Daca stai ok la cap. dioptrii, comanda-ti ochelari cu lentile de protectie pc sau antireflex.Si nu strica sa faci cate o pauza de 10min dupa fiecare ora de lucrat la calculator.
Intrebarea ta imi place mult, dar nimeni nu poate face pentru tine mai mult decat tu insati poti face. Gaseste-ti si alte preocupari: iesi in aer liber, mergi la o sala de gimnastica, iesi in oras cu prietenele, citeste carti care te ajuta sa te dezvolti personal (le gasesti pe la rafturile speciale din librarii!), planteaza flori, fa-i curatenie etc. Pt ochi sunt importante legumele si fructele proaspete, vit A, morcovii etc., apa plata si somn, minim 7 ore pe noapte. Numai bine!
Pai depinde si de varsta ta, putin sport, incearca sa faci si lucruri utile pentru organismul tau, sau intelegi tu ( eu personal nu am mai aprins un tv de 7 ani )
Pai cere ajutorul parintilor in at-i ascunde telefonul si tableta, Si la televizor stai 1-3 ore pe zi si la 1-2 metri distamta ok, Sper ca te-am ajutat aa si sa faci sport sau sa vorbesi cu amici sa faci exerciti etc
Iesi la un suc cu prieteni, apucate de un sport si o sa vezi ca nu o sa mai pierzi timp degeaba.