nu fumez nici o tigara, sau in week and cand nu lucrez nu simt nevoia...
@tundenana. Probabil, tu faci parte din categoria fumatorilor cu cele mai mici sanse de a se lasa de fumat si iti spus si de ce. Primul pas in tratarea dependentei este recunoasterea faptului ca esti dependent. Daca nu reusesti acest lucru nu ai cum sa te lasi.
In legatura cu starea de relaxare. Odata ce ai inceput sa "consumi" tutun corpul tau nu va mai produce in corp substanta care ajuta la relaxarea organismului si de aceea simtii mereu nevoia de o tigara.
Cum privesc eu lucrurile "din exterior" : Avantaje 0% - Dezavantaje 100%. Ei bine, de ce nu vrei sa te lasi? (daca imi poti spune cel putin un avantaj login si concret care ti-l ofera tutunul ma voi apuca de fumat).
@crisa. Cum s-ar manifesta "pofta" care o simti. Vreau sa stiu daca, intr-adevar, tutunul preia toate functiile organismului de a se putea calma.
Adry, tu nu ai cum sa intelegi poftele astea si nici ce a spus tundenana daca nu esti fumator/oare.Eu chiar le intelg perfect.Am scris si eu un raspuns care era aproape identic cu cel al lui tundenana, dar nu s-a salvat si mi-a fost lene sa rescriu.Nu incerca sa intelegi daca nu ai trecut prin asa ceva.Asta e si la mine: nu vreau sa ma lkas pentru ca 'a fuma' pentru mine e o placere.
1/din curiozitate, si am continuat, ca sa ma dau rotund
2/fiindca se fac tigaretele ( insa fumez si cu pipa) si cateodata de moft
3/Ce sens ar avea cand nu simt ca ma afecteaza(nu stiu ce este medicul ); apoi daca tot am fumat cam 52de ani ( nu am pus la socoata anii copilariei ) si inca pot fugi chiar si pe deal in sus ce rost ar mai avea
am raspuns foarte sincer, daca vreti credeti ori ba!
petru b./Cluj
Adry, cand vine o prietena pe la mine si ne asezam la masa, ne aprindem si tigarile. Cu sau fara cafele. Daca nu am o tigara, cu care sa ma joc in timp ce vorbesc (sau ascult), atunci gasesc altceva. Sa fie asta un tic, si nu un drog? Hai ca mi-ai dat de gandit...
In alta ordine de idei, cand cineva ma enerveaza foarte tare, prefer sa aprind o tigara decat sa urlu ca nebuna. Iar in timp ce trag cu nesat din drogul asta, imi vin zeci de ganduri in minte, cu solutionarea problemei respective (si iarasi, tind sa cred ca este un tic, pentru ca ma invart de colo colo si invart tigara intre degete...)
Bune intrebarile tale, m-ai facut sa reflectez serios asupra porblemei. Cu alte cuvinte, as putea inlocui tigara cu... un creion... Nu? Hmm...
Stimate domn eu am spus doar adevaru indiferent de ma crezi sau nu stiu foarte bine ce zic si nu ma deranjeaza sa fiu contrazisa dincantra fiecare sia spus parea mai mult sau mai putin dei crezi tu sau nu :eu apreciez raspunsurile lor. dar ca intrerbare oare de ce se apuca cineva de fumat, eventual sa enumerez probleme care numai ei le stiu care fumeaza(in concluzie nu fumeaza nimeni din placere ci din necesitate cei care fumeaza la ora actuala la urma urmei e un grog tigara)
@anonim. La prima intrebare ai dat raspunsul care ma asteptam si in general (cred ca undeva la 90%) se apuca din simplul motiv pentru a se da "smecheri". Unele fete se mai apuca pentru a slabi; intr-adevar este mult mai usor sa iti aprinzi o tigara decat sa alergi 1000m. Raspunsul 2. si 3. sunt stupide si nu vreau sa le comentez ca ar trebuie sa umplu toata pagina.
