| urzika a întrebat:

De cind am venit de la mare nu pot scapa de cosuri, am deja aproape o luna de cind ma lupt cu acneea, cum sa scap de ea? Ajutati-ma cu vreun sfat.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| anka a răspuns:

Se dizolva 3 pastile de aspirina obisnuita (nu din acelea tamponate) intr-un sfert de cana cu apa clocotita. Se lasa la racit, apoi se inmoaie in mixtura o cotoneta de bumbac, cu care se sterge usor toata fata. Dupa 10 minute, clatiti cu apa calduta. Acidul salicilic din aspirina este un ingredient binecunoscut incorporat in produsele anti-acneice dar si in cele care fac o usoara exfoliere, redand astfel luminozitatea tenului. Masca se poate aplica o data sau de doua ori pe saptamana, dupa nevoi.

3 răspunsuri:
| ZâmβέŤ a răspuns:

Daca ai trecut de varsta adolescentei, nu insa si de cea a cosurilor, sa stii ca nu esti singura - 15% dintre femei se confrunta cu aceeasi problema.
Ce este
Acneea este cauzata de productia excesiva de hormoni masculini (androgeni), combinata cu existenta unor glande sebacee foarte sensibile. Canalul care leaga aceste glande de suprafata pielii se blocheaza si, impreuna cu excesul de sebum, determina suprainfectii sub forma dezagreabilelor cosuri - acnee, in limbaj medical.
Aparitia catorva puncte de grasime sau cosuri este ceva normal - nu si atunci cand pielea este inflamata si acoperita de cruste acneice. Acneea devine o problema cand este vizibila pentru cei din jur si suparatoare pentru cei in cauza. De obicei, pubertatea determina momentul aparitiei acneei, dar zece la suta dintre cazuri apar la varsta adulta. Femeile cu varste intre 30 si 60 de ani pot suferi de aceasta afectiune, care, chiar daca nu este o amenintare la adresa vietii si nu produce debilitati fizice, este, in schimb, o sursa de jena imensa, de disperare chiar.
Dintr-un sondaj efectuat de catre specialisti, reiese faptul ca trei sferturi dintre suferinzii de acnee sunt depresivi, iar 15% chiar sunt bantuiti de ganduri sinucigase. Acneea persistenta la varsta adulta este mai des intalnita la femei, de obicei tinere (pana la 30 de ani). Acest tip de acnee este o consecinta inevitabila a schimbarilor hormonale si poate fi cauzata de sarcina sau de ovarul polichistic, dar nu se stie intotdeauna cauza. La majoritatea persoanelor afectate, acneea dispare spontan in timp.
Cosurile apar mai ales pe fata, dar si pe spate si piept, uneori chiar pe brate, abdomen sau coapse. Suferinzii considera ca acneea si cicatricele care raman adesea in urma ei sunt foarte greu de suportat.
4 MITURI
1 Mancarea grasa este de vina pentru aparitia acneei. Fals. Chiar daca ciocolata si chipsurile nu sunt cea mai sanatoasa alternativa, cercetarile au aratat ca acestea nici nu influenteaza starea pielii.
2 Acneea apare numai pe pielea murdara. Nu. De fapt, spalatul excesiv poate inrautati starea bolii.
3 Sarcina duce la disparitia acneei. Da si nu. Schimbarea hormonala poate declansa instalarea acneei sau chiar produce agravarea celei existente.
4 Storsul cosurilor lasa urme. Nu si daca te "specializezi" in acest sens. Insa nu intreprinde nimic daca nu vezi un punct galben in mijloc. Spala-te pe maini, inteapa varful cosului cu un ac sterilizat termic, apoi stoarce usor. Opreste-te inainte de sangerare.

PRODUSE FARMACEUTICE
Crema cu peroxid de benzi
Deblocheaza glandele sebacee. Eficienta in acneea medie. Efecte secundare: poate irita si usca pielea; de aceea, e bine sa incepi cu concentratia cea mai slaba.
Vitamina A - crema, gel sau lotiune
Ataca punctele negre. Efecte secundare: poate usca pielea; in paralel, foloseste o crema hidratanta fara grasime.
Antibiotice orale
Recomandate in acnee severa. Ar trebui sa scapi de ea in decurs de doua luni. Efecte secundare: tratamentul este de lunga durata, uneori chiar de peste sase luni; e posibil sa nu fie compatibil cu pilula ta contraceptiva.

| Alexandru a răspuns:

Mergi la medicul de familie pentru a-ti prescrie o reteta cu care sa cumperi gratuit de la farmacie Zineryt si Skinoren, plus antibioticul Azitromicina pe care insa va trebui sa-l platesti.
Eu urmez acest tratament si rezultatele s-au vazut dupa doua saptamani. Pentru a avea mai mari sanse de reusita, urmeaza acest tratament in mod constant.
Numai bine si mult succes!