| 1234568807 a întrebat:

De ce unii oameni lesina cand vad sange? E o problema de natura psihica?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
16 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Fiindca au o fobie numita "hemofobie", asa cum unii au fobii de: intuneric, de inaltimi, de spatii mici si inchise samd.

| 1234568807 explică (pentru Violleta2022):

Da, asadar e pe plan psihic

| relian a răspuns:

Da este o problema psihica, dar care cu timpul poate trece.Sint care atunci cand vad sange de la ei patesc asa ceva,sau numa daca se gindesc si vad ca cineva vine spre ei cu ceva seringa,ori bisturiu laughing deja li se face rau.
Altii indiferent ce sange vad gata li se poate face rau.Dar in timp te poti invata si sa nu mai patesti asa.
Am patit si eu,cand eram mic si faptul ca venea cineva cu siringa,deci stiam ca urma sa mi se faca o injectie, deja ma lua cu transpiratie laughing ma si vedeam, ca ma intrebau asistentele de imi este rau.
Acum gata s-a dus, banui ca este asa frica de ceva rau, te sperii fara sa te atinga cineva, deci is chestii psihice.

| Brizbriz a răspuns:

Da, e o fobie

si fiecare om o are pe a lui

de ex. cea mai comuna fobie e anti-paienjeni, eu cand vad unul la mine in casa, il iau si il pun intr-un colt ca imi plac paienjenii pentru ca omoara muste

in schimb cand vad un gandac, IMI VINE ACRU... RAU si nu stiu cum sa calc pe el mai tare

alt cliseu clasic de fobie, este cu femei, care se urca pe un scaun cand vad un soarece, isi ridica fustele in sus, si... URLA

| seth2016 a răspuns:

Medical se numeste sincopa vasovagala. Asa cum ii spune numele are de a face cu nervul vag. Prin nervul vag se stimuleaza NTS (nucleul tractului solitar sau nucleul solitar) din creier.

Stimularea NTS poate avea doua rezultate:
- "rest and digest" - inhibitie cardiaca
sau
- "fight or flight" - reactia de fuga sau lupta

Stresul si emotiile puternice pot stimula NTS si pot declansa o reactie de fuga sau lupta. Se secreta adrenalina si organismul se pregateste de fuga sau lupta.
La unele persoane, la vederea sangelui, apare si celalalt raspuns "rest and digest" si tensiunea scade brusc. Nu mai ajunge oxigen la creier si lesina.

Reactia e importanta din punct de vedere evolutionist.

| 1234568807 explică:

Ah, ok

| trophin a răspuns (pentru 1234568807):

Sângele e ca orice fluid al corpului, când lacrimezi de ce nu leșini? Când îți curge nasul? Când transpiri? Când îți iese un cos? Când stai pe toaleta? Atunci e posibil sa vomiti big grin

| trophin a răspuns:

Pe lângă faptul ca alții dau copy->Paște... Asa funcționează corp. Vezi odată, a doua oara, apoi te obișnuiești.
Esti mai simandicos, nu ți-ai muscat limba niciodată, ai mâncat ca regii, nu ai atins niciodată cuțitul, ești alintat, nu te-a zgâriat pisica, nu ai pisica, ți-e frica sa nu te zgârie etc

| trophin a răspuns:

E sângele tău. Faci cursa întreaga happy

| trophin a răspuns:

De preferabil ar fi spray ca doamnele... Tu mergi prea departe. Fuga e rușinoasă, dar e sănătoasă. happy

| trophin a răspuns:

Lama aia scuipa, tot fluid, dar nu îți dă sângele laughing

| StripperRaoul a răspuns:

Sa vezi la mine cum ii deci am stat si stau la tatuat cu sange etc ore intregi si n am treaba si doare cat de cat daca ai tatuaje sti. iar daca ma duci si ma impunge in deget hai ca nu lesin da am o stare asa gen atac de panica iar de branula nu mai zic sau sa mi traga sange pff ii ca si cum mi ai taia mana si nu mi explic de ce ii asa de ce mi se declanseaza frica aia de la o intepatura asa mica in vena. cand am avut covid in ambulanta jos mi o pus branula ca asa se pune si era sa lesin noroc ca mi o dat palme asistenta si am peste 30 de ani si multe kg peste 90 si 1, 89. cred ca ii de la creier nu stiu de ce se sperie el asa de ac. greu sa mi dau seama

| blablabla4 a răspuns:

Este un reflex pe care il avem cu totii, dar doar la anumite persoana se manifesta. e ca si atunci cand lesini de frica, caldura, oboseala etc. la unele persoane se manifesta, iar la altele nu.
depinde probabil si de starea fizica si psihica a omului cu pricina. poate unii sunt mai slabi de inima.

| 1234568807 explică (pentru blablabla4):

As da funda dar la tine nu merge

| trophin a răspuns (pentru 1234568807):

Da de ce dai. Are dreptate, depinde a cui sânge și ce simți pentru persoana căruia ii curge sângele, nu ma refer la menstruație