@adina. Chiar m-ai facut curios... De ce nu vrei? Eu pot intelege pe oricine atat timp ce vine cu argumente solide.
@crisa. Nu este un tic ci o nevoie a corpului care a aparut in momentul in care te-ai apucat de fumat. Probabil daca nu vei mai fuma va aparea starea de sevraj care nu e deloc placuta iar in acele momente multi renunta si sa reapuc de fumat. Vezi pe net mai multe informatii despre cum sa treci de starea de sevraj.
Mam apucat din prostie de ce fumez tot din prostie ( si de ce nu ma las ( eh nu am un motiv deocamdaa am zis cind o sa fiu insarcinata e primul lucru care o sa il fac.
eh. nu am incercat sa ma las desi nu fumez mult 4 tzigari la zii ( dar la cit costa mai nou ma ia cu gindul ca sa ecooonomisesc.)
Adry iti dau maxima dreptate... nu cred ca iti pot raspunde la intrebarea de ce nu te lasi de fumat... si pentru nimic in lumea asta nu as vrea sa te apuci tu de fumat sau altcineva... poate e absolut o prostie ce zic dar asta simt eu ca ma relaxez... ma simt mai bine... si stiu ca nu e bine crede-ma ca stiu absolut toate dezavantajele fumatului... avantaje nu are... insa in viata mea exista atea probleme, atata de lucru, am renuntat deja la prea multe in ultima vreme... si pot sa zic ca a meritat (ma refer la cura mea de slabire... in care am dat 20 kg si inca mai am de dat inca atata)... si probabil ca urmatorul lucru la care voi renunta in viitor va fi fumatul...
Am apreciat faptul de ati raspunde la cea ce ai intrebat nu am contrazis, si tu decizi daca merit stupid sau nu, eu ti-am raspuns ca toti care ti au raspuns la intrebarile tale.
Am uitat sa preciz un lucru important... pe perioada sarcinii si pe perioada in care am alaptat (9 luni)nu am aprins nici o tigara ...pentru ca stiu ca face rau sarcinii si fatului... tocmai din cauza asta nu fumez acasa... nu vreau sa o fac pe fetita mea sa inspire fumul de tigara...
@mihaelacorlade. Nu am spus nicidecum ca nu este adevarat ce ai spus tu, probabil ai inteles gresit. De obicei barbatii, nu prea recunosc faptul ca au o "slabiciune" si invoca alte motive. Oricum, in legatura cu faptul ca "nimeni nu fumeaza din placere" ai mare dreptate de aceea as vrea sa imi raspunda adina la intrebarea mentionata mai sus.
@tundenana. Pe perioada (9 luni) sarcinii nu ai fumat deloc iar apoi ai simtit nevoia sau ai facut-o din obisnuinta?
9 luni de sarcina si 9 luni de alaptat nu am fumat adica 18 luni... m-am apucat la facultate din nou... dupa ce am nascut la 9 luni am dat licenta si atunci am inceput din nou sa fumez... nu stiu daca din obisnuinta... poate... eu zic ca din nou acelasi lucru ma relaxa... in asteptarea de la licenta... la ex oral de ex... eu cu litera P am asteptat multttttttttttt... si asa m-am reapucat...
Adry, asta e o intrebare buna... daca stau sa ma gandesc bine nu vreau sa ma las de fumat pentru ca am si eu ideile mele; adica...de ce sa ma las de fumat cand e singurul drog de care depind? si imi face asa mare placere.ma simt prost ca spun asta, dar chiar imi face mare placere sa fumez...nu mai zic de ideile de genul' si mama fumeaza de 30 de ani si nu are nimic'; nu e nevoie sa imi spulberi fiecare mit, stiu exact raspunsul la fiecare... dar, repet, imi face placere sa fumez si de asta imi gasesc motive pentru viciul meu; am spus ca voi renunta dupa ce ma voi casatori... avand in vedere faptul ca ma voi gandi si la un bebe...sunt sigura ca un copil o sa imi ia viciul pentru ca o sa vreau sa fiu sanatoasa pentru el...desi nu stiu de ce nu vreau sa fiu sanatoasa si pentru mine . Cred ca in subconstientul meu chiar sunt sigura de cat de mult dauneaza tigarile, dar ma mint ca nu e chiar atat de grav precum se spune.probabil ca sunt dependenta.In fine, nici eu nu prea stiu multe.adica de ce fumez si de ce nu ma las... dar nici macar nu cred ca vreau sa stiu... cat de stupid suna... dar chiar asa e...
Scuze ca am raspuns asa tarziu, nu am observat ca am fost chemata pe aici...Have a great day!
M-am apucat de fumat fiindca "pe vremea mea" asa era moda... Si am fumaaaaaaaaaaaaat, muuuuuuuult si bine, fiindca imi placea...imi placea rau... aveam o colega care-mi spunea ca atunci cand ma vede fumand, i se face si ei "pofta" de o tigara, desi era neprofesionista...fuma...cand si cand. M-am lasat (cu medicamente) dintr-o ambitie...sotul si fiica mea spuneau "ca nu sunt in stare"...Nu mai fumez de 14 luni...tragedia e ca m-am ingrasat 12 kg...acum trebuie sa-mi folosesc vointa...la slabit...
Eu m-am apucat de fumat in clasa a 12-a doar de dragul de a face ceva inedit, in conditiile in care am fost o eleva model. Fumez in continuare pentru ca imi face placere, dar nu am ajuns nici acum, dupa atatia ani, sa simt acea nevoie imperativa de a-mi aprinde o tigara; nu intru in panica daca raman fara tigari.In privinta renuntarii la fumat, planuiesc sa o fac atunci cand eu si sotul meu vom decide sa avem un copil.Sunt total impotriva fumatului in timpul sarcinii.
M-am apucat de fumat prin clasa a 7-a(acum am 22), sincer, din cauza anturajului (primul revelion fara parinti )). Un prieten mi-a spus ca vor fi 3 etape, la inceput am zis ca glumeste, ca ma ia la misto, dar spre surprinderea mea a avut dreptate, am ajuns sa impartasim aceeasi parere. Etapele:
1. Incercarea - vrei sa vezi cum e (toti din jurul tau o fac)
2. Lauda - te dai mare - cand esti in generala sau liceu, intri in anumite grupuri daca fumezi (cica smecherii) (inca o mare prostie facuta la viata mea )
3. Nevoia - deja ai ajuns intr-un stadiu in care a devenit o necesitate - dependenta.
Eu m-am lasat de fumat de aproape 4 luni de zile (si sunt foarte mandru de mine ), dupa un an intreg de incercari esuate. Sa te lasi nu e prea greu, trebuie sa ai vointa. Eu nu am luat bomboane, n-am folosit plasturi, absolut nimic - doar am vrut(chiar nu conteaza cati ani ai fumat, tata s-a lasat dupa 25 de ani, ajunsese la 2-3 pachete/zi). Acum mi se intampla foarte rar sa mai simt nevoia si chiar incepe sa ma deranjeze fumul (eu zic ca e bine ). Si plus de asta chiar am ramas uimit cati bani pot avea acum in portofel. Bafta si sper sa reusiti si voi sa va lasati!
P. S. Pt. fumatori - incercati sa nu mai fumati in timp ce un nefumator mananca, e chiar aiurea. Multumesc!
M-am apucat de fumat din curiozitate si pentru ca-mi placea mirosul de fum de tigara (dar nu in exces). Am continuat sa fumez pentru ca mi-a placut si oricum toti fumau (ma gandeam atunci ca e culmea sa ma uit asa la ei si eu sa nu fumez). De ce nu ma las....nu am motivatie...am incercat, dar sunt isterica si enervanta cand duc lipsa de tutun. Cred ca cel mai bun motiv o sa-l am cand o sa-mi propun sa raman insarcinata.
I) m-am apucat din prostie/teribilism/ asa doar ca sa incerc
ii) acum fumez ca imi place. Pur si simplu. Nimic nu poate inlocui o tigara odata ce te obisnuiesti cu ea.
iii) nu ma las pentru ca inca imi place. Oricum, daca m-as lasa ar fi din cauza banilor.
Nu m-am apucat.
Cand am sa o fac te caut sa-ti povastesc si sa te intreb cum ma pot lasa.
M-am apucat de fumat pentru ca asa mi-a venit mie.Lumea in jurul meu fuma intruna...eu eram nervoasa...si mi-am aprins o tigara.Eram la mare, nu avea cine sa ma bata la cap cu nimic.Era lumea mea.
Fumez pentru ca imi place.De fiecare data cand ies pe undeva...si vad pe careva ca fumeaza, imi vine si mie sa fumez.Si fumez.
Nu ma las pentru ca nu vreau.
Am 20 de ani, m-am apucat de fumat in urma cu 6 luni cand am inceput sa muncesc, probabil pauzele par mai relaxante.In momentul de fata nu stiu exact de ce fumez, de lasat vreau sa ma las, ma gandesc la asta in fiecare zi, dar probabil astept un motiv adevarat pentru a incerca, poate imi dati voi niste motive cu toate ca s-ar putea sa nu primesc niciunul tinand cont ca pe acest site nimeni nu vrea sa se lase de fumat!
M-am apucat pentru ca lumea din jurul meu fuma si mi se parea interesant, plus aveam motive sa am duc dupa sala de sport in pauza , fumez pentru ca imi place, m`am obisnuit, nu ma las pentru ca nu am destula vointa si nici nu cred ca imi doresc asta indeajuns.
Din prostie, teribilism, pentru ca asa fac si altii si sa nu fi mai prejos ca ei, sa nu rada de tine. Daca esti istet/isteata renunti si asa iti pastrezi si banii si sanatatea.Nu am fumat niciodata si nici nu suport mirosul care ramane dupa fumatori, atat pe haine cat si in respiratie, desi traiesc printre ei.
SINCER M-AM APUCAT DE FUMAT LA 17JUM, PRACTICERAM F SUPARATA DEOARECE AI MEI M-AU LASAT ACASA SINGURA IN NOAPTEA DE REVELION IAR EU NERV SI SUPARAT DEOARECE IMI STRICASERA SI PLANURILE PT K PRIMA DATA MI-AU SPUS K MA IA SI P MINE DUPA SAU RAZGANDIT SI AM STATDE PAZA LA CASA...ASTA A FOST PRIMA MEA TIG...ACM FUMEZ K PRACTIC SUNT DEPENDENTA AM INCERCAT SA LE LAS O ZI N-AM FUMAT DAR AM AVUT DURERI DECAP SI STARI D NERVI ASA K M-AM REAPUCAT. VOINTA AM SA MA LAS DAR DAK MA LAS MIE RAU MA DOARE CAPUL NU POT SA DORM NOAPTEASUNT NERVOASA...
Acum 36 de ani nu voiam sa fiu in UTC asa ca fumam pentru a fii respins in sedintele biroului UTC. Apoi anturajul in care eram nu am reusit sa las tigarile. Apoi in armata toti care fumau luau pauza ceilalti faceau genoflexiuni m-am saturat sa fac parte din ceilalti. Dar cand am fost sa aleg intre ai fii un slujitor al lui IEHOVA am ales sa las fumatul de 13 ani. Ma simt bine in prezent si multumesc lui IEHOVA ca mi-a dat putere de a scapa de viciu meu.
Buna am inceput sa fumez de revelion 2007-2008 mai mult pentru reputatie atunci...acum de placere ...pentru ca nu vreau... poate nici nu as putea dar nici nu vreau tu?
Mario1996 întreabă: